Afganistan’daki kadın üniversite öğrencileri, Taliban yönetimindeki yönetimin kadınların yüksek öğrenimden uzaklaştırılacağını söylemesinin ardından Çarşamba günü kampüslerden geri çevrildi.
Kadınların sokağa çıkma yasağı kararı, Salı akşamı yüksek öğrenim bakanlığından üniversitelere gönderilen bir mektupla duyuruldu ve yabancı hükümetler ve Birleşmiş Milletler’den kınama aldı.
Kabil’deki özel bir üniversitede işletme fakültesi öğrencisi olan Shaista, “Üniversiteye gittik, Taliban kapıdaydı ve bize ‘Bir sonraki duyuruya kadar üniversiteye girmenize izin verilmiyor’ dedi… herkes ağlıyordu” dedi. .
Kabil’deki başka bir üniversitede kimliğinin açıklanmasını reddeden bir profesör, personelin kız öğrencileri talimatı uygulamaktan başka çareleri olmadığı için kapıdan geri çevirdiğini söyledi.
Kadın öğrencilere yönelik yasak, Taliban yönetiminin uluslararası tanınırlık kazanma ve ekonomiyi ciddi şekilde engelleyen yaptırımlardan kurtulma çabalarını zorlaştıracak gibi görünüyor.
Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu, Taliban yönetimindeki yönetimden kararı “derhal” geri almasını istedi.
Ayrıca yetkilileri kız okullarını altıncı sınıftan sonra yeniden açmaya ve “kadınların ve kızların günlük kamusal yaşama tam olarak katılmalarını engelleyen tüm önlemleri sona erdirmeye” çağırdı.
ABD: Bu kararın sonuçları olacak
ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken Salı günü geç saatlerde dünyadaki başka hiçbir ülkenin kadın ve kız çocuklarının eğitim almasını engellemediğini söyledi.
“Taliban, Afganistan’daki herkesin haklarına saygı duymadan uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez” uyarısında bulundu. Bu karar Taliban için sonuçlar doğuracak” dedi.
Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, Taliban’ın hareketini kınadı.
Joly, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Eğitimin tüm seviyelerine eşit erişim, her kadının ve her kız çocuğunun hakkı olan bir haktır” dedi. “Bu çirkin ihlali kınıyoruz”
Taliban, kız öğrencilerin üniversitelere gitmesini yasakladıklarını ve daha iyi bir yaşam beklentisini ortadan kaldırdıklarını duyurdu.
Eğitimin her kademesine eşit erişim, her kadının ve her kız çocuğunun hakkı olan bir haktır. Bu çirkin ihlali kınıyoruz.
Kabil’deki özel Edrak Üniversitesi’nde, Afganistan Kadınlarının Birlik ve Dayanışma adlı aktivist grubunun üyeleri, Çarşamba sabahı Dari dilinde sloganlar atarak toplandı.
“Eğitim siyasete alet etmeyin!” dediler. “Kadınlara üniversite bir kez daha yasaklandı, elenmek istemiyoruz!”
İZLE | Kabil’de insanlar üniversitelerde kız öğrencilerin yasaklanmasını protesto ediyor:
Afganistan’ın Celalabad kentinde bir grup erkek ve kadın, Taliban’ın kadınların üniversiteye gitmesini askıya almasının ardından bir üniversitenin önünde protesto gösterisi yaptı.
Kabil’de yaşayan üçüncü sınıf siyaset bilimi öğrencisi Hassiba, duyuruyu duyduğunda sınavlarına çalıştığını söyledi.
“Kabul etmek çok zor, inanılmaz, bunun olduğuna inanamıyorum” dedi.
“Kadınlar için eğitim olmayan bir toplumda nasıl aydınlık bir gelecek için umutlu olabiliriz?”
Karar ‘haftalardır bekleniyor’
Salı günü geç saatlerde yapılan duyuruya göre, karar Taliban yönetiminin kabinesi tarafından alındı.
Dışişleri bakan yardımcısı ve yönetim sözcüsü de dahil olmak üzere birçok Taliban yetkilisi son aylarda kadınların eğitimi lehinde konuştu.
Güneydeki Kandahar şehrinde bulunan en yüksek Taliban ruhani lideri, önemli kararlarda son söz sahibidir.
Diplomatik ve Taliban resmi kaynakları Reuters’e konunun liderlik tarafından tartışıldığını söyledi.
International Crisis Group’un kıdemli danışmanı Graeme Smith, “Bu karar haftalardır bekleniyordu ve bazı Batılı yetkililerin ek yaptırımlar ve daha fazla ekonomik kısıtlama hakkında konuşmaya başlamasına neden oldu” dedi.
Ancak Batı’dan gelen öfke seli, kendisini dış dünyaya karşı bir siper olarak tanımlayan Taliban liderliğinin kararlılığını güçlendirecektir.”
Taliban liderliği, uluslararası toplumla barışçıl ilişkiler kurmak istediklerini, ancak yabancıların iç işlere karışmaması gerektiğini söyledi.
Kızların çoğu ilkokuldan sonra okula gidemiyor. Taliban yönetimi, kızların orta öğretimi için bir plan üzerinde çalıştığını söyledi, ancak bir zaman çerçevesi vermedi.
Yönetim, Mart ayında tüm liseleri kızlara açacağına dair sinyaller üzerine sürpriz bir dönüş yaptı.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/afghanistan-taliban-women-university-ban-1.6693437?cmp=rss