reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Koyunlar yünlerinden kurtuluyor

Koyunlar yünlerinden kurtuluyor

Sivas’ta koyunların sıcaktan etkilenmemesi ve gelişimlerinin sağlanması için kırkım işlemine başlanıldı.

KAYNAK: İHA

Sivas’ta Kış mevsiminden üzerlerindeki yoğun yün ile çıkan koyunlar ısınan havanın ardından kırkılmaya başlandı. Sürü sahipleri her yıl olduğu gibi bu yılda koyunlarını adeta tıraş etti. Besici Halil Akdolu, kırkım yapılmadığı takdirde hayvanların güneşte yürümediğini, kaşındığını ve düzgün yayılamadığını söyledi.

Sivas’ın Gazi köyünde yaşayan Halil Akdolu, koyunların senede bir kez kırkılması gerektiğinden bahsederek, “Havalar ısındığı zaman hayvanlar rahatsız oluyor ve kaşınıyorlar. Koyunlar kırkılınca hem etleniyorlar hem de daha rahat ediyorlar.

Koyunların her sene bir kez kırkılması lazım. Koyunu yatırıp 3 ayağını birden bağlıyoruz. Daha sonrasında makinesiyle kırkım işlemini yapıyoruz. Eskinden makasla kırkıyorlardı öyle çok zor oluyordu ama makinalar çıkınca rahatlıkla kırkılıyor.

Bizim 600’ün üzerinde kuzu ve koyunumuz var ama sadece 300’e kayın koyunu kırkıyoruz, kuzuları kırkmıyoruz. Bir kişi günde çok çalışırsa 100 koyunu kırkabiliyor” dedi.

Yunus Akdolu, kırkılmayan koyunların Haziran ayında rahatsızlanmaya başladığını belirterek, “Biz küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyoruz. Sezonu geldiği için hayvanları kırkıyoruz. Haziran ayı gelince hayvanlar rahatsızlanıyor. Kırkım yapılmayınca hayvanlar güneşte yürümüyor, kaşınıyorlar, düzgün yayılamıyorlar.

Bu iş baya zor ama işletme dededen kaldığı için biz alıştık. Kırkım işleminde hayvan etini kastığı zaman makine hayvanın etini kesiyor ve bu yüzden dikkat gerektiriyor. Hayvana zarar vermemek için dikkat ediyoruz ve bu bizi terletiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...