UYARI: Bu hikaye üzücü ayrıntılar içermektedir.
58 yıl boyunca Norman Yakeula, yatılı okul deneyiminin bir kısmını gizli tuttu ve kalan açık yaraların acısını hissetmekten kendini korumak için her seferinde yalnızca parçaları paylaştı.
Ancak 63 yaşındaki Yakeula, Papa Francis’ten haber almak için Roma’ya seyahat ettikten sonra, hikayesinin uzun zamandır saklı kalan bir bölümünü paylaşmak için CBC News ile görüşmek istedi.
Cuma günü Vatikan’da Papa, İlk Milletler, Eskimolar ve Métis delegeleri ile son görüşmede giydiği pembe gömleği kaldırırken Yakeula, “Bunu beş yaşında aldım” dedi.
Yakeula, karnının sağ tarafında 17 soluk dikiş izi olan uzun bir yara izi gösteriyor.
NWT, Tulita’dan olan ancak şimdi Yellowknife’da yaşayan Yakeula, “Her gün bununla yaşıyorum” dedi.
“Bana ne olduğunu hatırladım. Acım bu kadar derin.”
Norman Yakeula, Papa Vatikan’da hazırlanan açıklamalardan bir özür okurken aklından geçenleri anlatıyor. 2:29
Eski bir Dene ulusal şefi ve Kuzeybatı Toprakları Birinci Milletler Meclisi bölge şefi olan Yakeula, hayatının çoğu için soyadını “Yakeleya” olarak yazdı – Roma Katolikleri tarafından işletilen yatılı okul Grollier Hall’a giderken kendisine verilen yazım Inuvik, NWT’de çalışıyor
Kısa süre önce onu, Dene dilinde “göklerde şarkı söylemek” anlamına gelen Yakeula’nın orijinal biçimine değiştirdi.
“Tanımam ve saygı duymam gereken isim bu” dedi.
Yakeula onlarca yıldır yara izinden utandığını söyledi. Çocukken, gizlemek için her zaman bir gömlekle yüzerdi. Şimdi Yakeula, Katolik yatılı okulunu yönetenler hakkındaki gerçeği göstermek için başına gelenleri kamuoyuna açıklamaya hazır olduğunu söyledi.
Yakeula, “Roma’dayken bunu hep korudum” dedi.
“Bugün paylaşmak istiyorum çünkü bu konuda aynı şeyi hissetmemeye yaklaşıyorum.”
Yatılı okul, operasyon için annenin rızasını istemedi
Yakeula, Grollier Hall’daki ilk yılında, okul müfettişleri tarafından hastaneye gönderildiğini ve doktorların onu ameliyat etmeye karar verdiğini söyledi.
O sırada, doktorun doğum lekesini çıkarması gerektiğinin söylendiğini söyledi.
Bu güne kadar, ona gerçekten ne olduğunu merak ediyor. Açık olan şu ki, operasyon on yıllarca ona hem fiziksel hem de duygusal acı veren kalıcı bir iz bıraktı.
Yakeula, “Ameliyattan sonra… hareket edemedim,” dedi. “Acıdım, annem için ağlıyordum. Acıdı. Beni neden kestiler bilmiyorum.”
Yakeula, beş yaşında bir sandalyeyle yürümeyi yeniden öğrenmek zorunda kaldığını hala canlı bir şekilde hatırlıyor.
Annesi Laura Lennie ameliyatı ancak Yakeula Haziran ayında yatılı okuldan döndüğünde öğrendi.
“Annem bize küvette banyo yaptırıyordu ve gömleğimi çıkardı ve bana baktı ve ‘Sana ne oldu?’ dedi. ‘Anne beni kestiler’ dedim” dedi.
“Annem ağlamaya başladı. ‘Ne zaman?’ dedi. ‘Grollier Hall’dayken’ dedim.”
Piskopos, Papa’nın hayatta kalanlarla kişisel ilişki kurmak istediğini söyledi
Yakeula, Papa Francis’in geçen Cuma günü bazı Roma Katolik Kilisesi üyelerinin yatılı okullardaki davranışları için özür dilediğini duyduğunda geçmişe dönüşler hissetti.
“Beş yaşımdan bugüne kadar düşündüm de, dört kelime neden bu kadar uzun sürdü: Çok üzgünüm? Neden beni ve birçok kişiyi bu acılı sürece soktunuz?” dedi Yakeula.
