Depozito fırsatçılığı! İade makinelerini gören marketler su fiyatlarını katladı
ncak uygulamanın başlamasının ardından bazı marketlerde su fiyatlarında yaşanan artışlar, tüketicilerin tepkisini çekti.
DOA kapsamında vatandaşlar, belirlenen depozitolu plastik şişeleri iade makinelerine teslim ederek her şişe için 1 TL geri ödeme alabiliyor. İlk günlerde yoğun ilgi gören sistem sayesinde milyonlarca plastik şişe geri dönüşüme kazandırıldı.
Ancak uygulamanın hayata geçmesinden kısa süre sonra özellikle zincir marketlerde satılan küçük hacimli suların fiyatlarında dikkat çeken artışlar yaşandı. Daha önce ortalama 5,25 TL'den satılan 0,5 litrelik pet suların fiyatı birçok markette 7,25 TL seviyelerine yükseldi. Böylece depozito kapsamında alınan 1 TL'lik iade, fiyat artışı karşısında etkisini büyük ölçüde yitirdi.
Fiyat artışları yalnızca 0,5 litrelik ürünlerle sınırlı kalmadı. Ortalama 11,50 TL seviyesinde satılan 1,5 litrelik pet suların da yaklaşık 13 TL'ye yükseldiği görüldü. Buna karşın 5 ve 10 litrelik damacana dışı büyük hacimli sularda benzer bir fiyat değişikliği yaşanmaması dikkat çekti.
Depozito sistemi 0,5 litre ile 3 litre arasındaki plastik şişeleri kapsadığı için zamların özellikle bu ürün grubunda görülmesi tüketiciler arasında çeşitli yorumlara neden oldu. Vatandaşlar, geri dönüşüme katkı sağlayan uygulamanın ekonomik avantaj sunmasını beklerken, su fiyatlarındaki artışın bu avantajı azalttığını dile getiriyor.
Depozito Yönetim Sistemi'nin uzun vadede hem çevresel faydaları hem de fiyatlara olası etkileri önümüzdeki süreçte yakından takip edilecek.
