Rus birlikleri, Ukrayna bombardımanı ve ilerlemeler arasında ilhak edilen Kherson çevresini kazıyor


Ukrayna kuvvetleri, işgal altındaki ve yasadışı bir şekilde ilhak edilen güney Kherson bölgesindeki Rus mevzilerini bombaladı ve büyük bir nehir boyunca ikmal yollarını hedef alırken, Cuma günü Rusya’nın ülkeyi işgal ettikten sonra ele geçirdiği ilk kentsel alanlardan birine tam bir saldırıya yaklaşıyor.

Rus tarafından atanan yetkililerin, on binlerce sakini tahliye etmeye çalışırken, kilit endüstrileri ve büyük nehir ve deniz limanı nedeniyle her iki taraf için de birincil hedef olan Kherson şehrini umutsuzca bir kaleye dönüştürmeye çalıştıkları bildirildi.

Ukrayna ordusunun genelkurmay başkanlığına göre Kremlin, kayıpları yenilemek ve cephe birliklerini güçlendirmek için Moskova’nın yasadışı bir şekilde ilhak ettiği ve Rus sıkıyönetimine tabi tuttuğu dört eyaletten biri olan Kherson bölgesine 2.000 kadar asker gönderdi.

Dinyeper Nehri, bölgesel savaşta önemli bir yere sahiptir, çünkü kritik işlevlere hizmet eder – erzak, birlikler ve siviller için geçişler; güney Ukrayna ve ilhak edilen Kırım Yarımadası için içme suyu; ve bir hidroelektrik istasyonundan elektrik üretimi. Elektrik santrali ve Kırım’a su sağlayan bir kanal da dahil olmak üzere bölgenin çoğu Rus kontrolü altında.

Kremlin’de kurulu Kherson yetkilileri, Ukrayna’nın Dinyeper Nehri feribot geçişini bombalamasının işgal altında kurdukları yerel bir televizyon kanalında çalışan iki gazeteciyi öldürdüğünü söyledi. En az iki kişinin öldüğü ve 13 kişinin de yaralandığı bildirildi.


Ukrayna’nın güney harekat komutanlığı sözcüsü Natalia Humeniuk, Ukrayna ordusunun Antonivskyi Köprüsü’nü vurduğunu, ancak sadece bir gecede sokağa çıkma yasağı sırasında Rus yetkililerin sivil kayıpları önlemek için yerleştirdiklerini doğruladı.

Ukrayna televizyonuna konuşan Humeniuk, “Sivillere ve yerleşim yerlerine saldırmıyoruz” dedi.

Ukrayna’nın daha önceki saldırıları Antonivskyi Köprüsü’nü çalışmaz hale getirdi ve Rus yetkilileri, sivilleri yeniden yerleştirmek ve Dinyeper’ın batı yakasında bulunan Kherson’daki Rus birliklerine malzeme taşımak için feribot geçişleri ve duba köprüleri kurmaya sevk etti.

Rus tarafından atanan yetkililer, güvenlikleri için 60.000 kadar insanı Herson’dan tahliye etmeye ve ordunun tahkimat inşa etmesine izin vermeye çalışıyor. Ukrayna ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, banka çalışanlarının, sağlık çalışanlarının ve öğretmenlerin şehrin altyapısının çökmesiyle birlikte yer değiştirdiklerini bildirdi.

İZLE | Kherson sakinleri işgal altındaki hayatı şöyle anlatıyor:

Rus birlikleri, Ukrayna bombardımanı ve ilerlemeler arasında ilhak edilen Kherson çevresini kazıyor

Rus kontrolündeki Kherson şehrinin sakinleri katı koşulları anlatıyor

Ukrayna’nın güneyindeki Rus kontrolündeki Kherson şehrinin on binlerce sakini, Moskova’nın işgalinin başlamasından bu yana kaçtı. Kalanlar, Rusya’ya meydan okumanın sonuçları olduğunu söylüyor.

Kherson’un Kremlin tarafından kurulan bölgesel yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Telegram’da yayınladığı bir videoda “Durum gerçekten zor” dedi. “Bugün Herson şehrini savunma için bir kale olarak hazırlıyoruz ve sonuna kadar savunmaya hazırız. Görevimiz insanları kurtarmak, savunma inşa etmek ve şehri korumak.”

Savaş öncesi nüfusu yaklaşık 284.000 olan Kherson şehri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiğinde ele geçirdiği ilk kentsel alanlardan biriydi ve sahip olduğu en büyük şehir olmaya devam ediyor.

Dinyeper Nehri üzerindeki bir başka parlama noktası, büyük bir rezervuar oluşturan Kakhovka barajı ve Kherson şehrine yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan hidroelektrik santralidir. Her iki taraf da diğerini tesisleri hedef almakla suçluyor. Rusya’da görev yapan yetkililer, Ukrayna kuvvetlerinin tesislere kısmen Kırım’a su tedarikini kesmek için saldırdığını iddia ediyor.

