Rus kuvvetleri Cumartesi günü Ukrayna’nın kuşatma altındaki ve hırpalanmış liman kenti Mariupol’a daha derine indi, burada şiddetli çatışmalar büyük bir çelik fabrikasını kapattı ve yerel yetkililer daha fazla Batılı yardım istedi.
Savaşın en büyük acılarından bazılarının yaşandığı Mariupol’un düşüşü, büyük şehirlerin dışında, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük kara işgaline üç haftadan fazla bir süre boyunca saplanan Ruslar için büyük bir savaş alanı ilerlemesine işaret edecek.
Mariupol polis memuru Michail Vershnin, Batılı liderlere hitap eden ve Associated Press tarafından doğrulanan bir videoda, “Çocuklar, yaşlılar ölüyor. Şehir yıkıldı ve yeryüzünden silindi” dedi. .
New York Times’a konuşan Ukraynalı bir askeri yetkiliye göre, Cuma günü güneydeki Mykolaiv kentinde 40 kadar denizciyi öldüren roket saldırısıyla ilgili ayrıntılar Cumartesi günü ortaya çıkmaya başladı.
Rus kuvvetleri, şehri Azak Denizi’nden ayırdı ve düşüşü, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ı doğuda Moskova destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelere bağlayacak. Bu, Rusya’nın hızlı bir zafer kazanma umutlarını boşa çıkaran ve Batı’yı harekete geçiren şiddetli Ukrayna direnişi karşısında ender bir ilerlemeye işaret edecek.
Rus bombardımanları bu hafta Ukrayna genelinde yoğunlaşırken, bir Mariupol tiyatrosu bombalandı ve binden fazla insan içeride kaldı. Sivillerden kaçmaya çalışan terör sahneleri anlatıldı. İşte 14-18 Mart tarihleri arasında Ukrayna’da olanlar. 7:51
Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadym Denysenko Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rus güçlerinin Mariupol’daki Azovstal çelik tesisi için çatıştığını söyledi. Televizyonda yaptığı açıklamalarda, “Avrupa’nın en büyük metalürji tesislerinden biri fiilen yok ediliyor” dedi.
Mariupol belediye meclisi saatler sonra Rus askerlerinin çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce şehir sakinini zorla Rusya’ya yerleştirdiğini iddia etti. Rusya’nın neresinde olduğunu söylemedi ve Associated Press, iddiayı hemen doğrulayamadı.
Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı Oleksiy Arestovych, Mariupol’un savunucularına yardım edebilecek en yakın güçlerin zaten “düşmanın ezici gücü” ya da en az 100 kilometre uzakta mücadele ettiğini söyledi.
Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Şu anda Mariupol’a askeri bir çözüm yok” dedi. “Bu sadece benim görüşüm değil, ordunun görüşüdür.”
Mykolaiv’de kurtarma ekipleri, Cuma günü bariz bir füze saldırısında yıkılan deniz kışlasının enkazını aradı. Bölge valisi, saldırı gerçekleştiğinde deniz piyadelerinin uykuda olduğunu söyledi.
Füze vurulduğunda ve kurtarma ekiplerinin Cumartesi günü hala enkazda hayatta kalanları aradığı sırada kışlada kaç deniz piyadesi olduğu belli değil. Ancak hassas bilgileri ifşa etmek için anonimlik koşuluyla New York Times’a konuşan üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkili, 40 kadar denizcinin öldürüldüğünü tahmin etti ve bu da onu savaşın Ukrayna kuvvetlerine yönelik bilinen en ölümcül saldırılardan biri haline getirecekti.
Zelensky, Putin ile görüşmeye çağırdı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky, Cumartesi günü erken saatlerde başkent Kiev sokaklarında çekilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı Moskova’daki büyük bir Cuma mitingini kınayan bir videoda görünerek meydan okumaya devam etti.
