reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Ekonomi Sivas Belediyesi'nden Enerjiye Dijital ve Yeşil Dokunuş: Başkan Uzun Projeleri Anlattı

Sivas Belediyesi'nden Enerjiye Dijital ve Yeşil Dokunuş: Başkan Uzun Projeleri Anlattı

Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF 2025)'te yerel yönetimlerin enerji dönüşümündeki rolünü ve Sivas'ın yenilenebilir enerji atılımlarını detaylandırdı.

KAYNAK: İHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca düzenlenen Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda konuşan Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, şehirde yürütülen yenilenebilir enerji projelerini anlattı.

Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF 2025) 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getiren etkinlikte enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanındaki iyi uygulamalar ele alındı.

Forum kapsamında düzenlenen "Yerel Yönetimlerde Enerji Verimliliği" konulu panele konuşmacı olarak katılan Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, Sivas’ta hayata geçirilen yenilikçi ve sürdürülebilir enerji projelerini anlattı. Uzun’un paylaştığı projeler, katılımcıların takdirini kazanırken diğer belediye başkanlarının da dikkatini çekti.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Başkan Uzun’un yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer de konuşmacı olarak yer aldı.

Enerjinin, 1963 yılından itibaren hazırlanan kalkınma planlarında önemli bir yer tuttuğunu belirten Sivas Belediye Başkanı Uzun,

"Bizler de bu bilinçle yerelde önemli projeleri hayata geçiyoruz. 4 mWA güneş enerji santralimiz var. Yeni 15 mWA kapasiteli tesisimiz devreye girince Belediyemizin tüm enerji ihtiyacını buradan karşılamış olacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren pazar alanlarımızın çatılarına kuracağımız güneş enerji panelleri ile enerji üreterek sosyal tesislerimizde kullanacağız. Bunun dışında mevcutta Katı Atık Düzenli Depolama ve Çöpten Enerji Üretim Tesisimiz var. Burada 15 bin haneye yetecek enerji üretiyoruz. Hemen yanı başındaki seramızda yıllık 4 bin tona yakın domates üretiyor ve Avrupa’ya ihraç ediyoruz"

dedi.

Özellikle altyapıdaki SCADA sistemi üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Başkan Uzun,

"En önemli kaynağımız su, o sebeple suyumuzu doğru yönetmemiz gerekiyor. Suyu doğru yönetirken enerjiyi de doğru yönetmiş oluyoruz. Çünkü bazı alanlarda kuyulardan su temin ediyoruz ve bu alanlarda ciddi enerji tüketiyoruz. SCADA sistemi ile şehirde dijital bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Suyu kaynağından alıp musluğa getirene kadar geçen tüm süreci yönetilebilir hale getiriyoruz. 11 tane DMA odası kuruyoruz ve bu odalarda tüm su tüketimini anlık olarak takip ediyoruz. Kayıp-kaçak ile ciddi bir mücadele yapıyoruz. Göreve geldiğimizde yüzde 53 oranında bir kayıp-kaçak vardı. 42 milyon metreküp su tüketiminin yüzde 53’ü kayıp ve kaçak. SCADA kurduğumuz bölgelerde sistem bize hemen uyarı veriyor ve kayıp-kaçakları tespit ediyoruz. Mayıs ayından bu yana yaptığımız gece dinlemelerinde 50 farklı arıza tespit ettik. Geçen Ocak ayı ile önümüzdeki Ocak ayı arasındaki tüm verileri karşılaştırarak ne kadar tasarruf elde ettiğimizi görmüş olacağız"

diye konuştu.

Ekolojik Evler Projesi’ne de değinen Başkan Uzun,

"Proje yarışmamızı yaptık ve birinci olan çalışmayı önümüzdeki yıl itibariyle uygulamaya koyacağız. Çevreci, yenilenebilir, kendi enerjisini kendi üreten bir ev modeli tasarladık. Isı pompalarının yer aldığı bir ev olacak. Avrupa şu anda ısı pompalarına yoğunlaşmış durumda, biz de bu projemizde ısı pompalarını kullanacağız. 300 metrekare arsa üzerine, 148 metrekareden oluşan evler tasarladık. Bu proje hem ekonomik hem ekolojik hem de yenilenebilir bir özellik taşıyacak"

ifadelerini kullandı.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte geliştirilen yeni bir projeye de değinen Uzun,

"Enerjide verimli yeni nesil şeffaf, termoelektrik malzemelerle seralarda devrim özelliği taşıyan bir proje hazırladık. Bu çalışmamız Türkiye’de bir ilk olacak. Üniversitedeki hocalarımızla birlikte termoelektrik malzemelerle sera yapımı gerçekleştireceğiz. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’ye yeni bir soluk getirmiş olacağız"

dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...