reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24
sivas360 Genel Öğrenci affının başvuru detayları belli oldu

Öğrenci affının başvuru detayları belli oldu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamuoyunda “öğrenci affı” olarak bilinen düzenleme kapsamında üniversiteye dönüş yapacak öğrencilerin başvuru ve eğitim süreçlerine ilişkin usul ve esasları açıkladı.
MUHABİR: Haber Merkezi

Öğrenci affının başvuru detayları belli oldu

 Düzenlemeden yararlanmak isteyenler, 9 Aralık 2026 tarihine kadar başvuru yapabilecek. Başvuruları kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında yeniden öğrenimlerine başlayabilecek.

9 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7592 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen Geçici 85’inci madde kapsamında, üniversitelerle ilişiği kesilen veya bir yükseköğretim programını kazandığı halde kayıt yaptıramayan öğrencilere yeniden yükseköğretime dönme imkanı sağlandı.

Başvurular 9 Aralık’a kadar

Düzenlemeden yararlanmak isteyen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumlarına 9 Aralık’a kadar başvurabilecek. Başvurusu kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 akademik yılında eğitimlerine devam edebilecek.

Düzenleme; hazırlık sınıfı dahil olmak üzere intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü programlardan ilişiği kesilen öğrencileri kapsıyor. Bir programa yerleştiği halde kayıt yaptıramayanlar da belirlenen şartları taşımaları halinde düzenlemeden yararlanabilecek.

Mücbir sebep için ek süre

Sağlık gibi mücbir sebepler nedeniyle başvuru süresini kaçıranlara da belirli şartlarda ek imkan tanındı. Mücbir sebebin ortadan kalkmasının ardından bir ay içinde başvuru yapılabilecek. Sağlık nedeniyle başvuramayanların ise heyet raporunu 9 Aralık mesai bitimine kadar ilgili kuruma sunması gerekecek.

Hangi öğrenciler kapsam dışında?

Terör suçları, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi kanunda belirtilen suçlardan mahkum olanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

Sahte belge nedeniyle kaydı iptal edilenler, kayıt sırasında sahte belge verenler ve hukuken geçerli olmayan yollarla kayıt yaptırdığı gerekçesiyle üniversiteyle ilişiği kesilenler de kapsam dışında tutulacak.

Kapatılan programlara ilişkin düzenleme

Öğrenci alımı durdurulan veya tamamen kapatılan programlardan ilişiği kesilen öğrencilerin eğitimlerine nasıl devam edeceği de belirlendi. Kapatılan ikinci öğretim programlarında dönemi veya sınıfı bulunmayan öğrenciler, ilgili programın birinci öğretiminde eğitimlerine devam edebilecek.

Programı sonradan kapatılan ve geçmişte yerleştiği halde kayıt yaptıramayan öğrenciler ise kayıt yılındaki taban puanı sağlamaları şartıyla üniversitelerin yetkili kurullarınca eşdeğer programlara intibak ettirilebilecek.

Yatay geçiş ve çift ana dal hakkı

Ana dal programından ilişiği kesildiği için çift ana dal kaydı sona erenler ile ana dal programından mezun olduktan sonra çift ana dal programıyla ilişiği kesilenler de yeniden başvuru yapabilecek.

Üniversitesine dönen öğrencilerden kayıt yılındaki merkezi yerleştirme puanı gerekli şartları sağlayanlar, eşdeğer veya farklı diploma programlarına yatay geçiş için başvurabilecek. Örgün programlara yönelik yatay geçiş işlemleri 2026-2027 eğitim öğretim döneminde gerçekleştirilecek.

Ayrıca düzenleme kapsamında yeniden öğrenci statüsü kazananlara Anadolu, Ankara, Atatürk ve İstanbul üniversitelerindeki eşdeğer açık öğretim programlarına yatay geçiş imkanı da sağlandı.

Azami öğrenim süresi yeniden başlayacak

Düzenleme kapsamında üniversiteye dönen öğrencilerin azami öğrenim süreleri, yeniden kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren hesaplanacak.

2026-2027 eğitim öğretim yılında yeniden öğrenime başlayacak öğrencilerden, kayıt tarihinden önceki yıllara ilişkin katkı payı veya öğrenim ücreti alınmayacak. Ancak 2026-2027 eğitim öğretim yılına ilişkin katkı payı ve öğrenim ücreti hükümleri uygulanacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar, düzenlemeyle eğitim hayatına çeşitli nedenlerle ara vermek zorunda kalan gençlere üniversitelerine dönme fırsatı sunulduğunu belirterek, bunun yalnızca bir af değil, gençlerin geleceklerini yeniden kurabilmeleri için önemli bir imkan olduğunu ifade etti.

Özvar ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren dört ay içinde öğrenim hakkını kaybeden veya kaydı silinen öğrencilerin de kanunda belirtilen şartları taşımaları halinde düzenlemeden yararlanabileceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...