reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Bıçak ustasından çarpıcı uyarı, yanlış bileme kansere yol açabilir

Bıçak ustasından çarpıcı uyarı, yanlış bileme kansere yol açabilir

Sivaslı bıçak ustası Erdoğan Güzel, yanlış bıçak bilemenin kansere davetiye çıkardığını söyledi. Mutfaklarda sıkça yapılan bir hata olan bıçakları birbirine sürterek bilemek, bıçakların yapısını bozarak kansere neden olabiliyor.

KAYNAK: İHA

Sivas’ta namı değer Şirin Baba olarak bilinen ünlü bıçak ustası Erdoğan Güzel, yanlış bıçak bilemenin kansere davetiye çıkardığı söyledi.

Mutfaklarımızın vazgeçilmez araçlarından biri olan bıçakların, doğru kullanımı kadar doğru bilenmesi de büyük önem taşıyor. Uzun yıllardır bıçak ustalığı yapan v bu alanda isminden söz ettiren Erdoğan Güzel, yanlış bileme yöntemlerinin kansere davetiye çıkarabileceğini ileri sürerek önemli uyarılarda bulundu.

Erdoğan Güzel, bıçakların çeliğe su vermeden ısıl işlem yapıldıktan sonra taşa değmesi durumunda karbon atomlarının yapısının bozulduğunu ve bıçağın teneke gibi hale geldiğini ifade etti.

Bu durumun, özellikle mutfaklarda bıçakların birbirine sürterek bilenmesiyle sıkça karşılaşıldığını belirten Güzel,

"Bıçaklar suyun içinde bilenmelidir. Aksi takdirde kansere davetiye çıkarabiliriz"

dedi.

Güzel, kişilere seramik zirkonyum zımpara alarak bıçaklarını su içinde bilemelerini önerdi.

"Bıçak kullanımının da bir kültürü vardır"

Güzel, bıçakların birbirine sürterek bilenmesi kansere davetiye çıkarttığını söyleyerek,

“Çeliğe su vermeden ısıl işlem yapıldıktan sonra çelik taşa değerse karbon atomları aslına dönüyor. Teneke haline geliyor. Mutfaklarda bıçaklar birbirine sürterek bileniyorsa kansere davetiye çıkartılıyor denilebilir. Bıçaklar suyun içerisinde bilenmeli. Kişilere tercihim seramik zirkonyum zımpara alıp suyun içerisinde döndürerek bıçağı öyle bilemeleri. Kurban bayramında herkes eline bir taş alıyor bıçak biliyor. Dünyanın en kaliteli çeliği de olsa o taşa değince teneke oluyor. Bu malzemenin ısınmaması lazım. Bütün çelik malzeme dünya genelinde soğutularak işlenir. Bu da çelik olduğundan dolayı kesinlikle suyun haricinde başka bir şeyle bilenmemeli. Yağ taşı ile de bileme yapılır ama kullanmanın da bir özelliği var. Sürtünmeden dolayı statik elektriklenme mıknatıslanma oluyor. Ne kadar silinirse silinsin veya yıkansın geçmez. Bu da kansere davetiye çıkartır. Eski bir kemer veya deriye sürtmek üzerindeki enerjiyi deşarj eder. Her şeyde olduğu gibi bıçak kullanımının da bir kültürü vardır”

dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...