YÖK’TEN YATAY GEÇİŞ VE DENKLİK BAŞVURULARINDA YENİ DÜZENLEME
Yapılan düzenlemeyle, yurt dışında devam zorunluluğu olmayan programlarda eğitim gören öğrencilerin Türkiye’de örgün eğitim programlarına yatay geçiş yapmaları artık mümkün olmayacak.
Denklik başvurularında ise dil yeterlilik şartlarında kolaylaştırıcı düzenleme yapıldı. Buna göre, öğrenim görülen programın eğitim dili, başvuru sahibinin ana dili ile aynıysa dil yeterlilik belgesi istenmeyecek. Dil ve edebiyat alanlarında eğitim alan öğrenciler için de program dili ile ana dilin aynı olması durumunda yabancı dil puanı şartı aranmayacak.
Yatay geçiş başvurularında başarı kriterleri de yeniden düzenlendi. Başarı baraj puanı 80’den 90’a yükseltildi. Başvurular değerlendirilirken yalnızca kredi toplamı değil, programların çekirdek zorunlu ders uyumu da dikkate alınacak.
Tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim veren üniversitelere yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, üniversitelerin kendi dil sınavlarını geçmeleri veya YÖK tarafından tanınan ulusal ya da uluslararası sınavlardan yeterli puanı almaları gerekecek. Ayrıca öğrenciler, bulundukları sınıftan daha alt sınıfa geçiş yapamayacak.
Yurt dışından yapılan başvurularda öğrencilerin, eğitim süresi boyunca ilgili ülkede bulunduklarını pasaport veya e-Devlet üzerinden alınan resmi belgelerle kanıtlamaları zorunlu olacak. Yurt dışından gelen öğrenciler çift anadal programlarına başvurmak istediklerinde ise diğer öğrencilerle aynı şartlara tabi olacak.
Özel durumlar kapsamında ise anne, baba veya eşleri devlet görevlisi olan ya da işçi statüsünde bulunan öğrenciler için, görev bitimi veya kesin dönüş gibi durumlarda, en az bir yıl eğitim almış ve yıl sonu sınavlarını geçmiş olmaları şartıyla “kontenjan dışı değerlendirme” yapılabilecek. Ancak bu durumlarda da genel başvuru şartlarının sağlanması gerekecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte yatay geçiş başvuru sonuçları puan sırasına göre listelenecek. Asıl ve yedek aday sayıları eşit tutulacak ve intibak programları yeni akademik dönemde diğer öğrencilerle aynı anda başlatılacak.