Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), Üniversite-Sanayi İş Birliği Vizyonu kapsamında akademisyenler ile sanayi firmalarını bir araya getiren kapsamlı bir etkinlik düzenledi. Sivas Teknoloji Transfer Ofisi (Sivas TTO) ve Sivas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleşen toplantılar iki gün, üç oturum şeklinde gerçekleşti.
4 Ağustos Pazartesi günü başlayan ilk oturumda, Kimya Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği ile Makine ve Uçak Mühendisliği bölümlerinden akademisyenler, plastik imalatı, kimyasal ürünler, inşaat ve yapı malzemeleri sektörlerinden önemli sanayi kuruluşlarıyla bir araya geldi. Üniversite laboratuvar gezisi ve sunumlarının ardından sektör ihtiyaçlarına yönelik akademik çalışmaların planlanması ve ortak projelerin geliştirilmesi üzerine kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul’un başkanlığında gerçekleşen toplantıda kimya, plastik ve yeni üretim malzemeleri ön plana çıktı.
İkinci oturumda ise Makine, Uzay, Uçak Mühendisliği ve Metalurji bölümlerinden akademisyenler, savunma sanayi, mobilya, yangın panoları ve tren vagonları gibi alanlarda faaliyet gösteren fabrikasyon metal ürünleri üreticileriyle buluştu. SBTÜ’nün İleri Alaşımlar Üretim Merkezi'nin öne çıktığı oturumda eklemeli imalat (3D baskı) gibi ileri teknolojiler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
Etkinliğin ikinci gününde ise elektrikli teçhizat imalatı ve ısıtma-soğutma sistemleri sektörlerinden firmalar, Elektrik-Elektronik, Makine, Uzay ve Uçak Mühendislikleri akademisyenleriyle bir araya geldi. Soğuk hava depolama sistemleri, akü teknolojileri ve optik alanlarında iş birliği olanakları masaya yatırıldı.
İki gün süren etkinlik boyunca yapay zekâdan reçine teknolojilerine, atık su arıtımından ileri kaynak teknolojilerine kadar pek çok güncel konuda akademik ve sektörel çalışmalar paylaşıldı. Bu buluşmalar, üniversite-sanayi iş birliğinin somut projeler ve ürünlerle hayat bulması açısından büyük önem taşıyor. Sivas TTO, bu tür etkinlikleri farklı sektörlerde düzenlemeye devam edecek.
