reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15
sivas360 Eğitim Liseli öğrencilerin projesi suda hayat kurtaracak

Liseli öğrencilerin projesi suda hayat kurtaracak

Kayseri 50. Yıl Dedeman Fen ve Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, geliştirdikleri "Şnorkel Can Kurtaran Aracı" ile suyun hem altında hem de üstünde kurtarma çalışmaları yaparak hayat kurtarmayı hedefliyor.

KAYNAK: İHA

50. Yıl Dedeman Fen ve Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi hazırlık sınıfı öğrencileri, suda arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek bir araç tasarladı.

Araçta bulunan ekipmanlara ek olarak dalgıç platformu, dron kamerası ile gözlüğü ve kelepçe modülü sayesinde suyun altında bulunan kazazedelere ulaşılarak kurtarma çalışması yapılması hedeflendi.

Projenin takım kaptanı Ertuğrulhan Yağmur adlı öğrenci, aracı sadece arama kurtarma değil, farklı tespit çalışmalarında da kullanmayı hedeflediklerini söyledi.

Aracın hem su altında hem de su üstünde kurtarma yapabildiğini söyleyen Ertuğrulhan Yağmur, “Projemizin adı Şnorkel Can Kurtaran Aracı. Hem su üstü hem de sualtı kurtarma sağlıyor. Benzer ürünler var ama yurt dışında ve sadece su üstü kurtarma sağlıyor.

Biz bunda yenilik yaptık. Bu sayede aslında dünyada bir ilki yaptık. Bunun dışında eğer kazazede eğer su üstünde çırpınıyorsa yan taraflardan tutunarak sahile getiriyoruz ama eğer kazazede suyun altındaysa dalgıç platformu suyun altına iniyor.

Burada dron kamera görüntülememiz var. Tamamen sudan yalıttık, FPV kamera ve aynı şekilde gözlüğümüzle de görüntüler alıyoruz. Kelepçe modülümüzle de kazazedeyi tutara, su yüzüne çekip, yeniden sahilde ilk yardıma hazır hale getirmiş oluyoruz” dedi.

Yağmur, aracı başka alanlarda kullanmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Bu projenin aslında gelecekteki yeri de cankurtaranlar kazazedeyi kurtarmaya çalışırken kendini riske atıyorlar. Bu ürünümüz sayesinde biz bunu en aza indirgedik.

Bu sayede cankurtaranlar mesleği yerine bu cihazın operatörü olup daha güvenli, daha iyi bir şekilde kurtarma yapabileceğini düşünüyoruz. Sadece kurtarma için değil aslında, farklı alanlarda da kullanmayı hedefliyoruz.

Müsilaj tespiti, barajlarda hasar tespiti gibi birçok alanda da kullanmayı hedefliyoruz. Proje yapılırken olabildiğince hayal gücü kullanılmalı. Küçük şeyler olabilir, yapılabilir ve kendine güven tam olmalı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...