Devlet medyası Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un nükleer silahlarını ABD ve Güney Kore ile olası askeri çatışmalarda kullanmaya hazır olduğu konusunda uyardığını ve rakiplerine karşı Kore Yarımadası’nı uçurumun eşiğine getirdiğini söylediği ateşli söylemleri açığa çıkardığını söyledi. savaş.
Kim’in 1950-53 Kore Savaşı’ndaki düşmanlıkların sona ermesinin 69. yıldönümünde savaş gazilerine hitaben yaptığı konuşma, görünüşe göre, pandemi ile ilgili ekonomik zorluklar arasında yoksullaşmış ülkede iç birliği güçlendirmeyi amaçlıyordu. Gözlemciler, Kim’in rakiplerini nükleer silahlarla giderek daha fazla tehdit etmesine rağmen, onları önce ABD’nin üstün ordularına ve müttefiklerine karşı kullanmasının pek olası olmadığını söylüyor.
Kim Çarşamba günkü konuşmasında, “Silahlı kuvvetlerimiz herhangi bir krize yanıt vermeye tamamen hazır ve ülkemizin nükleer savaş caydırıcısı da mutlak gücünü misyonuna uygun olarak tam ve hızlı bir şekilde harekete geçirmeye hazır” dedi. Merkez Haber Ajansı.
‘Çifte standart’
ABD’yi düşmanca politikalarını haklı çıkarmak için Kuzey Kore’yi “şeytanlaştırmakla” suçladı. Kim, Kuzey’i hedef aldığını iddia ettiği düzenli ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarının ABD’nin “çifte standart” ve “gangster benzeri” yönlerini vurguladığını, çünkü Kuzey Kore’nin rutin askeri faaliyetlerini – füze testlerine açık bir referans – provokasyon veya tehdit olarak damgaladığını söyledi.
Kim ayrıca, Başkan Yoon Suk Yeol’un yeni Güney Kore hükümetinin, önceki Güney Kore muhafazakar hükümetlerinden daha ileri giden “yüzleşme manyakları” ve “gangsterler” tarafından yönetildiğini iddia etti. Mayıs ayında göreve başladığından bu yana Yoon hükümeti, Seul’ün ABD ile askeri ittifakını güçlendirmek ve önleyici bir saldırı yeteneği de dahil olmak üzere Kuzey Kore nükleer tehditlerini etkisiz hale getirmek için kendi kapasitesini desteklemek için harekete geçti.
Kim, “En çok korktukları mutlak silahlara sahip olan milletimize karşı askeri harekattan bahsetmek akıl almaz ve çok tehlikeli bir intihar eylemidir” dedi. “Böyle tehlikeli bir girişim, güçlü gücümüz tarafından derhal cezalandırılacak ve Yoon Suk Yeol hükümeti ve ordusu yok edilecek.”
Güney Kore, Kim’in tehdidine ilişkin “derin üzüntüyü” dile getirdi ve Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonuyla “güçlü ve etkili bir şekilde” başa çıkmaya hazır olduğunu söyledi.
Yoon’un cumhurbaşkanlığı ulusal güvenlik ofisi sözcüsü Kang In-sun tarafından okunan bir açıklamada, Güney Kore’nin ABD ile sağlam bir ittifak temelinde ulusal güvenliğini ve vatandaşların güvenliğini koruyacağını söyledi. Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırma yönünde adımlar atmak için müzakerelere geri dönmeye çağırdı.
Perşembe günü erken saatlerde, Güney Kore Savunma Bakanlığı, artan Kuzey Kore nükleer tehditleriyle başa çıkmak için askeri kapasitesini ve ABD ile ortak savunma duruşunu artırdığı yönündeki önceki pozisyonunu tekrarladı.
Nisan ayında Kim, Kuzey Kore’nin tehdit edildiği takdirde nükleer silahları önleyici olarak kullanabileceğini ve “asla tek bir savaş caydırıcı göreviyle sınırlı kalmayacaklarını” söyledi. Kim’in ordusu, hem ABD anakarasını hem de Güney Kore’yi çarpıcı bir mesafeye yerleştiren nükleer yetenekli füzeleri test etti. ABD’li ve Güney Koreli yetkililer, son birkaç ayda defalarca Kuzey Kore’nin beş yıl içinde ilk nükleer denemesini yapmaya hazır olduğunu söylediler.
destek aramak
Kim, ülkesinin ekonomisi pandemi ile ilgili sınır kapatmalar, ABD liderliğindeki yaptırımlar ve kendi kötü yönetimi tarafından hırpalandığından daha fazla halk desteği arıyor. Mayıs ayında Kuzey Kore de ilk COVID-19 salgınını kabul etti, ancak modern tıbbi kapasiteden yoksun bir ülkede hastalık ve ölüm ölçeği yaygın olarak tartışılıyor.
Seul’deki Ewha Üniversitesi’nde profesör olan Leif-Eric Easley, “Kim’in söylemi, askeri odaklı ve ekonomik olarak mücadele eden rejimini haklı çıkarmak için dış tehditleri şişiriyor” dedi. “Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programları uluslararası hukuku ihlal ediyor, ancak Kim istikrarsızlaştırıcı silah birikimini meşru müdafaa için haklı bir çaba olarak göstermeye çalışıyor.”
Uzmanlar, müttefikler yaz tatbikatlarını genişletmeye hazırlanırken Kuzey Kore’nin ABD ve Güney Kore’ye yönelik tehditlerini büyük olasılıkla yoğunlaştıracağını söylüyor. Son yıllarda, Güney Kore ve ABD orduları, COVID-19 hakkındaki endişeler ve Kuzey Kore’yi nükleer programından vazgeçmeye ikna etmeyi amaçlayan ABD liderliğindeki diplomasiyi desteklemek için düzenli tatbikatlarından bazılarını iptal etti veya küçülttü. ekonomik ve politik faydalar.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/north-korea-kim-jong-un-united-states-south-nuclear-1.6534616?cmp=rss