Cumartesi günü Papa Francis, Ukrayna’daki savaşa ve diğer çatışmalara açık bir atıfta bulunarak, açgözlülük ve güç açlığının seviyesinin, bazılarının “komşularını bile tüketmek” isteyecek kadar yüksek olduğunu söyleyerek, Cumartesi günü dünyadaki Katolikleri Noel’e götürdü.
Papalığının 10. Noelini kutlayan Francis, Aziz Petrus Bazilikası’ndaki ciddi bir Noel Arifesi ayinine başkanlık etti. COVID-19 nedeniyle yaklaşık üç yıldır kısıtlı katılımın ardından yaklaşık 7.000 kişilik bir kalabalıkla ilk oldu.
Nispeten sıcak bir gecede Aziz Petrus Meydanı’nın dışında yaklaşık 4.000 kişi daha katıldı.
Son birkaç aydır olduğu gibi, bir diz rahatsızlığı, Francis’in uzun süre ayakta durmasına engel oldu ve bir kardinali, Hıristiyan âleminin en büyük kilisesinin mihrabında ana kutlama yapmak üzere görevlendirdi.
Ayinin çoğu için sunağın yanında oturarak vaazını çeşitli düzeylerde açgözlülük ve tüketim teması etrafında ördü ve insanlardan ziyafeti “paketleyen” tüketimciliğin ötesine bakmalarını, anlamını yeniden keşfetmelerini ve acı çekenleri hatırlamalarını istedi. savaştan ve yoksulluktan.
“Dünyamızdaki erkekler ve kadınlar zenginlik ve güce açken komşularını, kardeşlerini bile tüketiyor” dedi.
“Kaç savaş gördük! Ve bugün bile kaç yerde insan onuru ve özgürlüğü hor görülüyor!”
Rusya, Şubat ayında komşusunu işgal ettiğinden beri, Francis haftada en az iki kez, neredeyse her halka açık etkinlikte savaş aleyhinde konuştu ve vahşet ve sebepsiz saldırganlık dediği şeyleri kınadı.
Cumartesi gecesi Ukrayna’dan özel olarak bahsetmedi.
Papa, “Her zaman olduğu gibi, bu insan açgözlülüğünün başlıca kurbanları zayıf ve savunmasız olanlardır” dedi ve “paraya, güce ve zevke düşkün bir dünyayı” kınadı.
“Savaşın, yoksulluğun ve adaletsizliğin yiyip bitirdiği çocukların hepsinden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Doğmamış, yoksul ve unutulmuş çocuklardan da söz ediyorum.”
Bir yemlikte doğan bebek İsa ile günümüzün yoksulluğu arasında bir paralellik kuran Papa şöyle dedi: “Reddedilme ve rahatsızlık yemliğinde, Tanrı kendini var ediyor. O oraya geliyor çünkü orada insanlığımızın sorununu görüyoruz: kayıtsızlık sahip olmak ve tüketmek için açgözlü bir koşuşturmaca tarafından üretilmiştir.”
Bu ayın başlarında Francis, insanları Noel kutlamaları ve hediyeleri için daha az harcamaya ve aradaki farkı kışı atlatmalarına yardımcı olmak için Ukraynalılara göndermeye çağırdı.
Geçen hafta 86. doğum gününü kutladı ve diz rahatsızlığı dışında genel olarak sağlıklı görünüyor.
Pazar gününe denk gelen Noel Günü’nde Francis, Aziz Petrus Bazilikası’nın merkez balkonundan on binlerce kişiye yılda iki kez düzenlenen “Urbi et Orbi” (şehre ve dünyaya) kutsama ve mesajını iletecek. aşağıdaki kare.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/christmas-eve-pope-francis-1.6697727?cmp=rss