Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
26°
sivas360 Asayiş Gece Avına Ağır Darbe: 3 Kişiye 622 Bin TL Kaçak Av Cezası

Gece Avına Ağır Darbe: 3 Kişiye 622 Bin TL Kaçak Av Cezası

Kastamonu İnebolu'da ses cihazıyla kaçak bıldırcın avlayan 3 şahsa 622 bin 791 TL rekor ceza kesildi; kurtarılan 117 bıldırcın doğaya salındı.

Kastamonu İnebolu'da ses cihazıyla kaçak bıldırcın avlayan 3 şahsa 622 bin 791 TL rekor ceza kesildi; kurtarılan 117 bıldırcın doğaya salındı.

KAYNAK: İHA
MUHABİR: Haber Merkezi
Gece Avına Ağır Darbe: 3 Kişiye 622 Bin TL Kaçak Av Cezası

İnebolu Kırsalında Kaçak Bıldırcın Avı Operasyonu

Kastamonu'nun İnebolu ilçesi sınırlarında yaban hayatının korunması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği amacıyla yürütülen saha denetimleri kapsamında kritik bir operasyon gerçekleştirildi. Ormanlık alanın derinliklerindeki açıklık arazileri hedef seçen şahısların, yasa dışı yöntemlerle avcılık yaptığı bilgisine ulaşan koruma ekipleri bölgeyi derhal mercek altına aldı.

Yaban hayatı koruma mevzuatına aykırı şekilde hareket eden avcıların, bölgedeki ekolojik dengeyi tahrip etmesini önlemek amacıyla Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü bünyesindeki uzman ekipler harekete geçti. Gece saatlerinde gerçekleştirilen teknik takip ve saha tarama çalışmaları neticesinde, kaçak avcılık faaliyetinin icra edildiği nokta titizlikle tespit edildi.

Elektronik Ses Cihazıyla Kurulan Av Tuzağı Çökertildi

Gerçekleştirilen planlı baskında ekipler, avlanması belirli kurallara ve kotalara bağlı olan bıldırcınları yanıltmak amacıyla kurulan düzenekleri ortaya çıkardı. Şahısların, gece karanlığında kuşların yön duygusunu bozmak ve dikkatlerini belirli bir noktaya çekmek için güçlü aydınlatma sistemleri kurduğu belirlendi.

Bunun yanı sıra doğal ortamı manipüle eden ve mevzuatça kullanımı kesin suretle yasaklanan elektronik ses cihazlarının kullanıldığı tespit edildi. Doğal bıldırcın sesini taklit eden hoparlör ve ses üreteçleri vasıtasıyla kuş sürülerini kurulan tuzak alanına çeken 3 şüpheli, koruma görevlileri tarafından suçüstü yakalanarak etkisiz hale getirildi.

Operasyonda görev alan denetim görevlileri tutanaklara şu tespiti geçti:

"Doğal yaşamı tahrip eden, av hayvanlarının biyolojik ritmini bozan elektronik cihaz ve aydınlatma sistemleriyle yapılan her türlü avcılık faaliyeti yaban hayatına açık bir müdahaledir ve en ağır idari yaptırımlara tabidir."

Karton Kutularda Mahsur Kalan 117 Bıldırcın Kurtarıldı

Yakalanan şüphelilerin bölgede kullandıkları aracın bagaj ve iç kısımlarında gerçekleştirilen adli aramalarda, av esnasında kullanılan çok sayıda teknik teçhizat ve donanıma el konuldu. İncelemelerde, havasız karton kutular içerisine istiflenmiş halde canlı tutulan tam 117 adet bıldırcın bulundu.

Yaban hayvanlarının hayati fonksiyonlarını korumak adına veteriner hekimler gözetiminde ilk sağlık kontrolleri ve rehabilitasyon süreçleri tamamlandı. Herhangi bir kalıcı yara ya da enfeksiyon taşımadığı tespit edilen 117 bıldırcın, doğal yaşam döngülerine devam edebilmeleri amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri tarafından İnebolu kırsalında yeniden gökyüzüne bırakılarak özgürlüklerine kavuşturuldu.

Yasa Dışı Avcılığa Karşı 622 Bin TL İdari Yaptırım

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na açıkça muhalefet eden 3 kişiye yönelik hem idari para cezası hem de yaban hayatına verilen zarara istinaden tazminat cezası uygulandı. Yetkililer, kaçak avcılık fiilini organize ve yasaklanmış ekipmanlarla gerçekleştiren bu şahıslara toplamda 622 bin 791 Türk Lirası tutarında rekor düzeyde cezai yaptırım uygulandığını bildirdi.

Yetkililer, yaban hayatının korunması amacıyla denetimlerin sıfır tolerans ilkesiyle aralıksız sürdürüleceğinin altını çizdi:

"Ekolojik dengemizi hiçe sayarak nesli ve yaşam alanları koruma altındaki türleri yasa dışı yöntemlerle avlayanlara karşı saha devriyelerimiz ve denetimlerimiz il genelinde tavizsiz devam edecektir."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız