Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, göz sağlığının önemi ve gözlük kullanımının hayati rolü üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Küçüker, erken teşhisin ve düzenli göz muayenesinin, özellikle çocuklar için büyük bir gereklilik olduğunu vurguladı.
Küçüker,
“Gözlük, sadece bir aksesuar değil, aynı zamanda sağlık açısından kritik bir araçtır”
diyerek, göz muayenelerinin ihmal edilmesinin kalıcı görme bozukluklarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle çocukların 1 yaşında ve 4 yaşına gelmeden göz hekimine muayene ettirilmesinin gerektiğini söyleyen Küçüker, bu adımın ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarını önleyeceğini ifade etti.
Ayrıca, göz tembelliği ve şaşılık gibi durumların tedavisinin gözlükle mümkün olduğunu, ancak bu süreçte zaman kaybının cerrahi müdahaleye neden olabileceğini vurguladı. Küçüker,
“Cerrahi işlemler hem pahalı hem de risklidir. Erken teşhis ve tedaviyle bu sorunların üstesinden gelebiliriz”
dedi.
Küçüker, günümüzde çocukların dijital cihazlara olan bağımlılığının arttığını, bunun da miyopi oranlarını yükselttiğini belirterek, ebeveynlere çocukları için açık havada aktivitelere yönelmeleri çağrısında bulundu.
“Kapalı alanlarda uzun süre kalmak ve doğal ışıktan uzak durmak, göz sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle, çocukların açık havada daha fazla vakit geçirmeleri sağlanmalıdır”
diye ekledi.
Uzmanlar, göz sağlığının ekonomik gelişme üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Gözlükçüler, yalnızca ticari bir satış noktası değil, aynı zamanda toplumun görme yetisini artıran kritik bir rol üstleniyor. Küçüker,
“Daha iyi bir göz sağlığı hizmeti, daha az körlük, daha fazla üretim ve daha az kamu gideri demektir. Göz sağlığına yapılan yatırım, ülke ekonomisine de olumlu yansır”
şeklinde konuştu. /Nusret SARIBEK/