reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Malatya’da kayısı rekoltesinde düşüş bekleniyor

Malatya’da kayısı rekoltesinde düşüş bekleniyor

Asrın felaketinin vurduğu Malatya’da kayısı üreticisini zirai don ve dolu da etkiledi. Kayısıda bu yıl düşük rekolte beklenmesi üreticileri şimdiden kara kara düşündürüyor.

KAYNAK: İHA

Kent ekonomisinin önemli bir gelir kapısı olan kayısıda bu yıl rekoltenin düşük olması bekleniyor. 6 Şubat depremlerinin yıktığı illerin başında olan Malatya’da, kayısı üreticileri yaşanan zirai don ve dolu afetinden büyük ölçüde etkilendi. 8 milyon civarında kayısı ağacının bulunduğu kentte her yıl yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı ile 110 bin ton kuru kayısı elde ediliyor. Ancak bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle bu oranın ciddi oranda azalmasının beklendiği belirtildi.

Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, bu yıl yağış oranının çok iyi olduğunu ancak bunun da bazı dezavantajı olduğunu söyledi. Kayısı da çiçeklenme döneminde yağışların çok olması ile tozlaşma olmadığını ve aynı zamanda monilya hastalığının da baş gösterdiğini ifade eden Kılınç, “Bunların yanı sıra don ve dolu afetleri ile birlikte üründe ciddi kayıplar yaşandı. Yüzde 50 rekoltemiz olacağını öngörüyoruz. Ürün bu yıl çok az diyebiliriz. Doludan dolayı da lekeli ürünler çok. 60 bin ton kuru kayısı olacak diye tahmin ediyoruz bu yıl” dedi.

Kılınç, “Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısıda yüzü gülmedi. 500 milyon dolar yılık gelirimiz oluyor kayısıdan, bu yıl rekolte gerçekten düşük. Bu manada kayısı üreticisi en büyük sıkıntısı sigorta. Tarım sigortasında belli kriterler var. Ancak tozlaşmanın da muhakkak sigorta kapsamına alınması gerekiyor. Çiftçi yoksa bu konuda mağdur” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...