Zelensky, Rusya’nın Ukrayna şehirlerini boyun eğdirmek için aç bırakmaya çalıştığını, ancak işgalin devamının Rusya’ya ağır bir bedel ödeyeceği konusunda uyardı. Putin’e daha fazla kan dökülmesini önlemek için kendisiyle görüşmesi için yaptığı çağrıyı da yineledi.
“Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Rusya’nın maliyeti o kadar yüksek olacak ki, birkaç nesil boyunca yeniden ayağa kalkamayacaksınız” dedi.
Putin Cuma günü ülkesinin ordusuna övgüler yağdırdığı bir mitingde göründü.
Putin, tezahürat yapan kalabalığa, “Uzun zamandır böyle bir birliğimiz olmadı” dedi.
Miting, Rusya’nın savaş alanında beklenenden daha ağır kayıplarla ve Rus polisinin binlerce savaş karşıtı protestocuyu gözaltına aldığı evde giderek daha otoriter bir yönetimle karşı karşıya kalmasıyla gerçekleşti.
Rusya hipersonik füze konuşlandırdı
Rus ölümlerinin tahminleri büyük ölçüde değişmektedir, ancak muhafazakar rakamlar bile düşük binlerdedir. Rusya, Gürcistan ile 2008 savaşında beş gün süren çatışmalarda 64 kişinin ölümüne neden oldu. 10 yıl içinde Afganistan’da yaklaşık 15.000 ve Çeçenya’da yıllarca savaşırken 11.000’den fazla kayıp verdi.
Rus ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, en son hipersonik füzesini savaşta ilk kez kullandığını söyledi. Maj.-Gen. Igor Konashenkov, Kinzhal füzelerinin Ukrayna’nın batısındaki Ivano-Frankivsk bölgesinde Ukrayna füzeleri ve havacılık mühimmatının depolandığı bir yeraltı deposunu imha ettiğini söyledi.
Rusya, MiG-31 savaş uçakları tarafından taşınan Kinzhal’ın 2 bin kilometreye kadar menzile sahip olduğunu ve ses hızının 10 katı hızda uçtuğunu söyledi.
Pentagon basın sekreteri John Kirby Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Rusların saldırıda hipersonik bir füze kullandığını doğrulayamadığını söyledi.
Yüzlerce sivil öldürüldü
Birleşmiş Milletler organları, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana 847’den fazla sivil ölümünü doğruladı, ancak gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu kabul ediyorlar. BM, 3,3 milyondan fazla insanın Ukrayna’dan mülteci olarak kaçtığını söylüyor; UNICEF, 1,5 milyondan fazla çocuğu kapsadığını söylüyor.
Cumartesi günü Moldova-Ukrayna sınırına yakın bir triyaj merkezinde otobüse binmek için bekleyen Irina isimli Ukraynalı bir kadın, bu hafta Mykolaiv’de duvarları sarsan ve küçük kızını uyandıran bir patlamanın ardından evden ayrılmaya karar verdiğini söyledi.
“Kendim için değil de çocuğum için yaşadığım korkuyu hayal edebiliyor musunuz?” dedi, soyadını vermeyen Irina. “Bu yüzden buraya gelmeye karar verdik, ama nereye gittiğimizi, nerede kalacağımızı bilmiyorum.”
Kiev bölgesel yönetiminin bildirdiğine göre, Kiev’in kuzeybatı banliyöleri Bucha, Hostomel, Irpin ve Moshchun Cumartesi günü ateş altındaydı. Başkentin 165 kilometre kuzeyinde bulunan Slavutych’in “tamamen izole” olduğu belirtildi.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukraynalı ve Rus yetkililerin biri Mariupol’den, birkaçı Kiev çevresinden ve doğu Luhansk bölgesinden olmak üzere kuşatma altındaki şehirlere yardım getirmek ve bu şehirlerden sakinleri getirmek için 10 insani yardım koridoru kurma konusunda anlaştıklarını söyledi.
