Final programına başta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere Sivas Vali Vekili Ömer Kalaylı, AK Parti Sivas Milletvekilleri Mesude Nursuna Memecan, Ali Turan, Hilmi Bilgin, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, ilçe belediye başkanları, İlçe Kaymakamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan, Ali Turan, Hilmi Bilgin, CHP Milletvekili Malik Ecder Özdemir yaptıkları konuşmada Kanal 58in Sivas kültürüne yaptığı katkıdan dolayı teşekkür ederek bu tür programların kültürel zenginliklerin ortaya çıkartılması bakımından öneminli olduğuna işaret ettiler.
Daha sonra söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Sivas sadece Sivas değil kuzeyinde ki Akıncılar Koyulhisarda Karadeniz kültürünü görürüz, Güründe Maraş-Akdeniz kültürünü görürüz, Şarkışla-Gemerekte Kayseri kültürünü görürüz, Yıldızelinde Yozgatı görürüz. Hem İmranlı hem Zara hem de Gürün de Doğu Anadolu kültürünü görürüz. Dolayısıyla 4 ilklimin, 4 bölgenin bütün kültürlerinden örneğini Sivasta görmüş, kendisinde bütünleştirmiş çok zengin bir kültürümüz var. Burada kültürler yarışmıyor bir kültürün diğerinden üstünlüğü yok , güzellik, iyilik kimi seversen o en güzeldir. Aşık Veysel derya Güzelliğin on para etmez bu bende ki aşk olmasa sevdiğin için güzel. Dolayısıyla da Pir Sultanı Aşık Veyselden, Aşık Veyseli Ruhsati den, Ruhsatiyi Hasan Hüseyinden, Hasan Hüseyini Zaralı Halilden ayırt etmiyoruz. Bütün bu zenginliklerimizi, farlılıkları zenginliklerimizi bizi diğerinden farklı kılan ancak bizi zenginleştiren işte bu diye konuştu.
Bir birinden renkli gösterilen ve sunumların yer aldığı Kültürler Yaşıyor, İlçeler Yarışıyor final programında Zara birinci, Divriği ikinci Şarkışla ise üçüncü oldu. Kangal ise 20-30 yıl önce ilçe vasfını almış olan Akıncılar, Altınyayla ve Ulaş gibi ilçelerin önüne geçerek sondan 4.cü oldu.
Programda yine mereküm tepesindeki köpek çiftliğinin reklamı yapılırken salondaki küçük kangal köpeği yavrusu ise Kangallı olan CHP milletvekili Malik Ecder Özdemire hediye edildi. İlk üçe giren ilçelerin plaketini Bakan İsmet Yılmaz verirken diğer ilçelerin plaketlerini diğer protokol mensupları takdim etti. İlçemizi temsilen salonda bulunan kaymakam Savaş Konak ve belediye başkanı Mehmet Öztürk ise katılım plaketini bir başka Kangallı vekil Hilmi Bilgin verdi.
Şarkışladan gelen boyacı Hasgül Emminin okumuş olduğu nöruyon adlı şiir ve Sivas Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayıkın zurnayla çalmış olduğu mehter marşı programa renk katan önemli unsurlardan biri oldu.
NORUYON
Selam yazdım mektubunun teline
Hiç bir haber göndermedin noruyon
Şu gurbetti dar eyledin başıma
Yollarında gözüm kaldı noruyon.
Benim ömrüm çileyilen geçecek
Ben derdimde sen orada noruyon
Çok istedim gelip seni görmeyi
Şu gözlerim yaşla doldu noruyon.
Senin için şu ömrümü tükettim
Yataklara hasta düştüm noruyon
Kuşlar gibi yuvam olsun isterdim
Gurbet ele atın beni noruyon.
Bilmem gönlün bilmem başka yerdemi
Bak bedenim can çekiyo noruyon
Hoyrat vurdu güllerimi bağımı
Yar hasretin zor geliyor noruyon.
Çekemiyom artık ben bu hasretti
Yaralarım göz göz oldu noruyon
Dayanacak artık gücüm kalmadı
Yana yana küle döndüm noruon.
Nemi gördün nedir benim bu suçum
Şu halimi görmüyonmu noruyon
Yokmu sende hiç Allah korkusu
Sensin benim bu sebebim noruyon.
Ters eyledi Hasgül Felek yolunu
Yar hasreti yıktı benim bagrımı
Kim soracak kim bilecek halımı
Ben derdimde sen orada noruyon.
Şarkışlalı Boyacı
Hasgül Emmi