Riyad'da ikinci Mekke İttifakı toplantısı: Husi saldırıları gündemde
Toplantıda bölgesel güvenlik, Orta Doğu’da barış ve istikrar ile Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları ele alınacak.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında 7 Ağustos’ta Mekke’de imzalanan Ortak Savunma Anlaşması kapsamında ittifakın kurumsallaştırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, anlaşma kapsamında oluşturulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi’nin ikinci toplantısı bugün Riyad’da gerçekleştirilecek.
TOPLANTIDA ÜST DÜZEY KATILIM
Riyad’da düzenlenecek toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu da katılacak.
Fidan’ın toplantıda, ittifakın kurumsallaşma süreci ve bundan sonraki dönemde atılacak adımlara ilişkin Türkiye’nin görüşlerini paylaşması bekleniyor. Bakan Fidan’ın ayrıca Orta Doğu’da barış ve istikrara yönelik tehditler konusunda değerlendirmelerde bulunması öngörülüyor.
HUSİLERİN SALDIRILARI GÜNDEMDE
Toplantının önemli gündem maddelerinden birini Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları oluşturacak.
Fidan’ın, söz konusu saldırılar karşısında Türkiye’nin Suudi Arabistan ile dayanışma ve desteğini yinelemesi, kutsal mekanlara yönelik provokasyon amaçlı eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurgulaması bekleniyor.
Bakan Fidan’ın ayrıca bölgesel krizlerin önlenmesinde ittifakın ortak ve etkin bir güvenlik mekanizması oluşturmasının önemine dikkat çekmesi, bölgedeki ihtilafların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ifade etmesi bekleniyor.
TİCARET YOLLARINDA GÜVENLİK VURGUSU
Toplantıda uluslararası ticaret yollarında seyrüsefer serbestisi ve güvenliğinin sağlanması da gündeme gelecek.
Fidan’ın, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yönelik çabaların önemine dikkat çekmesi ve gerilimi artırabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulaması bekleniyor.
MEKKE ORTAK SAVUNMA ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Suud, 7 Ağustos’ta Mekke’de Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nı imzalamıştı.
Anlaşma, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın bölgesel sorunlara bölgesel çözümler geliştirme hedefinin yanı sıra üç ülkenin ortak caydırıcılık ve savunma kapasitesi yoluyla güvenliklerini güçlendirmesini amaçlıyor.
İLK TOPLANTI İSTANBUL’DA YAPILDI
Anlaşma kapsamında faaliyetlere yön vermek amacıyla dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay başkanlarından oluşan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi oluşturuldu.
Komitenin ilk toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde 31 Ağustos 2026’da İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda ittifakın kurumsallaşmasına yönelik teknik çalışmalar değerlendirilirken, kuruluş sürecine ilişkin kararlar alındı.
Bu kapsamda ittifakın sekretaryasının en kısa sürede Riyad’da oluşturulması kararlaştırılırken, ilk Genel Sekreterlik görevi için Pakistan’dan emekli Korgeneral Nauman Mahmood aday gösterildi.
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları da 24 Eylül’de Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası kapsamında New York’ta bir araya geldi. Toplantıda bölgesel gelişmeler değerlendirilirken, yayımlanan ortak bildiride Mekke’ye ve Suudi Arabistan’ın sivil ve ekonomik altyapısına yönelik saldırılar kınandı.
Üç ülkenin genelkurmay başkanları ise 25 Eylül’de Riyad’da bir araya gelerek bölgesel güvenlik konularını ele aldı.