Nepal'de Ani Sel Dehşeti: 8 Hayatını Kaybetti, 13 Polis Kayıp!
Güney Asya ülkesi Nepal’de, Çin’e bağlı Tibet Özerk Bölgesi sınırındaki Bagmati eyaletinde yer alan Bhotekoshi Nehri'nin aniden taşması sonucu büyük bir sel felaketi yaşandı. Nehir yatağından taşan suların köyleri yutması nedeniyle ilk belirlemelere göre 8 kişi hayatını kaybetti.
Karakoldaki 13 Polisten Haber Alınamıyor
Sel felaketinin en ağır darbeyi vurduğu Eyalete bağlı Rasuwa bölgesinde iki ayrı karakolda görevli 13 polis memurundan haber alınamadığı bildirildi. Bölgede köprüler yıkıldı, yollar çöktü ve enerji nakil hatları büyük zarar gördü.
Yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Syapru Besi ve Timure kasabalarında sel sularının yüksekliği nedeniyle arama-kurtarma helikopterlerinin bölgeye iniş yapamadığı, sular çekilene kadar da hava müdahalesinin imkansız olduğu açıklandı.
Nepal Başbakanı Shah: "Ordu ve Kurtarma Ekipleri Sahada"
Yaşanan felaketin ardından acil durum toplantısı düzenleyen Nepal Başbakanı Balendra Shah, durum değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Shah, "Sağlık ekipleri, izciler ve Kızılhaç ile koordinasyon halinde gerekli çalışmalar başladı. Polis ve ordumuz da arama kurtarma faaliyetlerine aktif katılıyor" dedi.
Bölgedeki görgü tanıkları ise felaket anını şu sözlerle aktardı:
"Her şey aniden oldu. Adeta bir yanardağ patlıyormuş gibi çok yüksek bir ses duyduk. İnsanlar çığlık atarak kaçmaya başladı."
Tibet Sınırında Heyelan Felaketi
Bhotekoshi Nehri’ndeki ani su yükselmesinin nedeni henüz belirlenemezken, Tibet ile Nepal sınırındaki Gyirong kasabasında da dev bir toprak kayması meydana geldi. Çin devlet ajansı Xinhua'nın haberine göre, heyelan nedeniyle Shigatse bölgesindeki yollar kapandı, elektrik ve iletişim tamamen kesildi. Birçok kişinin toprak kayması altında kaybolduğu bildirildi.