reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14
sivas360 Ekonomi Malatya Kayısı Üretimi Alarm Veriyor: Tarihin En Ağır Zirai Donu Üreticileri Vurdu

Malatya Kayısı Üretimi Alarm Veriyor: Tarihin En Ağır Zirai Donu Üreticileri Vurdu

Malatya ve çevre illerde 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde etkili olan şiddetli zirai don, başta dünyaca ünlü Malatya kayısısı olmak üzere birçok tarım ürününü olumsuz etkiledi.

KAYNAK: İHA

Malatya’da yaşanan zirai don, kayısı başta olmak üzere birçok ürüne zarar verirken Prof. Dr. İbrahim Gezer, "Yakın tarihimizin en yıkıcı zirai donunu yaşadık" diyerek acil eylem planı çağrısında bulundu.

İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer, 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde başta Malatya olmak üzere birçok ilde etkili olan zirai donla ilgili açıklamalarda bulundu. Gezer, yaşanan afetin yakın tarihin en yıkıcı zirai donu olduğunu belirterek, üreticilerin büyük zarar gördüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Gezer, söz konusu dönemde hem radyasyon donu hem de adveksiyon donunun aynı anda yaşandığını ve bu durumun çok nadir görüldüğünü kaydetti. Gezer,

"Bu, Malatya’nın 1970’li yıllarda kayısı üretiminde liderliğe yükselmesinden bu yana görülen en yıkıcı don olayıdır. Şehrimiz ve ülkemiz adeta meyvesiz bir yıla giriyor"

dedi.

"İki don aynı anda yaşandı"

İki yıl önce depremlerle sarsılan bölgenin bu kez çift yönlü bir zirai donla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Gezer, radyasyon donlarının gece toprağın ısısını kaybetmesiyle, adveksiyon donlarının ise dışarıdan gelen soğuk hava kütleleriyle oluştuğunu hatırlattı. Gezer, her iki donun aynı anda etkili olduğu bu tür olaylara karşı korunmanın neredeyse imkânsız olduğunu, sigorta dışında yapılabilecek çok az şey bulunduğunu belirtti.

Zarar gören üretici sayısının on binleri bulduğunu belirten Gezer,

"Bu üreticilerimizin çoğunun ciddi borç yükü altında olduğunu tahmin etmek zor değil. Yüz binlerce ailemiz geçim sıkıntısıyla baş başa kaldı"

diyerek, kapsamlı bir eylem planı çağrısında bulundu.

Gezer, etkilenen illerin afet bölgesi ilan edilmesini, banka borçlarının ertelenmesini, üreticilere faizsiz kredi verilmesini ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gezer, açıklamasını

"Büyük bir afet yaşadık ama hayat devam ediyor. Dayanışmayla yeniden ayağa kalkmalı, üretimimizi sürdürebilmek için gerekli desteği almalıyız"

sözleriyle tamamladı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...