Güney Koreli yetkililer, Seul’deki Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında dar bir sokakta ileri itilen büyük bir kalabalığın ezilmesi sonucu en az 59 kişinin öldüğünü ve 150 kişinin de yaralandığını söyledi.
Seul Yongsan itfaiye şefi Choi Seong-beom, Cumartesi gecesi Itaewon’un eğlence bölgesindeki izdihamın ardından acil durum ekipleri yaralıları başkentteki hastanelere taşımaya devam ederken ölü sayısının artabileceğini söyledi.
Choi, ölülerden 13’ünün hastanelere gönderildiğini, geri kalan 46 kişinin cesetlerinin hala sokaklarda olduğunu söyledi.
Yetkililer, büyük bir kalabalığın Seul’deki önemli bir parti mekanı olan Hamilton Hotel yakınlarındaki dar bir sokakta ilerlemeye başlamasının ardından insanların ezilerek öldürüldüğüne inanıldığını söylüyorlar.
400’den fazla acil durum çalışanı ve Seul’deki mevcut tüm personel de dahil olmak üzere ülke genelinde 140 araç, yaralıları tedavi etmek için sokaklara yerleştirildi.
Sokaklarda CPR verilen insanlar
Olay yerine ait televizyon görüntüleri ve fotoğraflar, yoğun bir polis mevcudiyeti ve acil durum görevlilerinin yaralıları sedyelerle hareket ettirdiği bir ortamda ambulans araçlarının caddelerde sıralandığını gösterdi. Acil durum çalışanları ve yayaların da sokaklarda yatan insanlara kalp masajı yaptığı görüldü.
Bir bölümde, sağlık görevlilerinin mavi battaniyelerin altında hareketsiz yatan bir düzine veya daha fazla kişinin durumunu kontrol ettiği görüldü.
Yaralıların şehir genelindeki hastanelere ulaşımını hızlandırmak için yakın bölgelerde trafiği kısıtlayan polis, Itaewon sokaklarında düzinelerce kişiye kalp masajı yapıldığını da doğruladı. Seul Büyükşehir Hükümeti, bölgedeki insanları hızla evlerine dönmeye çağıran acil metin mesajları yayınladı.
Yerel bir polis memuru ayrıca, Itaewon’un Cadılar Bayramı kutlamaları için bir kalabalığın toplandığı sokaklarında bir izdiham meydana geldiği konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Görevli, olayın ayrıntılarının hala araştırıldığını söyleyerek isminin açıklanmasını istedi.
Başkan güvenlik incelemesi talimatı verdi
Daha önce bazı yerel basında çıkan haberlerde, ezilmenin çok sayıda insanın kimliği belirsiz bir ünlünün burayı ziyaret ettiğini duyduktan sonra bir Itaewon barına koştuktan sonra gerçekleştiğini söyledi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, yetkilileri yaralananlar için hızlı tedavi sağlamaya ve şenlik alanlarının güvenliğini gözden geçirmeye çağıran bir bildiri yayınladı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’na afet tıbbi yardım ekiplerini hızlı bir şekilde görevlendirme ve yaralıları tedavi etmek için yakındaki hastanelerde yatakları güvence altına alma talimatı verdi.
Yerel basın, son aylarda COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından pandeminin başlamasından bu yana en büyük olan Cadılar Bayramı şenlikleri için yaklaşık 100.000 kişinin Itaewon sokaklarına akın ettiğini söyledi.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/south-korea-halloween-crowd-surge-1.6634281?cmp=rss