Taliban yönetimindeki Afganistan yüksek öğrenim bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, kız öğrencilerin bir sonraki duyuruya kadar ülkedeki üniversitelere girmesine izin verilmeyeceğini söyledi.
Yüksek öğrenim bakanlığı sözcüsü tarafından onaylanan bir mektupta, bir kabine kararına uygun olarak Afgan kamu ve özel üniversitelerine kız öğrencilerin erişimini derhal askıya alma talimatı verildi.
Üniversite kısıtlamalarının onayı, BM genel sekreterinin Afganistan özel temsilcisi Roza Otunbayeva’nın okulların kapatılmasının Taliban yönetiminin uluslararası toplumla ilişkisini “baltaladığını” söylediği Afganistan konulu BM Güvenlik Konseyi oturumuyla aynı akşam geldi. .
“Kızlar okuldan dışlanmaya devam ettikçe ve fiili yetkililer uluslararası toplumun belirtilen diğer endişelerini göz ardı etmeye devam ettikçe, bir tür çıkmazda kalacağız” dedi.
Karar, birçok üniversite öğrencisinin dönem sonu sınavlarına girmesiyle geldi.
Güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi annesi, kızının mektubu duyunca Kabil’de tıp eğitimine devam edemeyeceğinden korktuğu için gözyaşları içinde kendisini aradığını söyledi.
“Acı sadece ben değil ve [other] yüreğimizde olan anneler, tarif edilemezdi. Hepimiz bu acıyı yaşıyoruz, çocuklarının geleceğinden endişe ediyorlar” dedi.
Uluslararası kınama
ABD de dahil olmak üzere yabancı hükümetler, yine ağır yaptırımlara tabi olan Taliban yönetimindeki yönetimi resmen tanımayı düşünmeden önce kadınların eğitimiyle ilgili politikalarda bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu söylediler.
ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood konseye yaptığı açıklamada, “Taliban, tüm Afganların haklarına, özellikle de kadın ve kızların insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygı duymadan uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez.” “kesinlikle savunulamaz.”
İngiltere’nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward, askıya almanın “kadın haklarının bir başka korkunç kısıtlaması ve her bir kız öğrenci için derin ve derin bir hayal kırıklığı” olduğunu söyledi.
Konseye, “Taliban’ın kendine güvenen ve müreffeh bir Afganistan’dan uzaklaşması için bir başka adım” dedi.
Mart ayında Taliban, tüm kız liselerinin açılacağı sinyallerine U dönüşü yaptığı için birçok yabancı hükümetten ve bazı Afganlardan eleştiri aldı.
BM sözcüsü Stephane Dujarric, Salı günkü hareketin “Taliban’ın açık bir şekilde yerine getirilmemiş bir sözü” olduğunu söyledi.
New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, “Bu başka bir çok rahatsız edici hareket ve kadınların aktif katılımı ve kadınların eğitimi olmadan ülkenin nasıl gelişebileceğini, sahip olduğu tüm zorluklarla başa çıkabileceğini hayal etmek zor.”
metro sabahı5:53‘Afganistan’ı unutmayın’: Kadınlar, kadın hakları ihlallerini protesto etmek için Toronto’da toplandı
Lisede kız yok. Spor salonları ve halka açık parklar yasaklandı. Toronto’daki Afgan kadınlar, kendi ülkelerinde kadın haklarına yönelik devam eden baskılara dikkat çekiyor. Metro Morning’den Laura Howells, yağmura rağmen ortaya çıkan bazı protestocularla konuştu.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/afghanistan-taliban-women-universities-1.6692495?cmp=rss