Ukrayna cumhurbaşkanı, Zaporizhzhia’da en az 25 kişiyi öldüren ve Mykolaiv ve Dnipro’daki hedefleri vuran Rus füze saldırılarını “terörist bir devletin” işi olarak kınadı.
Volodymyr Zelenskyy Cuma günü Telegram kanalında yalnızca “teröristlerin” sivilleri hedef alacağını yazdı ve Rusya’yı Ukrayna’dan “kararlılığı” için intikam almaya ve kendi savaş alanındaki başarısızlıklarını telafi etmeye çalışmakla suçladı.
“Düşman” Rusya’nın “uzun zaman önce insan olan her şeyi kaybettiği için barışçıl Ukraynalıları alaycı bir şekilde yok ettiğini” söyledi ve ülkenin “kaybedilen her Ukraynalı yaşam için” yanıt vereceği konusunda uyardı.
Ukrayna Savcılığı, yetkililerin akrabalarını Rus işgali altındaki bölgeden güvenli bir yere taşımayı planladıkları Zaporizhzhia’nın eteklerinde bir araç konvoyuna S-300 füze saldırısında 50 kişinin daha yaralandığını söyledi.
Zelenskyy’nin ofisinin başkan yardımcısı Kyrylo Timoşenko, fırlatılan füzelerden dördünün konvoy alanına çarptığını ve camları patlayan araçların yakınında birkaç metre derinlikte çarpma kraterlerine neden olduğunu söyledi. Ölenlerin bir kısmı çöp torbaları, battaniyeler ve havlularla örtülü olarak yerde yatarken, diğerleri araçlarında kaldı.
Füze saldırısı, Moskova’nın uluslararası alanda kınanmış, Kremlin tarafından düzenlenen bir “referandum” oylamasının ardından Rusya’ya dört bölgeyi ilhak etmeye hazırlanırken geldi.
İlhak edilen bölgeleri tanıma töreni
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerini Rusya’ya katmak için bir Kremlin töreninde önemli bir konuşma yapması bekleniyordu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova yanlısı yöneticilerin Kremlin’in süslü St. George Salonu’nda ilhak anlaşmaları imzalayacaklarını söyledi.
Putin ayrıca Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerinin sözde bağımsızlığını tanıyan kararnameler de yayınladı; bu adımlar daha önce Şubat ayında Luhansk ve Donetsk için ve daha önce Kırım için atmıştı.
Başbakan Justin Trudeau, Kanada’nın Ukrayna’ya karşı güçlü duracağını söyledi.
ABD ve müttefikleri, Kremlin’in 2014’te Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı bünyesine katarken izlediği ilhak senaryosunu kopyalarken, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya ve Ukrayna’ya milyarlarca dolar ekstra destek sunmaya söz verdiler.
ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin “Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları üzerindeki iddialarını asla tanımayacağını” söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın ilhakının BM Sözleşmesi’ni ihlal edeceğini ve “yasal bir değeri olmadığını” söyledi. Hareketi “tehlikeli bir tırmanış” olarak nitelendirdi ve “kabul edilmemesi gerektiğini” söyledi.
Guterres, “Rusya’nın ilerlemeye yönelik herhangi bir kararı, barış umutlarını daha da tehlikeye atacaktır.” dedi.
Kanada’nın Ukrayna Büyükelçisi Larisa Galadza, Başkan Putin’in Ukrayna topraklarını ilhak etme planının “kontrol sağlama girişimi” olduğunu ve “önümüzdeki birkaç gün içinde ne olursa olsun. Batı’nın tepkisi Putin ve rejimine yönelik izolasyonu tırmandırmak olacak” dedi. “
Ukrayna Lyman’da güçlü konumda: analiz
Ukrayna’nın işgal altındaki tüm toprakları geri alma sözü vermesi ve Rusya’nın kazanımlarını savunma sözü vermesi ve bunu yapmak için nükleer silah kullanımını tehdit etmesiyle, iki ülke giderek artan bir çatışma rotasında.
Bu, Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri olan Kharkiv’in yaklaşık 160 kilometre güneydoğusundaki Lyman şehri için verilen mücadeleyle vurgulandı.
Tartışmalı Donbas bölgesindeki Rus askeri operasyonları için kilit bir düğüm noktası olan bu, Ağustos ayının sonundaki lansmanından bu yana olağanüstü bir başarı elde eden Ukraynalı bir karşı taarruz için aranan bir ödül.
Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rusya’nın çöküşü “pek ihtimal dışı” görünen hızlı takviyelerle önleyememesi durumunda, kentin Ukrayna kuvvetlerine teslim edilmesinin “yakın olduğunu” söyledi.
Diğer yerlerde, Dnipro şehrinde de Rus saldırıları bildirildi. Bölge valisi Valentyn Reznichenko, bir nakliye şirketine çarpan ve yüksek binalara da zarar veren otobüsleri tahrip eden Rus İskender füzeleri tarafından en az bir kişinin öldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını söyledi.
Bölge başkanı Vitaliy Kim, Mykolaiv’de bir Rus füzesinin yüksek bir binaya çarptığını ve sekiz kişinin yaralandığını söyledi.
Ukrayna hava kuvvetleri, Mykolaiv ve Karadeniz liman kenti Odesa’nın, Rusya’nın son haftalarda giderek daha fazla konuşlandırdığı İran tarafından tedarik edilen intihar uçaklarıyla yeniden hedef alındığını söyledi.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/ukraine-invasion-day-219-1.6601848?cmp=rss