Ayrıca, Rusya’nın savaşın başlarında ele geçirdiği güneydeki Kherson şehrine insani yardım ulaştırmayı planladığını duyurdu.
diplomatik çabalar
Ukrayna ve Rusya, anlaşmazlığı sona erdirmeyi amaçlayan birkaç tur müzakere yürüttüler, ancak Rusya komşusunun silahsızlandırılması için baskı yaparken ve Kiev’in güvenlik garantileri talep etmesiyle birlikte birçok konuda bölünmüş durumdalar.
Kremlin’e göre Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’nın “bir dizi yeni, gerçekçi olmayan teklifte bulunarak müzakereleri sürüklemeye çalıştığını” söyledi.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Putin’i güçleri yeniden toplanırken görüşmeleri “sis perdesi” olarak kullanmakla suçladı. Times of London’a verdiği demeçte, “Rus birliklerinin ciddi bir şekilde geri çekilmesini veya masada ciddi bir teklif görmüyoruz” dedi.
Eski bir BT danışmanı olan Victor Semanov, Ukrayna’nın Kiev’deki bölgesel savunma gücüne katıldı ve sahadaki deneyimini paylaşıyor. 10:18
İngiliz Savunma Bakanlığı, son istihbarat değerlendirmesinde Kremlin’in “Ukrayna direnişinin ölçeği ve gaddarlığı karşısında şaşırdığını” ve “şu anda ayrım gözetmeyen saldırılar içerebilecek bir yıpratma stratejisi izlediğini” söyledi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cumartesi günü NATO müttefiki Bulgaristan’a yaptığı ziyarette, Rus işgalinin “birkaç cephede durduğunu”, ancak ABD’nin henüz Putin’in ek kuvvetler konuşlandırdığına dair işaretler görmediğini söyledi.
Sığınaklar bombalandı
Ukrayna çevresinde hastaneler, okullar ve insanların güvenlik aradığı binalar saldırıya uğradı. Ukrayna Parlamentosu’nun insan hakları komiseri Ludmyla Denisova Cuma günü yaptığı açıklamada, Çarşamba günü bir sığınak olarak kullanılan Mariupol tiyatrosunun bombalanmasından en az 130 kişinin sağ kurtulduğunu, ancak 1.300 kişinin hala içeride olduğuna inanıldığını söyledi.
Ukrayna televizyonuna konuşan Denisova, “Hepsinin hayatta olması için dua ediyoruz, ancak şu ana kadar onlar hakkında hiçbir bilgi yok” dedi.
Cumartesi günü yayınlanan Maxar Technologies’in bir uydu görüntüsü, tiyatronun çoğunun tahrip edildiğine dair önceki raporları doğruladı. Ayrıca binanın dışında büyük beyaz harflerle Rusça yazılmış “ÇOCUKLAR” kelimesini de gösteriyordu.
Zelensky, 9 binden fazla kişinin Cuma günü 227 kilometre uzaklıktaki Zaporizhzhia şehrine giden ve yine saldırı altında olan bir rota üzerinden Mariupol’dan ayrılabildiğini söyledi.
Güney Ukrayna’nın Zaporizhzhia bölgesinin valisi Oleksandr Starukh, Cuma günü Zaporizhzhia’nın banliyölerine iki füze saldırısının dokuz kişiyi öldürmesinin ardından 38 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Ukrayna ulusal polisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin son 24 saat içinde doğu Donetsk bölgesindeki sekiz şehir ve köye Mariupol da dahil olmak üzere ateş açtığını söyledi.
Roket ve ağır silahlarla düzenlenen saldırılar düzinelerce sivili öldürdü ve yaraladı ve okul, müze ve alışveriş merkezi de dahil olmak üzere en az 37 konut ve tesise zarar verdi.
Cuma günü Rus füzeleri tarafından vurulan Ukrayna’nın kültür başkenti Lviv’de, askeri gaziler düzinelerce sivile ateşli silah ve el bombalarının nasıl kullanılacağı konusunda eğitim veriyordu.
22 yaşındaki bir stajyer olan Katarina Ishchenko, “Zor, çünkü gerçekten zayıf ellerim var ama bunu başarabiliyorum” dedi.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/russia-ukraine-war-march19-1.6390927?cmp=rss