Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
6°
sivas360 Gündem Tasfiye edilen yatırım fonları için kanun teklifi: 10 soruda tüm detaylar

Tasfiye edilen yatırım fonları için kanun teklifi: 10 soruda tüm detaylar

Tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarına ilişkin hazırlanan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

Tasfiyesine karar verilen bazı yatırım fonlarına ilişkin hazırlanan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

MUHABİR: Haber Merkezi
Tasfiye edilen yatırım fonları için kanun teklifi: 10 soruda tüm detaylar

Tasfiye edilen yatırım fonları için kanun teklifi: 10 soruda tüm detaylar

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif kapsamında, yatırımcılara 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılması, fon varlıklarının geri kazanılması ve yatırımcı alacaklarının hesaplanmasına yönelik düzenlemeler öngörülüyor.

Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun Teklifi, belirli yatırım fonlarının tasfiye sürecini düzenlemeyi amaçlıyor. Teklif, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 17 Eylül 2026 tarihinde tasfiyesine karar verilen ve kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla tasfiye işlemleri tamamlanmamış fonları kapsıyor.

Yatırımcılara 1 Milyon TL’ye Kadar Ara Ödeme Yapılabilecek

Teklifte öne çıkan düzenlemelerden biri, yatırımcılara yapılması planlanan ara ödemeler oldu. SPK tarafından belirlenecek fonlarda, net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında olan yatırımcılara bu tutara kadar, net yatırım tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan yatırımcılara ise en fazla 1 milyon lira ara ödeme yapılabilmesi öngörülüyor.

Ödemelerin tutarı ve koşulları, düzenlemede belirlenen esaslar doğrultusunda değerlendirilecek. Yatırımcıların net alacaklarının hesaplanmasında ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişimlerinin dikkate alınması planlanıyor.

Fon Varlıkları Geri Kazanılacak

Kanun teklifi, fon varlıklarının tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve gerektiğinde farklı yöntemlerle satışa çıkarılmasına ilişkin hükümler de içeriyor. Böylece fon varlıklarının nakde çevrilerek yatırımcıların alacaklarının karşılanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Fonlardan hukuka aykırı şekilde çıkarılan veya başka yerlere aktarılan varlıkların geri kazanılması için de gerekli işlemlerin yapılabilmesi öngörülüyor. Ayrıca fonların ya da portföy yönetim şirketlerinin yükümlülüklerini karşılayamaması durumunda, sorumluluğu bulunan kişilerden tahsilat yapılmasına yönelik düzenlemeler de teklifte yer alıyor.

El Konulan Varlıklar İçin Geri Kazanım Süreci

Fonlarla bağlantılı olarak el konulan veya müsadere edilen varlıkların geri kazanım sürecine dahil edilmesi de teklifin maddeleri arasında bulunuyor. Her fon için ayrı geri kazanım hesabı oluşturulabilmesi ve tahsil edilen tutarların yatırımcılara ulaştırılmasında Yatırımcı Tazmin Merkezi'nin (YTM) rol üstlenmesi öngörülüyor.

Fonlarda yeterli nakit bulunmaması durumunda ise ödemelerin, fonun mali durumu ve düzenlemede belirlenen esaslar doğrultusunda yürütülmesi planlanıyor.

Bazı Yatırımcılar Ödemelerden Yararlanamayacak

Teklifte, piyasa suçlarıyla bağlantılı yatırımcılara ilişkin hükümler de bulunuyor. SPK tarafından piyasa dolandırıcılığı, içeriden öğrenenlerin ticareti veya piyasa manipülasyonu gibi fiillerle bağlantılı olduğu belirlenen kişi ve kuruluşların, düzenlemede belirtilen kapsamda ödemelerden yararlanamaması öngörülüyor.

Söz konusu teklif, bütün yatırım fonlarını kapsayan genel ve sürekli bir tasfiye düzenlemesi niteliği taşımıyor. Yalnızca belirtilen tarihte tasfiyesine karar verilen ve tasfiye işlemleri henüz tamamlanmamış fonlara yönelik hükümler içeriyor.

Kanun teklifinin yasama sürecindeki görüşmeleri ve düzenlemenin nihai hâli, yatırımcılara yapılacak ödemelerin uygulanma esasları açısından önem taşıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız