Ukraynalı milletvekili Kanada’yı silah sevkiyatı konusundaki oyununu hızlandırmaya çağırdı


Ukrayna parlamentosu üyesi Inna Sovsun, erkek arkadaşının hala hayatta olduğundan emin olmak için her sabah onu kontrol ediyor.

Savaş halindeki ülkenin doğusunda bir yerde Ukrayna güçleriyle savaşıyor. Sovsun, Kanada’nın neden daha önce vaat edilen ve sağlananlara ek olarak ülkesine daha fazla zırhlı araç göndermeyi kabul etmediğini anlayamadığını söyledi.

Onun eleştirisi, Kanada’nın geçen kış Rusya ile büyük düşmanlıkların başlamasından bu yana Ukraynalı bir yetkiliden duyduğu ilk kamuya açık azarlamalardan biri.

Cumartesi günü CBC Radio’da yayınlanan bir röportajda Sovsun, “Orada savaşıyor ve her gün hayatını riske atıyor” dedi. Ev.

“Hayatı için risk, hem de [the] Zırhlı araçlarımız ve tanklarımız olsaydı binlerce Ukraynalının hayatı çok ama çok daha düşük olurdu.”

Ukrayna savunma bakanı geçen ay Kanadalı meslektaşına yazdığı bir mektupta, Kanada’nın vaat ettiği veya teslim ettiği 39 zırhlı birlik taşıyıcısı ve sekiz hafif zırhlı Roshel taktik aracının üzerinde ve üzerinde daha fazla savaş aracı istedi.

Savunma Bakanı Anita Anand bu hafta Ukrayna’ya 47 milyon dolarlık ek askeri yardım yapıldığını açıklarken, ek savaş araçlarından veya Ukraynalıların da talep ettiği obüslerden bahsetmedi.

“Askeri personelimizi koruyor olabilecek zırhlı araçlar, tanklar konusunda karar vermemek, [is] sadece açıklanamaz,” dedi liberal, Avrupa yanlısı Holos partisinin milletvekili Sovsun. Kendisi aynı zamanda Ukrayna parlamentosunun enerji komitesinin bir üyesi.

“Bunun için iyi bir sebep yok ve bunun neden gerçekleştiğine dair bir açıklama duymak istiyorum.”

‘Kanada’nın yeniden düşüneceğini umuyorum’

Ayrıca, benzer ancak çok daha büyük envanterlere sahip olan Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkelerden net cevaplar duymadığını söyledi. Yabancı milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerde, Ukrayna’nın müttefiklerinin Rusya ile çatışmalarını tırmandırmaktan korktuklarını duyduğunu söyledi.

Sovsun, “Biliyorsun, zaten yeterince tırmandı,” dedi. “Yapmamız gereken, topraklarımızı Ruslardan kurtarmak ve istediğimiz silahları almadıkça bunu yapamayız. Bu yüzden gerçekten Kanada’nın yeniden düşüneceğini umuyorum.”

Rusya’nın seyir füzeleri ve İran yapımı insansız hava araçlarıyla hızlandırılmış bir hava bombardımanı kampanyası başlattığı geçen hafta başında Kiev’de olduğunu söyledi.

Ukraynalı milletvekili Kanada'yı silah sevkiyatı konusundaki oyununu hızlandırmaya çağırdı
Kısa süre önce öldürülen Ukraynalı asker Ruslan Zhumaboev’in ebeveynleri, 14 Ekim 2022 Cuma günü Ukrayna’nın Kharkiv kentinde Ukrayna Savunucuları Günü sırasında bir mezarlıkta mezarının yanında duruyor. (Francisco Seco/Associated Press)

Sovsun, bombalar düşerken kendisinin ve 10 yaşındaki oğlunun evlerinin penceresiz banyosuna saklandıklarını söyledi. Bir noktada, dedi ki, çocuk ona ölecek mi diye sordu.

Patlamaları dinlerken, oğlunun da ona bunun geleneksel veya nükleer bir patlama olduğunu sorduğunu söyledi.

“Ben de ‘Bu normal bir tane’ dedim” dedi. “Ve sonra, ‘Ah, tamam, çünkü biliyorsun, ne yapacağımı biliyorum. [a] nükleer saldırı çünkü bunu okulda öğrendik.’

“Bu Rusları asla affetmeyeceğim bir şey çünkü oğlum ne yapacağını biliyor. [a] nükleer saldırı.”

Sovsun’un sözlerine yanıt olarak, savunma bakanlığı, Kanada’nın önceki vaatlerinin ve zırhlı araç teslimatlarının altını çizdi.

DND, stoklardan daha fazlasını çekme konusunda isteksiz

Anand bir basın açıklamasında, Kanada’nın “Ukrayna’ya özellikle talep ettiği kapsamlı askeri yardımı sağlamaya devam etmek için çeşitli seçenekleri araştırdığını” söyledi.

Kanada’nın halihazırda sağladığı asker taşıyıcıların, obüslerin ve tanksavar silahlarının ötesinde, Ulusal Savunma Bakanlığı ve Kanada Ordusu, mevcut askeri teçhizat envanterlerine daha fazla dalmaya direndi. Kanada’nın Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmesi istendiği takdirde askeri korkuları yetersiz kalıyor.

Bu hafta NATO savunma bakanlarının olağan toplantısında konuşan Anand, bu endişeyi duymuş ve anlamış görünüyordu.

“Kanada Hükümeti’nin Kanada Silahlı Kuvvetleri envanterinden yararlanmaya devam etmesi yeterli değil” dedi.

Bu hafta Brüksel’de yapılan toplantı, kısmen müttefikleri savunma müteahhitlerini üretimi artırmaya ikna etmeye adandı.

Profilde resmedilen uzun siyah saçlı bir kadın, Kanada bayrağı fonunda cümlenin ortasında ağzı açık.
Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand, Kanada’nın Ukrayna’ya tedarik sağlamak için kendi askeri envanterini çekmeye devam edemeyeceği konusunda uyardı. (Sean Kilpatrick/Kanada Basını)

“Her ülkenin kendi uzmanlığından yararlanmaya ihtiyacı var ve Kanada’da uzmanlığımız şu alanlardadır: [armoured] Araçlar, dronlar için kameralar alanında, kendi iklimimiz göz önüne alındığında, iyi bildiğimiz giysiler ve kışlık giysiler alanında.” Dedi.

“Ukrayna’ya hizmet sağlamak için uzmanlık alanlarımızdan yararlanmaya ve yararlanmaya devam edeceğiz. [with] savaşmak ve bu savaşı kazanmak için ne gerekiyorsa.”

Yakın zamanda Parlamento’ya sunulan bir rapor, savunma bakanlığının Ukrayna’nın işine yarayabilecek kullanılmış zırhlı araçlarının bir envanterini çıkardığını gösterdi. Avam Kamarası’nda masaya yatırılan yazılı bir soruya verilen yanıtta yer alan bu rapor, hizmet dışı bırakılan ekipmanların çoğunun transfer için uygun olmadığını söyledi.

62 Coyote keşif aracını “onarılabilir durumda” tespit etti, ancak [they] önemli onarımlar ve tedarik edilmesi 220 günden fazla sürecek parçalar gerektirecektir.”


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/politics/ukraine-russia-canada-anand-weapons-1.6617478?cmp=rss

Yorum yapın