reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Küresel Isınma Vuruyor: Tarımda Yeni Ürün Şart!

Küresel Isınma Vuruyor: Tarımda Yeni Ürün Şart!

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, küresel ısınma ve zirai don tehditlerine karşı tarımsal stratejilerin acilen değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: İHA

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, "Ağacı geç çiçek açtıracak hiçbir kimyasal yoktur" diyerek don zararına karşı geç çiçek açan dayanıklı türlerin yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

TOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, küresel ısınmanın tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, zirai don ve geç çiçeklenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

"Ağacı geç çiçek açtıracak hiçbir kimyasal uygulama yok"

Prof. Dr. Gerçekcioğlu, bazı kimyasalların meyve ağaçlarında çiçeklenmeyi geciktirdiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak,

"Ne yaparsak yapalım vaktinde çiçek açacak ağacı geç çiçek açtıracak hiçbir kimyasal uygulama yoktur. Bu bilgi tamamen yanıltıcıdır. En fazla 7 gün çiçeklenmeyi geciktiriyor ama bu da yeterli değil. Bunun yerine geç çiçek açan ve kuraklığa dayanıklı türlere yönelmeliyiz"

dedi.

Don zararına karşı çözüm: Yeni ürün çeşitleri

Türkiye genelinde 43 ili gezen zirai don komisyonunun Tokat’ta da incelemelerde bulunduğunu belirten Gerçekcioğlu, özellikle Amasya’da hünnap üretiminde yaşanan artışı örnek göstererek,

"Amasya’da hünnap öyle çoğaldı ki ticari bahçeler kurulmaya başlandı. Kiraz üretimi dondan zarar görürken, hünnap üreticisine ciddi kazanç sağladı. Haziran ayında çiçek açan hünnap hem dondan etkilenmiyor hem de sağlık açısından şifa kaynağı"

diye konuştu.

Tokat’ta zeytin üretimi gündemde

Prof. Dr. Gerçekcioğlu, Tokat özelinde son yıllarda zeytin üretiminin de dikkat çekici bir şekilde yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek,

"Nar daha önce denenmişti ama soğuktan etkileniyordu. Zeytin ise yaprağını dökmediği halde kışın soğuktan kısmi zarar görse de çiçekleri dışında ciddi bir kayıp yaşamadı. Önümüzdeki yıllarda Tokat’ın zeytinden ticari anlamda faydalanabileceğini düşünüyorum"

dedi.

İklim değişikliğinin tarıma etkisi

Küresel ısınmanın meyveciliği doğrudan etkileyeceğine işaret eden Gerçekcioğlu, birçok ürünün mevcut konumlarında yetişemeyeceğini belirterek, "Meyveler daha serin, su kaynaklarının olduğu yüksek bölgelere kayacak. Ancak oralarda da su bulamazsa yok olacak. Tokat gibi bölgelerde alternatif ürünlere açık olmamız lazım" dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...