Eski İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu 2 Temmuz Olaylarını İlk Kez Anlattı!
Sözcü gazetesine konuşan Gazioğlu, olayların yaşandığı tarihte göreve henüz 6 gün önce başladığını hatırlatarak, sürecin kendisi için “unutulmaz bir acı” olduğunu ifade etti.
“Tehlike arz etmiyor” bilgisi verildi
Gazioğlu, olaydan önce Sivas Valiliği’nden gelen bilgi notunda yaklaşık 500 kişilik bir grubun bulunduğunun bildirildiğini ancak durumun “tehlike arz etmediği” yönünde değerlendirildiğini söyledi.
Vali ile telefonla görüştüğünü ve aynı gün Jandarma Genel Komutanı ile de temas kurduğunu belirten Gazioğlu, olayın ciddiyetine ilişkin net bir tabloya ulaşamadığını dile getirdi.
“Takviye istenmedi” iddiası
Dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in, tugay komutanı ve emniyet birimleriyle koordinasyon kurmadığını öne süren Gazioğlu, güvenlik güçlerinden takviye talep edilmediğini iddia etti.
Gazioğlu, “Eğer zamanında asker ve polis takviyesi yapılsaydı ve sokağa çıkma yasağı ilan edilseydi bu olaylar yaşanmayabilirdi” dedi.
“Kafama silah dayadım” iddiası
Olay günü yaşanan bir telefon görüşmesini de aktaran Gazioğlu, Vali Karabilgin’in kendisine “Şu anda kafama silah dayadım, intihar edeceğim” dediğini, kendisinin ise durumu sakinleştirerek müdahale ettiğini öne sürdü.
Gazioğlu, Sivas’a ulaşmadan önce Madımak Olayları kapsamında otelin ateşe verildiğini ve müdahalenin geciktiğini ifade etti.
Görevden almalar ve sonrası
Eski bakan, olayların ardından Sivas Valisi, İl Emniyet Müdürü ve Emniyet Genel Müdürü’nün görevden alındığını, ayrıca sokağa çıkma yasağının kendi talimatıyla ilan edildiğini söyledi.
33. yılında anma
Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenler, 33. yıl dönümünde Sivas başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen törenlerle anıldı. Sivil toplum kuruluşları ise adalet ve toplumsal barış çağrısında bulundu.

