İlkbahar aylarında az yağış alan bölgede arpa ve buğday sapları büyümeyince hayvancılıkta en önemli yem dolgu maddesi olan saman üretimi azaldı. Çiftçiler kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için farklı yöntemler geliştiriyor. Önceki yıllarda değersiz görülerek yakılan anızlar, şimdi tek tek toplanıyor. Çiftçiler traktörlerin arkasına bağladıkları makinelerle anızları toplayarak balya yapıyor.
Önceki yıllarda saman balyaları 2,5 TL den satılırken bu yıl tarlada 7,5 TL ye alıcı buluyor. Kangallı çiftçiler bu yıl buğdayda büyük rekolte düşüşü yaşandığını, arpa ve buğday ürünlerinin saplarında da önemli ölçüde azalma olduğunu belirtti. Çiftçiler, "Geçen yıl bin metrekare yerden 30-35 adet balya elde edilirken bu yıl 5 e kadar düştü. Bizde mecburen tarlada kalan sapları toplayarak yeniden balya yapıyor bu eksiği telefi etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen geçen yılki balya sayısının üçte birini elde edemiyoruz." şeklinde konuştular.
BUĞDAYDAN KIYMETLİ OLDU
Bir zamanlar yakılarak imha edilen arpa ve buğday saplarından yapılan saman bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpadan daha kıymetli oldu. Samanın kilosu bu yıl buğday ve arpanın kilosu ile aynı değerde satılmaya başladı. Geçen yıllarda 20-25 kuruşa satılan samanın kilosu bu yıl şu an itibariyle 60 kuruşa satılıyor.
Özellikle doğu vilayetlerine kamyon ve tırlarla saman çekilirken ilçemizde samancılık büyük bir sektör olmaya doğru gidiyor. Doğudan gelip samancılık işinde çalışan yüzlerce kişi ilçe ekonomisine de olumlu katkılar sağlıyor.