“Annem hayattayken söyleyebilirdi, kuzenlerim hayattayken, kız kardeşlerim… İncil diyor ki, gerçek sizi özgür kılacak. Gerçek bu. Tüm istediğimiz buydu.”
Papa’nın ilk yatılı okul özrü, Yakeula’nın annesi ve hayatta kalan diğer birçok kişi için çok geç geldi – Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun papalık özür dilemesinden altı yıl sonra.
Calgary Piskoposu William McGrattan, “Evet, belki bu sefer uzun sürdü,” dedi.
“Ancak zamanla bu uzlaşma yolunda yürümeye devam edeceğiz ve umarım kendisinin ifade ettiklerini, Kanadalı piskoposların ifade ettiklerini temel alabiliriz ve umarım bu uzlaşma ve bu özür için çalışmaya ve somut işaretler vermeye devam edebiliriz.” “
McGrattan, Papa Francis’in kişisel bir özür dilemeden önce hayatta kalanlarla kişisel bir bağlantı kurması gerektiğini söyledi.
Papa’nın konuşmasının ardından Cuma günkü basın toplantısında Calgary piskoposu, “Kutsal Baba’nın dinlemesi ve ardından bu deneyimin onu gerçekten duygulandırdığını samimiyetle ifade etmesi çok önemli,” dedi.
“Bunun sonucunda, bu haftaki hikayelerin çoğunu dinledikten sonra, sanırım içtenlikle özür diledi.”
Yatılı okul kozasının kabuğunu kırmak
Yakeula özürden sonra sinirlendiğini, biraz dinlendiğini ve rahatlayarak uyandığını söyledi.
Ancak Papa’nın hala Kanada topraklarında tam bir özür sunması gerektiğini söyledi. Papa Francis, First Nations, Inuit ve Métis delegelerine bu yaz Kanada’yı ziyaret etmeyi umduğunu söyledi.
Yakeula geldiğinde, Papa’nın annesinin mezarını ziyaret etmesini istediğini söyledi.
Yakeula, “Toprağımıza gelmesi gerekiyor,” dedi. “Bu henüz yapılmadı.”
Yakeula, Papa ile görüşmenin daha önce yapamadığı bir şekilde kendi deneyimleriyle yüzleşmesini sağladığını söyledi.
Norman Yakeula, geçmişin acısını ve utancını ‘geçmişe ait olduğu yere’ koymak istediğini, böylece gelecek nesillerin bunu yanlarında taşımasına gerek olmadığını söylüyor. 1:09
Yakeula, “Yatılı okulun kabuğunu kırdığımız koza gibiyiz ve yatılı okuldan önce olmamız gereken kişi olmak için bu dönüşüm ve bu acı verici bir süreç.” Dedi.
“Önümüzde geçmiş vardı ve geleceğimiz buydu: incinme, utanç, acı. Bugün o acıyı ait olduğu yere koymak istiyoruz, böylece insanlarımız ve özellikle küçük çocuklarımız, taşımak zorunda kalmasın. bizim için.”
Kilise utancı geri alıyor
Yakeula, Roma Katolik Kilisesi’nin yatılı okullarda hayatta kalanları utandırdığını söyledi.
Papa’nın Tanrı’dan af dilemesi üzerine Yakeula, kilisenin bu utancı geri aldığını söyledi.
Yakeula, “Bu bizim ayıbımız değil,” dedi. “Bugün güzel. Bu sorumluluğu kabul ettiler.”
Kendisine yatılı okul özgürlük savaşçısı diyen Yakeula, özrün iyileşme yolunda ilk adım olduğunu söyledi.
Şimdi, eyleme ihtiyaç olduğunu ve ulusal bir hayatta kalanlar grubunu yeniden canlandırmak, kilise ve gençlik ile ilerlemek için çalışmak istediğini söyledi.
“Buraya kadar geldik. Şimdi hayatta kalanlar olarak bunu yapma sırası bizde” dedi.
“Gençlerimiz için bir şeyler yap… Onları uzlaşma yoluna götür.”
Yatılı okullardaki deneyimlerinden veya en son raporlardan etkilenen herkes için destek mevcuttur. Eski öğrencilere ve etkilenenlere destek sağlamak için ulusal bir Hint Konut Okulu Kriz Hattı kuruldu. İnsanlar, 24 saat açık ulusal kriz hattını arayarak duygusal ve kriz yönlendirme hizmetlerine erişebilir: 1-866-925-4419.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/politics/residential-school-survivor-scar-vatican-pope-apology-1.6406629?cmp=rss