Tes-İş Şube Başkanı Tevfik Güveri, Kangal Termik Santrali ile ilgili özelleştirme kararının Resmi Gazetede yayımlanması nedeniyle yaptığı açıklamada, Tes-İş olarak Sivası seven, Sivaslıyım diyen siyasileri, sivil toplum örgütlerini, işadamlarını, bürokratları, Sivasın elinde en son kalan Kangal Termik Santraline sahip çıkmaya çağırıyoruz dedi
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Şube Başkanı Tevfik Güveri, özelleştirme kararı alınan Kangal Termik Santraline sahip çıkmak için herkese göreve davet etti.
Güveri, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında 1990 yılında üretime başlayan Kangal Termik Santralinin toplam elektrik üretiminin saatte 457 mw kapasiteli, günlük kömür ihtiyacının ise ortalama 20 bin ton olduğunu söyledi.
Santralin kömür ihtiyacının Koç Holdinge ait Demir Export tarafından karşılanmaktayken yapılan yeni bir ihale ile 1 yıllığına başka bir firmaya verildiğini, kısa süreli ihalenin santralin uzun süre durmasına neden olacağını belirten Güveri, uyarılarına rağmen dinlenmediklerini, şimdi ise santralin kömür yetersizliği nedeniyle tamamen durduğunu söyledi.Güveri, şunları kaydetti: Sivasın günlük 1,5 trilyon cirolu bin 400 kişi çalışan kapasiteli bir işyerinin çalışmamasının Türkiye ve Sivas ekonomisine çalıştırılmamakla yaptığı zararı hesap edin. Bizlerdeki endişe önce üretimi durdurup daha sonra özelleştirmeye hazırlanıyor gibi endişemiz var. Tes-İş olarak bizler yetkili makamlarla görüştüğümüzde böyle bir şey olmadığını söylüyorlar. Ama maalesef bizlere böyle söylenirken 24 Ekim tarihli Resmi Gazetede Özelleştirme Yüksek Kurulunun almış olduğu kararla 31 Aralık 2015 tarihine kadar Kangal Termik Santralinin özelleştirilmesi şeklinde karar çıkıyor.
YETKİLİLERİMİZ DUYARSIZ KALIYOR
Kangal Termik Santrali ile ilgili alınan özelleştirme kararına yetkililerin duyarsız kaldığını ifade eden Güveri, şöyle devam etti: Sivasın sosyal ve ekonomik yapısı gereği Kangal Termik Santralinin bölge için çok önemli olduğunu ve daha büyük bir işyerinin olmadığını takdir edersiniz. Sivas siyaseten üzerine düşeni yapmıştır, bürokraside de güçlü olduğunu biliyoruz. Enerji Bakanlığında iki tane müsteşar yardımcımız var, bir tanesinin Kangallı olması, Milli Savunma Bakanımızın olması, buna rağmen eğer Kangal Termik Santrali özelleştirmede öncelikli santraller arasında yer alıyorsa o zaman herkesin tekrar bir daha düşünmesi gerekiyor. Tes-İş olarak konunun takipçisiyiz. Bizler Sivası seven, Sivaslıyım diyen siyasileri, sivil toplum örgütlerini, işadamlarını, yerel basını, bürokratları Sivasın elinde en son kalan Kangal Termik Santraline sahip çıkmaya çağırıyoruz.