Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde dar gelirli ailelere ulaştırılması planlanan sosyal yardımların dağıtım sürecinde ortaya çıkan usulsüzlük iddiaları, ilçe bürokrasisinde taşları yerinden oynatan geniş çaplı bir krize dönüştü. Sosyal yardım operasyonunun hemen öncesinde patlak veren idari otopark gerginliği, adli soruşturmayla birleşerek ilçe kaymakamı ile cumhuriyet başsavcısının karşı karşıya gelmesine yol açtı. İki üst düzey idarecinin yanı sıra hakim olan eşlerinin de başka şehirlere tayin edilmesiyle sonuçlanan süreç, kamu yönetiminde dikkat çeken bir görevden alma dalgası yarattı.
Bismil Sosyal Yardımlaşma Vakfında Patates Soruşturması
Krizin adli ayağını oluşturan gelişmeler, Bismil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) koordinesinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılması öngörülen tonlarca patatesin kırsal bölgelere ulaştırılmadığı yönündeki ihbarlarla başladı. İlçeye bağlı 123 mahallenin tamamını kapsaması gereken gıda takviyesinin belirli köylere hiç verilmediği tezleri üzerine Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı kapsamlı bir adli inceleme başlattı.
Yürütülen resmi tahkikat çerçevesinde toplanan deliller doğrultusunda, SYDV Müdürü M.İ. ve beraberindeki kurum personeli S.T. çıkarıldıkları adli mercilerce tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kurum personelinin tutuklanması, yardım mekanizmasının en üst mülki amiri olan ilçe kaymakamlığı ile soruşturmayı yöneten adli birimler arasındaki kurumsal diyaloğu tamamen kopardı.

Gerilimi Ateşleyen Protokol ve Otopark Giriş Tartışması
İki kurum arasındaki soğuk rüzgarların arka planında ise aylar öncesine dayanan bir protokol uygulaması yer alıyordu. Kaymakam Recep Hasar’ın ilçedeki görevinin ilk aylarında, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun ilçeye gerçekleştireceği resmi ziyaret sebebiyle güvenlik tedbirleri artırılmıştı. Kaymakamlık ve adliye hizmetlerinin aynı yerleşke içinde yer alması nedeniyle, ortak kullanım alanındaki araçların güvenlik gerekçesiyle dışarı çıkarılması ve yeni taşıt girişinin durdurulması kararlaştırıldı.
Güvenlik uygulamasından önceden haberdar olmadığı belirtilen Bismil Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Yaşar’ın hâkim eşi Sevde Yaşar, şahsi aracıyla bahçeye girmek istediğinde nizamiyedeki emniyet görevlileri tarafından durduruldu. Polis ekipleri, mülki amirliğin genelge niteliğindeki emrini gerekçe göstererek aracı içeri almadı. Yaşanan hadisenin bildirilmesi üzerine Başsavcı Yaşar, telefonla Kaymakam Hasar’a ulaşarak uygulamanın gerekçesine yönelik izahat talep etti. Görüşmede mülki amirin tedbirlerin tamamen resmi protokolden kaynaklandığını belirterek şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:
"Uygulama Sayın Valimizin ziyareti kapsamındaki genel güvenlik tedbirlerinden ibarettir. Kimseye özel bir kısıtlama söz konusu değildir; nitekim kendi eşimin aracını dahi bahçe dışına park ettirdim. Ziyaret tamamlandığında yerleşke nizamı normale dönecektir."
Bakanlıklar Devreye Girdi: Eşlerle Birlikte Tayin Kararı Çıktı
Otopark hadisesinin ardından iki amir arasında kesilen iletişim kanalları, patates yardımı krizindeki tutuklamalarla birlikte geri dönülmez bir gerginliğe evrildi. Durumun Diyarbakır Valiliği ve il yargı yönetimi üzerinden merkezi idareye intikal ettirilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı devreye girdi.
Yapılan idari değerlendirmeler neticesinde, yürütülen soruşturmaların selameti ve kamu düzeninin korunması adına tarafların tayini çıkarıldı. Kaymakam Recep Hasar Giresun’a atanırken, Bismil Cumhuriyet Başsavcısı Emrah Yaşar Diyarbakır il merkezine çekildi. Bismil Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Fatih Demirtaş da Diyarbakır merkez adliyesinde görevlendirildi.
Bürokratların hâkim olan eşleri de kararname kapsamına alındı. Buna göre Bismil Hâkimi Sevde Yaşar Diyarbakır Hâkimliğine getirilirken, Bismil Hâkimi Ceren Hasar ise Giresun’un Görele Hâkimliğine atandı.
Bismil Adliyesinde Yönetim Kadrosu Yeniden Şekillendi
Görev değişikliklerinin hemen ardından Hâkimler ve Savcılar Kurulu boşalan makamlar için yeni atama listesini yayımladı. Alınan kararla birlikte Siirt Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökhan Feyzoğlu, Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi.
İlçe adliyesindeki mahkeme başkanlığı kadrolarında da değişikliğe gidildi; Elbistan Hâkimi Murat Milisoğlu Bismil Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atanırken, Elbistan Hâkimi Seda Milisoğlu ise Bismil Hâkimliği görevine getirildi. Böylece ilçede hem mülki hem de adli yapıda yönetim bütünüyle yenilenmiş oldu.