reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mı?

Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mı?

İlimizde çiftçilerin sesi olan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya “Bu sezonda, Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mıdır?” dedi.

MUHABİR: Haber Merkezi

Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiden ürünleri almakta ağır davranınca, üreticiler hasat ettikleri ürünleri tüccara “yok fiyatına” satmak zorunda kalıyor. Üreticilerin daha fazla mağduriyet yaşamaması ve gelecek sezonda üretime devam etmesi için hükümetin etkin ve kararlı adımları atması gerektiğini vurgulayan CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu yaşanan zorlukları TBMM gündemine bir kez daha taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, hasat dönemiyle birlikte yaşanan sorunları bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Karasu, Sivas’ta geçen Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca önceki yıllara göre çok fazla miktarda görülen kuvvetli yağış ve oluşan sellerin ekinlere büyük zarar verdiğini hatırlattı.

Sivas Ziraat Odası’nın ekili arazilere girilememesi ve pas ilacı atılamaması nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde pas hastalığının görüldüğünü açıkladığını belirten Karasu, bunun ürünlerde rekolte ve kalite düşüklüğüne de neden olduğunu ifade etti.

Hasat döneminin başlamasıyla beraber, çiftçilerin TMO’dan randevu almakta zorlandıklarını, randevu alanların da ürünlerinin belli bir miktarını satabildiklerini hatırlatan Karasu, “Bu durum en çok tüccarların işine yarıyor. Çünkü tüccar, TMO’da 8 bin 250 TL olan ürünü, yarı fiyatına alıyor. Çiftçi mağdur ve perişan oluyor. Hani TMO çiftçinin kara gün dostuydu? Bu soruna sadece yaptırımı olmayan TMO’nun değil, asıl olarak hükümetin el atması gerekiyor” diye konuştu.

CHP’li Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

“Sivas’ta TMO’nun (kiralanan depolar da dahil) faal durumdaki buğday ve arpa alım merkezinin sayısı kaçtır? Kaçı, sezonda yapılan alımlar için kullanılmıştır? Ürünlerini TMO’ya teslim edemeyen çiftçiler, mahsullerini düşük fiyatlardan tüccarlara satmak zorunda kalmıştır. TMO’nun bu zafiyetinden dolayı çiftçinin uğradığı zararın telafi edilebilmesi adına Bakanlığınızın yaptığı veya yapacağı çalışma var mıdır/olacak mıdır? TMO’ya ürünlerini satamadığı için mağduriyet yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek adına hükümetinizin yaptığı/yapacağı çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanın içeriği nedir? Piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatına yükselmesi hususunda uygulanacak politikalar gündeminizde midir? Bu sezonda, Sivas’ta vasıfsız buğday alımı yapılacak mıdır? Pas hastalığı Sivas’ta kaç dönümlük alanda görülmüştür? İlaçlama için drone kullanılabilmesi hususunda bakanlığınızın çiftçilerimize sağladığı teknolojik olanaklar nelerdir? Bu konuda üreticilere bakanlığınızın yaptığı ve yapacağı destekler nelerdir?” /Mehmet Tırpan/

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...