reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15
sivas360 Gündem Sivas’ın Kayalıpınar’ında Bulunan Tablet Parçası Hitit Tanrıçası İştar’ın Gizemini Çözüyor

Sivas’ın Kayalıpınar’ında Bulunan Tablet Parçası Hitit Tanrıçası İştar’ın Gizemini Çözüyor

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan 3800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da yapılan kazılarda, Hititlerin en önemli tanrıçalarından biri olan İştar’a adanmış bir ayinle ilgili tablet parçası bulundu. Bu buluş, bölgenin önemli bir dini merkez olduğunu bir kez daha kanıtladı.

KAYNAK: İHA

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde bulunan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da, bölgenin önemli bir tapınak olduğu tezini güçlendiren tablet parçası bulundu. Tablette Hitit Tanrıçası olan İştar için düzenlenen bir ayine ait ritüellerin listesi yer alıyor.

Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar köyünde bulunan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da (Samuha) kazı çalışmaları yeniden başladı. Bir öğretmenin merakı sayesinde 1970’li yıllarda keşfedilen alanda kazı çalışmaları, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında titizlikle yürütülüyor.

Tarihe ışık tutan bu Hitit şehrinde 19 yıllık kazı çalışmalarında 100 ‘den fazla dini içerikle tablet bulundu. Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında inançlar tarihine ışık tutacak yeni bir tablet parçası daha gün yüzüne çıktı.

Bulunan tablet parçasında Hitit tanrıçası İştar için düzenlenen bir bayram töreni tasvir ediliyor. İstanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Hititolog Prof. Dr. Hasan Peker’in değerlendirmesine göre tablette; tanrıça heykeline yapılan içki, kurban gibi çeşitli sunumlar belirtiliyor. Kazıda bulunan objeler, Kayalıpınar’ın dini bir merkez olduğunu fikrini güçlendiriyor. Siyasi içerikli objelere rastlanılmayan Kayalıpınar’ın dini ritüellerin gerçekleştirildiği bir yer olduğu düşünülüyor.

“100’den fazla tablet parçası bulundu”

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, Kayalıpınar’da 100’den fazla dini içerikli tablet parçası bulduklarını belirterek,

“Tapınak olarak düşündüğümüz yapının kazı çalışmalarına devam ediyoruz. Birkaç gün önce burada bir tablet parçası bulundu. Tabletin içeriğiyse Hititolog Prof. Dr. Hasan Peker’e göre bir bayram tasviri ve tanrıça İştar için yapılan bayram tasvirinden bahsediliyor. Bu da bu bölgede bulunduğu için burada ki fikrimizi desteklemektedir. Kayalıpınar’da şuana kadar 100’den fazla tablet parçası bulundu. Hepsi dini içerikli. Şuana kadar siyasi içerikli herhangi bir tablet bulunmamıştır. Belki ileride bulunulacaktır. Onun dışında burada kraliyet ailesine ve değişik memurlara ait mühür baskıları bulunuyor”

dedi.

“Çok küçük bir parça ama içeriği oldukça önemli”

Bulunan tablet parçasının içerik açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Maner,

“Birkaç gün önce burada bulunan tablet parçası ise tanrıça İştar’ın kabartmasına yapılan sunumlarla ilgili. Çok küçük bir parça ama içeriği oldukça önemli. Şuana kadar Kayalıpınar’da bulunan yapılar idari yapılar. Ancak henüz bir dini yapı bulunmamıştır. Bulduğumuz tablet parçaları olsun mühürler olsun buranın bir tapınak alanı olduğunu destekliyor. Tablette farklı içki sunumlarından bahsedilmektedir. Ayrıca tanrıça için kurban sunumlarından bahsedilmektedir. Tanrıçanın heykelinin önünde de farklı sunumlardan bahsedilmektedir. Dolayısıyla büyük ihtimalle Samuha ve İştar için yapılan bir bayram tasviri olduğu düşünülmektedir. Bu da oldukça önemli”

diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...