Eski Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak’a ve Pelikan grubuna yakınlığı ile tanıdık Sabahtan gazetesi yazarı Istek Güngör, Merkez Bankası’nın faiz kararı üzerinden hükümeti eleştirdi.
AKP’ye yakın Sabahleyin gazetesi yazarı Dilek Güngör, Merkez Bankası’nın faizi 2 puan düşürmesi sonrasından döviz kurunda meydan gelen yükselişe dair AKP hükümetini üstü kapalı eleştirdi.
‘Ülkeyi ateşe attılar’, ‘intihar ettiler’, ‘akılsızlık yaptılar’ gibi eleştirileri andıran Güngör, “Bu kararın akılsızlıkla yapılmış bir kusur yok seçim olduğunu düşünüyorum” dedi.
Yazısında döviz kurunun yükselmesi ardından fiyatlara zam gelebileceğini kaydeden Güngör, “TL değersizleştikçe fakirleşiyoruz. Kurun enflasyona yansıması da muhakkak olacak. Yalnızca enflasyona da yok çoğu ürüne hemen zam gelecek” dedi.
“Türkiye ihracatçı, sanayici ve inşaatçılardan ibaret değil” diyen Güngör, yazısını şöyle sürdürdü:
“TL değersizleştikçe fakirleşiyoruz. Kurun enflasyona yansıması da şüphesiz olacak. Sadece enflasyona da yok birçok ürüne hemen zam gelecek.
Hayat pahalılığı minimum vergi ilk önce elde etmek üzere emekli ve rahat gelirlilerin belini daha da bükecek.
Bunun için de önümüzdeki günlerde bütçedeki marjların açılması beklenebilir. Yani ücretli kesimin enflasyona ezdirilmemesi için ücretlerin artırılması…
İlerleyen günlerde Körfez ülkelerinden gelecek bir kaynak girişiyle kurun tansiyonunun düşürülmesi de gündeme gelebilir.
Velhasıl, sahiden olan biteni ara sıra Nasreddin Öğretmen’nın göle maya çalmak fıkrasındaki gibi yorumluyorum.
Bilirsiniz…
Hoca elinde yoğurt mayası bakracıyla göle gidiyor. Göle kaşık kaşık maya çalıyor. Köylüler ‘Hayırdır Hocam?’ diye soruyor. Hoca da ‘Göle maya çalıyorum’ cevabını veriyor. Köylüler ‘İlahi hocam hiç göle maya çalmakla göl maya tutar mı?’ dediğinde ise ‘Ya tutarsa…’ cevabını veriyor.
O Kadar ya… Göle maya tutmadı lakin burada ya tutarsa… “