reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Ekonomi Galericileri sevindirdi

Galericileri sevindirdi

İkinci el araçların sıfır fiyatını geçmeyecek olması galericileri sevindirdi

KAYNAK: İHA

İkinci el araç fiyatının sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesinin yasaklanması galericileri sevindirdi. Galerici Ahmet Yurtlu, "Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle bir takım yeniliklerin geleceğini ve piyasadaki bu dengeyi sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

İkinci araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının yapılamaması hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. 15 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak uygulama, Kayseri’deki galericileri sevindirdi. Galerici Ahmet Yurtlu, "2. el araçların sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceği konusu son 1 yıldır dillendirilen bir konuydu. Çünkü gerçekten Türkiye tarihinde görülmemiş bir durumdu. Eskiden insanlar kilometreyi düşürürlerdi, şimdi kilometreyi yükseltmeye başladılar. Çünkü 2. el araçlardaki değerler sıfır araçların değerinin üzerinde kaldı. Sıfır araçların tedarik problemi olunca bunu birçok kitle fırsata çevirdi. Bundan kaynaklan ciddi bir sorun oluştu. Örneğin sıfırı 1 milyon TL olan arabanın, 2. ellerde 1 milyon 250 bin TL gibi bir fiyata satıldığını gördük. Bu Türkiye tarihinde ilk defa gördüğümüz bir durum. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle bir takım yeniliklerin geleceğini ve piyasadaki bu dengeyi sağlayacağını düşünüyoruz. Tabi ki bu sadece yasayı çıkartmakla olmuyor. Akabinde bunun takibinin de yapılması gerekiyor. Bu konuda da bir takım önlemler alındı. İlgili ilan sayfalarından takip edilerek araçlarını, sıfır aracın liste fiyatının üzerinde satanlara çok ciddi cezalar geleceğine dair bir takım genelge yayınlandı. Bu piyasadaki hareketliliği gerçekten düzene sokacak. Fiyatların oturması için ve aynı zamanda fahiş artışların da engellenmesi için doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu zamana kadar yapılan uygulamalarda bir başı boşluk vardı. Şu ana kadar da takibi olmadığı için fiyatlar çok anlamsız yerlere ulaştı" ifadelerini kullandı.

"Bizim alıp, satarak elde edemediğimiz karı vatandaş elinde bekleterek, çok büyük bir kar elde etmeye başladı"

Otomotiv sektörünün bir yatırım aracı haline gelmesinin fiyatları artırdığını kaydeden Yurtlu, "İnsanlar önceden döviz bürosundan döviz alırlardı, artık araç alıyorlar. 3-4 tane sıfır, 2. el araç alarak, kullanmadıkları araçları bloke ederek, yatırım yapıyorlar. Buradaki kazançlarda çok ciddi yerlere ulaştı. Bizim alıp, satarak elde edemediğimiz karı vatandaş elinde bekleterek, çok büyük bir kar elde etmeye başladı. Örneğin ben 750 bin TL’ye sattığım bir aracın şu anda 1 milyon 250 bin TL olduğunu görüyorum. Bu süreçte 750 bin TL’ye sattığımız aracı 800 bin TL’ye aldık. 850 bin TL’ye sattık, 900 bin TL’ye aldık. Biz 5 araç satarak, 250 bin TL kazandık ama bu işle hiçbir ilgisi olmayan vatandaş aracı 750 bin TL’ye aldı. Şu anda 1 milyon 250 bin TL değeri var. Yani biz bu işin ticaretini yapıp, vergisini ödediğimiz halde 250 bin TL kazandık. Vatandaş hiçbir şey yapmadan, vergisini de ödemeden parasını 1 milyon 250 bin TL yaptı. Bu da gerçekten haksız bir kazanç doğurdu" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...