Turhal Şeker Fabrikasında Kireç Ocağında Gaz Sızıntısı
Tokat'ın Turhal ilçesinde faaliyet gösteren ve Kayseri Şeker bünyesinde yer alan Turhal Şeker Fabrikası'nda üretim sahasında yaşanan gaz kaçağı paniğe neden oldu. Fabrika sahasındaki kireç ocağında sürdürülen rutin faaliyetler esnasında çevreye yayılan gaz, vardiyada görevli çok sayıda personelin rahatsızlanmasına yol açtı. İhbar üzerine tesise hızla intikal eden sağlık ve acil durum birimleri, karbonmonoksit sızıntısına maruz kalan toplam 45 kişiyi süratle çevredeki sağlık kuruluşlarına naklederek kontrol altına aldı.

Karbonmonoksit Zehirlenmesi Sonrası Sağlık Durumları
Hastanede müşahede altına alınan personeli bizzat ziyaret eden ve yetkililerden detaylı brifing alan Tokat Valisi Abdullah Köklü, sağlık tablosuna ilişkin kamuoyunu aydınlattı. Olayın karbonmonoksit zehirlenmesi kaynaklı olduğunu doğrulayan Vali Köklü, maruziyet yaşayan vatandaşların genel tablosunu şu sözlerle aktardı:
"Çok kötü durumda olduğu yönünde bilgi gelen bir hastamız da entübe durumdan çıktı. Onun da durumu orta seviyeye döndü. Şu an için endişe edilecek bir durum bulunmuyor."
Vali Köklü, hastanede tedavi gören 35 kişinin sağlık durumunun tamamen iyi olduğunu, geri kalan 10 personelin ise orta düzeyde klinik seyir izlediğini ve süreçlerin titizlikle takip edildiğini vurguladı.

Sivas Numune Hastanesine İleri Düzey Oksijen Tedavisi Sevki
Karbonmonoksit maruziyetinin klinik etkilerini tamamen ortadan kaldırmak amacıyla uzman hekimlerin tavsiyesiyle bölge hastanelerine yönlendirmeler gerçekleştirildi. Vali Abdullah Köklü, çevre ile yapılan koordinasyon ve sevk süreçlerine dair şu açıklamada bulundu:
"8 hastamızın Sivas Numune Hastanesi’ne sevki yapıldı, 2 kişi daha gidecek. Toplam 10 kişi ileri oksijen tedavisi alacak. Sevkler bir tehlikeden dolayı değil, önlem ve müşahede amacıyla yapılıyor."

Güvenlik Güçleri ve İtfaiye Ekipleri de Gazdan Etkilendi
Olayın boyutlarına ilişkin teknik detayları paylaşan idari yetkililer, sızıntıdan etkilenenler arasında yalnızca tesis çalışanlarının değil, olaya ilk müdahaleyi gerçekleştiren fabrika itfaiyesi personelinin ve bölgede çevre güvenliği alan emniyet güçlerinin de bulunduğunu kaydetti. Açık havada emniyet tedbiri icra ettiği sırada ortama yayılan gazı soluyan bir polis memurunun da kontrol amaçlı tetkik edildiği ve genel durumunun iyi olduğu belirtildi.
AFAD ve teknik uzmanların fabrikadaki havalandırma, gaz tahliyesi ve sızdırmazlık kontrollerini gece boyunca sürdüreceğini belirten Vali Köklü, son tedbirlere dair değerlendirmesini şu ifadelerle noktaladı:
"Sabaha kadar durum ekiplerimiz tarafından takip edilecek. Herhangi bir risk olmaması için gerekli önlemler titizlikle alınmakta."