Yayımlanan kararda, zorunlu uygulamaya uymayan araç sahiplerine ciddi bir para cezası kesileceği belirtildi. Kesilecek olan para cezasının miktarı dikkat çekerken, kurallara uymayan araç sahipleri tek seferde tam 6,275 TL ödemek zorunda kalacaklar.
Yetkililer, bu zorunlu uygulamanın önemine vurgu yaparak, araç sahiplerini karara uymaya davet etti. Ayrıca, uygulamayı yapmayanların cezai yaptırımla karşılaşacakları hatırlatıldı.
Arabası olan kişilere yönelik olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. "11.03.2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında madde 6’da yer alan;
“a) Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
b) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.
c) İlk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak taşıtların ölçüm tarihinin belirlenmesinde araç tescil kayıtlarında yer alan ilk muayene geçerlilik süresi esas alınır.”
Hükümlerinde belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları gerekmektedir. ASELSAN ile birlikte geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) sistemi ile; araçların plakasını EGEDES cihazı ile okunmakta, plaka sorgulaması yapılarak aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığı araç görüntüsü ile birlikte kaydedilmekte ve raporlanmaktadır.
Öte yandan uygulamayla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelinin sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım uygulayabileceği, 2023 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezasının ise 6.275,00 TL olarak belirlendiği bildirilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.