Rus birlikleri, Ukrayna bombardımanı ve ilerlemeler arasında ilhak edilen Kherson çevresini kazıyor
Uydu görüntüsü, Perşembe günü Ukrayna’nın Kherson bölgesindeki Kakhovka barajı ve çevresindeki bölgenin bir görünümünü gösteriyor. (Avrupa Birliği/Copernicus Sentinel-2 L2A/Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rusların barajı ve elektrik santralini havaya uçurarak 18 milyon metreküp (4,8 milyar galon) suyu serbest bırakmayı ve Kherson’ı ve yüz binlerce insanın yaşadığı düzinelerce başka alanı sular altında bırakmayı planladığını iddia ediyor. Perşembe günü Avrupa Konseyi’ne Rusya’nın Ukrayna’yı suçlayacağını söyledi.

İddiaların hiçbiri bağımsız olarak doğrulanamadı.

Donetsk, Kharkiv’de çatışma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Kherson, Luhansk, Donetsk ve Zaporizhzhia bölgelerini geçen ay, güçleri tüm bölgeyi kontrol etmese de ilhak etti. Putin, askeri aksilikler ve güçlü uluslararası eleştiriler karşısında Rus otoritesini savunmak için Perşembe günü bölgelerde sıkıyönetim ilan etti.

Eyaletin Ukrayna valisi Pavlo Kyrylenko, Donetsk bölgesinde Rusya’nın Bakhmut kentine yönelik bombardımanında iki kişinin öldüğünü söyledi. Rus birlikleri bir aydan fazla bir süredir şehre doğru ilerleyemedi.

Rus birlikleri, Ukrayna bombardımanı ve ilerlemeler arasında ilhak edilen Kherson çevresini kazıyor
Cuma günü Bakhmut’ta bir Ukrayna tankı görülüyor. (Carl Court/Getty Images)

Doğu Ukrayna’nın kısa süre önce geri alınan Kharkiv bölgesinin başkentinde, Vali Oleh Syniehubov’a göre iki Rus saldırısında dokuz kişi yaralandı. Ukraynalı yetkililer, Zaporizhzhia şehrinde Cuma günü bir Rus S-300 füze saldırısının üç kişiyi yaraladığını ve bir konut binası, bir okul ve altyapıya zarar verdiğini söyledi.

Dniprovskyi Bölgesi idari şefi Volodymyr Hrianysty, “Her grev kimseyi korkutmayacak. Bizi daha güçlü yapacak,” dedi.

Diplomatik çabalar

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, düşmanlıkların kontrolden çıkmasını engellemek için bariz bir çaba içinde, 13 Mayıs’tan bu yana ilk telefon görüşmesi için Cuma günü Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’ya ulaştı. Savunma yetkilileri bir süredir, Ruslar, ABD’nin arama ayarlama çabalarına yanıt vermemişti.

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Belarus’taki hava üslerine uçak ve asker konuşlandırması, Ukrayna’nın kuzey sınırında başka bir cephenin hayaletini artırdı: “Bugün hiçbir yere gitmiyoruz … Bizimle savaşmak istemiyorsanız. , o zaman olmayacağız, savaş olmayacak.”

İZLE | Askeri uzman, İran insansız hava araçlarının “Ukrayna’nın ötesinde bir tehdit” olduğunu söylüyor:

Rus birlikleri, Ukrayna bombardımanı ve ilerlemeler arasında ilhak edilen Kherson çevresini kazıyor

Askeri uzman, İran insansız hava araçlarının ‘Ukrayna’nın ötesinde bir tehdit haline geldiğini’ söylüyor

Londra’daki Askeri Etik Merkezi’nde fahri araştırma görevlisi olan Marina Miron, İran yapımı insansız hava araçlarının bu hafta Ukrayna’da Rusya tarafından son zamanlarda kullanıldığını ve ileride neler olduğunu anlatıyor.

Ukrayna ordusunun genelkurmayı, Beyaz Rusya’nın Batı silah ve teçhizatının tedarik yollarını kesmek için saldırma şansının arttığını bildirdi. Birikme aynı zamanda Ukrayna’nın kaynaklarını başka yöne çevirmeyi ve güneydeki karşı saldırısını zayıflatmayı da hedefleyebilir.

Barış umutları zayıf görünse de Kremlin Cuma günü, Putin’in “en başından beri” müzakerelere açık olduğu ve “hiçbir şeyin değişmediği” konusunda ısrar etti. Sözcü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Putin’in “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı için kullandığı özel askeri operasyondan önce bile hem NATO hem de ABD ile görüşmeleri başlatmaya çalıştığını” söyledi.

Peskov, Cuma günü erken saatlerde Rus liderin “çok daha yumuşak ve müzakerelere daha açık” göründüğünü söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/russia-invasion-ukraine-day-240-1.6625185?cmp=rss

Yorum yapın