reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Deprem Tahminleri

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Deprem Tahminleri

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Deprem Tahminleri: Marmara'daki Risk Devam Ediyor mu?

MUHABİR: Haber Merkezi

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Halk TV'de katıldığı bir programda Marmara Denizi'nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından büyük deprem riskiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Ercan, söz konusu depremin İstanbul'dan 25-30 kilometre uzaklıkta olduğunu ve Marmara Bölgesi'ni genel olarak bir olay olduğunu belirterek, Marmara Depremi'nin İstanbul'un merkezinden uzakta olmasına rağmen büyük bir dikkatle yapılması gereken bir durumun gidişatını çizdi.

Marmara Depremi ve Beklenen Deprem Büyükler

Silivri açıklarında gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremin etkisi devam ederken, artçı artışları da devam ediyor. Ancak depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, bilim insanları depremin ardından çeşitli değerlendirmelerde bulunarak potansiyel riskleri öngörmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ercan, Marmara Depremi olarak tanımladığı bu başarıyı, "Kuzey Marmara Depremi" olarak nitelendirerek kullanımını vurgulayarak, basının da bu şekilde bir dil kullanmasını tavsiye etti.

Ercan, İstanbul için büyük bir deprem beklemediğini ancak Marmara Denizi'nin devamının diğer illerin risk altında olduğunu ifade etti. "İstanbul içinde büyük bir deprem beklemiyoruz" diyen Ercan, depremin İstanbul'dan yaklaşık 25-30 kilometre uzaklıkta yer aldığını belirtti. Bu artışın, İstanbul'un yanı sıra Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi illeri de etkilemeyeceğini ifade etti.

6 ile 6.5 Büyüklüğündeki Depremler Sıklıkla Gerçekleşiyor

Ercan, Marmara Denizi'ndeki oğlu 2000 yılında yaşanan depremlerin %71'inin 6 ile 6,5 kişinin olduğunu belirtti. Bu, oldukça yüksek bir oran ve 30-40 yıllık bir büyüklükte depremin meydana geldiğini gösteriyor. Ercan'a göre, Marmara Bölgesi'nde daha küçük depremlerin sıklıkla meydana gelmesi, büyük bir deprem olmadan enerjinin boşaltılmasını sağlamak açısından faydalı olarak faydalıdır. Bu tür küçük depremler, büyük bir depremin başlangıçları olabilir ve bölgedeki jeolojik hareketlilik hakkında önemli ipuçları verir.

İki Büyük Deprem Beklentisi

Prof. Dr. Ercan, Marmara Bölgesi'nde iki büyük deprem beklediğini söyledi. Tek bir büyük depremin beklediği yerde, enerjinin iki farklı noktasındaki öngörülüyor. Bu iki depremden birinin İstanbul kolunda gerçekleşeceğini ifade eden Ercan, Küçükçekmece'nin karşı karşıya kaldığı bir kırılmanın Kınalı ve Büyükçekmece'ye kadar uzanacağını belirtti. Bu depremin büyüklüğünün 6,4 ile 6,7 arasında olabileceğini öngördü.

Ercan, ayrıca, Marmara'daki büyük depremin büyüklüğünün 7 ile 7,4 arasında değiştiğini söyledi. Bu büyüklükteki bir depremin de, tam olarak saklandıkları yerde ve beklenen derinlikte, 7 ile 13 kilometre arasında gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu tür bir depremin, 2045 ile 2065 yılları arasında yaşanması muhtemel görünüyor. Ancak bu konuda daha kısa vadeli bir tahminde bulunma gücü olduğunu belirtti.

Marmara'da Büyük Bir Deprem İçin Henüz Zaman Erken

Ercan, şu an için Marmara Bölgesi'nin büyük bir deprem üretemeyeceğini savundu. 1999 Gölcük depremi sırasında Marmara Bölgesi'nin çok büyük bir gerginliğini boşalttığını belirten Ercan, 26 yıl gibi kısa bir sürede tekrar büyük bir deprem yaşanması için yeterli bir gerginlik birikmediğini ifade etti. Marmara'nın bölgesel bir şekilde genişlemenin oluştuğu ancak bu uzunluğun henüz patlamadığını söyledi.

Prof. Dr. Ercan, Marmara'daki yer kabuğunun 30 kilometreye kadar kalın olduğunu ve bunda bir kırılmanın büyük bir yıkım yaratacağını belirtti. Ancak şu anki gerginliğin, Marmara Ereğlisi gibi bölgelerde kayma depremlerinin çok batıya doğru yönlendirildiğini, bu nedenle İstanbul'a doğru bir kayma olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Deprem Sonrası Kaymalar ve Gerginlik Boşalması

6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ilk yapılan tahminlerin aksine, uzatmanın iki hafta içinde boşalması ayrılırken, artçı güçleri devam etti Son olarak Ercan, Marmara'daki yapıların zayıflaması konusunda da uyarılarda bulundu. Yapıları sağlam olan kişilerin evlerine dönebileceğini belirten Ercan, dayanıklı olanların ise kesintiye uğramasına başvurulması gerektiğini vurguladı. "Yapınızın temel ve kirişlerindeki büyük çatlaklar

Sonuç: Marmara'da Deprem Riski Devam Ediyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi'nin hala büyük deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu belirtti. Ancak bu riskin yakın gelecekte büyük bir depremle değil, küçük depremlerle zaman içinde boşalması olacağını söyledi. Yer bilimcilerin öngörüleri, büyük bir depremin 20 yıl kadar daha ertelenmiş olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle Marmara'daki deprem riski tamamen aşılmamıştır; Ancak büyük bir felaket yaşanma ihtimali şu an için düşük görünüyor. 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...