Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), bugün Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen depreme ilişkin ilk değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı. 6.1 büyüklüğündeki sarsıntı, İstanbul genelinde paniğe neden olurken, Kandilli'nin verilerine göre depremin merkez üssünde hissedilen şiddet derecesi VIII (8) olarak açıklandı. Bu seviye, "çok şiddetli sarsıntı" anlamına geliyor.
Depremin Merkez Üssü ve Derinliği: Tehlike Yakınlarda
KRDAE’nin ön raporuna göre, depremin merkez üssü Marmara Denizi, Silivri açıkları olarak belirlendi. Sarsıntının enlem-boylam koordinatları 40.8327°K - 28.2267°D olarak açıklanırken, odak derinliği ise 15.2 kilometre olarak ölçüldü. Bu derinlik, depremin "sığ odaklı" olarak nitelendirilmesine neden oldu; bu da yer yüzeyinde daha güçlü hissedilmesi anlamına geliyor.
Sarsıntının en yoğun hissedildiği ilçelerin başında Silivri gelirken, onu Marmara Ereğlisi, Büyükçekmece ve Beylikdüzü takip etti. Depremin İstanbul şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık 69 kilometre olarak ölçüldü.
Kandilli: “Depremin Hissedilme Şiddeti 8”
Kandilli Rasathanesi'nin paylaştığı tahmini şiddet dağılım haritası, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yerlerinde oldukça güçlü bir şekilde hissedildiğini ortaya koydu. Özellikle Silivri ve çevresinde hissedilen şiddet VIII (8) olarak belirlendi. Bu derece, yapıların zarar görmeye başladığı, panik ve korkunun yüksek olduğu bir sarsıntıya işaret ediyor.
Kıyı Bölgeleri İçin Kritik Tsunami Uyarısı
KRDAE uzmanları, özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşlara yönelik tsunami riskine karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Açıklamada, deniz suyunun ani bir şekilde çekilmesinin, bir tsunami dalgasının habercisi olabileceği vurgulandı. Kandilli’den yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi:
“Deniz suyunun alışılmadık şekilde çekildiğini gören vatandaşlarımız derhal yüksek yerlere yönelmeli. Tsunami tehlikesi durumunda sahil şeridinden uzak durulmalı; deniz taşıtlarında olanlar ise kıyıya dönmek yerine açık denize yönelmelidir.”
İstanbul’un Deprem Gerçeği: Hazırlıklar Yeterli mi?
Uzmanlar, İstanbul’un büyük bir deprem riski taşıdığı gerçeğini yine hatırlattı. Silivri merkezli yaşanan bu sarsıntının, Marmara Denizi'nde beklenen daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığı ise halen tartışılıyor. Ancak bilim insanları, bu tarz sarsıntıların hem halkın bilinçlendirilmesi hem de yapıların depreme hazırlanması açısından ciddi bir uyarı işlevi gördüğünü belirtiyor.