Ukrayna klinikleri ölümcül Rus füze saldırısında vuruldu


Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Cuma günü Ukrayna’nın doğusundaki Dnipro kentinde bir kliniğe Rus füze saldırısında en az bir kişinin öldüğünü ve 15 kişinin yaralandığını söyledi.

Saldırıyı insanlığa karşı bir suç olarak kınadı ve Ukrayna Savunma Bakanlığı bunu, askerlere ve sivillere savaşta nasıl davranılması gerektiğini belirleyen Cenevre Sözleşmeleri uyarınca ciddi bir savaş suçu olarak nitelendirdi.

Video görüntüleri, içinden dumanlar çıkan harap bir binayı gösteriyordu. Üç katlı bir bina gibi görünen binanın üst katının çoğu, yakınlara park etmiş arabalar gibi ağır hasar görmüştü.

“Bir diğer [Russian] Zelenskyy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Füze saldırısı, bir başka insanlık suçudur. Dnipro şehrinde bir psikolojik klinik ve bir veteriner kliniğinin binaları yerle bir edildi. Şu an itibariyle 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.”

Rusya, askerlerinin Ukrayna’da savaş suçları işlediğine dair tekrarlanan suçlamaları reddetti.

Ukraynalı yetkililer Cuma günü erken saatlerde, hava savunma sistemlerinin başkent Kiev, Dnipro ve doğu bölgelerine gece saldırılarında Rusya tarafından fırlatılan 10 füze ve 20’den fazla insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Ayrıca, bir Rus S-300 füzesi Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk eyaletinin Karlivka ilçesinde bir barajı vurarak yakınlardaki yerleşimleri şiddetli sel tehdidi altına soktu.

Reuters raporları doğrulayamadı.

15 ay önce Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgalini başlatan Rusya, bildirilen hava saldırıları hakkında hemen yorum yapmadı, ancak Ukrayna’nın Rusya’nın güneyindeki iki bölgeyi roket ve insansız hava aracıyla vurduğunu söyledi.

Medvedev: Çatışma ‘on yıllar’ sürebilir

Şu anda Kremlin’in güvenlik konseyi başkan yardımcısı olan eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Cuma günü Ukrayna’nın Batı destekli Zelenskyy iktidarda olduğu sürece savaşı sona erdirmek için müzakerelerin imkansız olduğunu söyledi.

Medvedev’in Rus haber ajansları tarafından aktarıldığına göre, “Bu çatışma çok uzun bir süre devam edecek. Muhtemelen onlarca yıl. Bu yeni bir gerçeklik.”

Rusya’nın Kiev’in mevcut yöneticileriyle herhangi bir ateşkese güvenemeyeceğini, çünkü çatışmanın yeniden patlak vereceğini ve bu nedenle mevcut Ukrayna hükümetinin doğasının yok edilmesi gerektiğini söyledi.

Camı kırık bir penceredeki bir deliğin yakından görünümü gösterilmektedir.  Binanın içinde, bir polis memuru bir kapı eşiğinde duruyor.
Bir polis memuru, Cuma günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus füze ve drone saldırıları sırasında bir füze parçası tarafından hasar gören bir konutun duvarındaki aynaya yansıdı. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Medvedev, “palyaço Zelenskyy” ile müzakerelerin imkansız olduğunu söyledi.

Her zaman müzakerelerde her şey biter ve bu kaçınılmazdır, ancak bu insanlar iktidarda olduğu sürece Rusya’nın müzakereler açısından durumu değişmeyecektir.”

Kökleri 2014 yılında Rusya yanlısı bir cumhurbaşkanının Ukrayna’daki Maidan halk ayaklanmasında devrilmesi, Rusya’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesi ve Rus destekli ayrılıkçıların Kırım’ı ele geçirmesinin ardından başlayan çatışmalarda yüzbinlerce insan hayatını kaybetti ve çok daha fazlası ağır yaralandı. doğu Ukrayna

Rusya nükleer silahları Belarus’ta depolayacak

Medvedev ayrıca, Batı’nın Ukrayna üzerinde bir nükleer savaş riskini ciddi şekilde hafife aldığı konusunda uyardı ve Ukrayna’nın nükleer silahlara sahip olması durumunda Rusya’nın önleyici bir saldırı başlatacağı konusunda uyardı.

Dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olan Rusya, defalarca Batı’yı Ukrayna konusunda Rusya ile çok daha büyük bir çatışmaya dönüşebilecek bir vekalet savaşı yürütmekle suçladı.

Medvedev, “Geriye çevrilemez savaş yasaları var. Konu nükleer silahlara gelirse, önleyici bir saldırı olması gerekecek.” dedi.

Anglo-Saksonlar bunun tam olarak farkında değiller ve işlerin bu noktaya gelmeyeceğine inanıyorlar” diye devam etti. “Belirli koşullar altında olacak.”

Yerdeki bir silahtan çıkan ateş gösterilir.
Rusya Savunma Bakanlığı Basın Servisi tarafından Perşembe günü yayınlanan bir videodan alınan bu fotoğrafta, bir Rus askeri, açıklanmayan bir yerde Ukrayna mevziine bir tanksavar füze sistemi ateşliyor. (Rusya Savunma Bakanlığı Basın Servisi/The Associated Press)

Batı, Ukrayna’nın Rusya ile çatışmasını kazanmasına yardım etmek istediğini söylüyor ve Batılı güçler Kiev’e büyük miktarlarda modern silah ve mühimmat sağladı. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, ABD destekli NATO ittifakı ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmanın bir dünya savaşıyla sonuçlanacağı konusunda uyardı.

Rusya, Washington’ın ABD’ye komşu bir ülkeyi silahlandırmasına asla izin vermeyeceğini söylüyor ve Kremlin, Batı’nın halihazırda Rusya ile ilan edilmemiş bir savaş yürüttüğünü söylüyor.

Perşembe günü Rusya, komşusu ve yakın müttefiki Beyaz Rusya’da taktik nükleer silahlar konuşlandırma planında ilerledi ve savaş başlıklarının depolanmasıyla ilgili bir anlaşma imzaladı.

Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko, eski Sovyet devletlerinin diğer liderleriyle yaptığı görüşmelere katılmak üzere Moskova’da gazetecilere verdiği demeçte, “Nükleer silahların hareketi çoktan başladı.”

ABD Dışişleri Bakanlığı konuşlandırma planını kınadı, ancak Washington’un stratejik nükleer silahlar konusundaki tutumunu değiştirmeye niyeti olmadığını ve Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Rusya’da gördüğümüz sorumsuz davranışların son örneği” dedi.

Bu, Kremlin’in 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Rusya dışında ilk kez bu tür bombaları konuşlandırması olacaktı.


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/ukraine-dnipro-attack-1.6855441?cmp=rss

Yorum yapın