Justin Trudeau’nun adamları, savaşta bir Ukrayna’ya kasırga ziyaretini nasıl düzenledi?


Başbakan Justin Trudeau, Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile yüz yüze görüşmek üzere Ukrayna’ya yaptığı habersiz hafta sonu ziyaretiyle birçok insanı şaşırttı.

Hükümet yetkilileri geziyi gizli tutmayı başarsa da, CBC News’e her şeyin nasıl bir araya geldiğini söyleyen çok sayıda üst düzey Kanada hükümet kaynağına göre, yine de haftalarca planlama aldı.

CBC News, kaynakların isimlerini vermiyor çünkü bu konular hakkında halka açık konuşma yetkileri yok.

Kaynaklar, Trudeau’nun personeline, işgalci Rus güçlerine karşı ihtimallere meydan okumaya devam ederken ülke ve halkıyla dayanışma göstermek için Ukrayna’ya gitmek istediğini söylediğini söyledi. Trudeau, Rusya’nın yarattığı yıkımı kendi gözleriyle görmek istediğini de söyledi.

Kanada’nın Ukrayna’da olmaması diplomatik camia tarafından not edilmişti. Diğer birçok batılı liderin son haftalarda savaş bölgesine tehlikeli bir yürüyüş yapmasının ardından, Kanada’ya kendine özgü bir jest yapması için baskı artıyordu.

Olası bir geziye hazırlanmak için Başbakanlık Ofisi (PMO) personeli, bu deneyimlerin nasıl olduğunu öğrenmek için benzer gezileri tamamlayan uluslararası meslektaşlarına ulaştı.

Kaynaklar, PMO’nun Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ofislerindeki personelle temasa geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, işgalden sonra Ukrayna’yı ziyaret eden ilk Avrupalı ​​liderlerden biriydi; 8 Nisan’da Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev’e gitti. Ayrıca Bucha banliyösünde, müfettişlerin iddia edilen Rus savaş suçlarına ilişkin kanıt toplamaya devam ettiği toplu mezar alanını da gezdi.

Justin Trudeau'nun adamları, savaşta bir Ukrayna'ya kasırga ziyaretini nasıl düzenledi?
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi tarafından sağlanan bu görüntüde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy (sağda) ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 9 Nisan 2022 Cumartesi günü Ukrayna’nın Kiev kentindeki görüşmeleri sırasında yürüyorlar. (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi/Associated Press)

Başbakan Johnson, 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı Zelensky ile yüz yüze görüşmek üzere Kiev’i ziyaret etti.

Kaynaklar, bu görüşmelere dayanarak, PMO yetkililerinin başbakanın Ukrayna gezisini planlamadan önce rahat olmaları gereken iki önemli faktör belirlediklerini söyledi.

İlk faktör güvenlikti: Trudeau güvenlik detayıyla seyahat etse bile, tüm delegasyon Ukrayna ordusunun elinde olacaktı.

Gizli görevler, güvenlik riskleri

İkincisi, gizlilikle ya da onun eksikliğiyle ilgiliydi: Trudeau Ukrayna’ya vardığında, geziyi artık gizli tutmak mümkün olmayacaktı.

Bir dünya liderinin tehlikeli bir yere yapacağı ziyareti planlamak için rutin uygulama, lider bu yüksek riskli ortamdan ayrılana kadar geziyi gizli tutmaktır.

Örneğin, ABD başkanı Donald Trump, 2019’da Şükran Günü için Afganistan’daki ABD askerlerine sürpriz bir ziyarette bulundu. Gazetecilerin Trump’ı korumak için geziyi gizli tutmaları gerekiyordu.

2018’de Başbakan Trudeau, Mali’deki BM misyonunda yer alan Kanadalı askeri hava mürettebatı üyelerine sürpriz bir ziyarette bulundu.

PMO, Trudeau’nun Kiev gezisinin gerçek zamanlı olarak rapor edilmesi ve ek bir güvenlik riski oluşturma riski olduğunu biliyordu. Başbakan Johnson’ın Ukrayna ziyareti, Cumhurbaşkanı Zelensky ile yaptığı görüşme sırasında beklenmedik bir şekilde sosyal medyada gündeme geldi.

Justin Trudeau'nun adamları, savaşta bir Ukrayna'ya kasırga ziyaretini nasıl düzenledi?
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile Ukrayna’nın Kiev kentinde bir araya geldi. (Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi/Bildiri/Reuters )

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Ukrayna ziyareti de, beklenmedik bir şekilde önceden, Başkan Zelensky’nin planlanan ziyaretlerinden önceki gece düzenlediği basın toplantısında ABD heyetiyle görüşeceğini açıkladığında ortaya çıktı.

Trudeau’nun ziyareti yakından korunan bir sırdı. CBC News de dahil olmak üzere Kanadalı medya kuruluşları, Trudeau’nun gezisinden ancak Kanada’dan ayrıldıktan sonra, kamuoyuna açıklanana kadar bildirilmemesi şartıyla haberdar edildi.

Başbakan ve heyeti, güneydoğu Polonya’daki Rzeszow’a sekiz saatlik bir uçuş için Kanada Hava Kuvvetleri’ne ait bir Airbus CC-150 ile Cumartesi sabahı Ottawa’dan ayrıldı. Üst düzey bir hükümet kaynağı, oradan Kiev’in merkez tren istasyonuna giden bir trene bindiklerini söyledi. Ukrayna’ya vardıklarında, polis eskortları ve bir ambulans da dahil olmak üzere iki düzine araçtan oluşan bir konvoy halinde seyahat ettiler.

Trudeau’nun küçük heyetinin bir parçası olarak seyahat edenler arasında Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland, Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Danışmanı Jody Thomas, Genelkurmay Başkanı Katie Telford, Genelkurmay Başkan Yardımcısı Brian Clow ve fotoğrafçı Adam Scotti vardı.

gemide JTF2

Gizlilik şartıyla CBC News’e konuşan üst düzey bir Kanada hükümeti kaynağı, heyete terörle mücadele, koruyucu hizmetler ve özel alanlarda çalışan seçkin bir birim olan Kanada Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2. Müşterek Görev Gücü’nün (JTF2) eşlik ettiğini doğruladı. keşif.

Gezi haber kesintisi altında gerçekleştirildi; Alışılmadık bir şekilde, başbakan Kanada medyası maiyeti olmadan seyahat etti. Sahadaki haber kuruluşlarından gazetecilere Trudeau’nun güzergahı hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi ve resmi olarak Ukraynalıların güvenlikten ve genel ziyaretten sorumlu olduğu söylendi.

Ancak arka planda konuşan üst düzey bir Ukraynalı yetkili, CBC News’e Trudeau’nun paramparça topluluğu ziyaret etmek için Irpin’e yaptığı gezinin doğrudan Ukrayna içişleri bakanlığı aracılığıyla Kanadalılar tarafından düzenlendiğini söyledi. Hem yerel medya hem de uluslararası medya detayların farkındaydı ve anı yakalamayı başardı.

Justin Trudeau'nun adamları, savaşta bir Ukrayna'ya kasırga ziyaretini nasıl düzenledi?
Başbakan Justin Trudeau ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, 8 Mayıs 2022’de Ukrayna’nın Kiev kentinde bir basın toplantısı için geliyorlar. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Sonunda, ambargo Trudeau’nun Irpin’e yaptığı ziyaretin – Rusya’nın savaşın başlangıcında başkent Kiev’i alma girişiminden ağır hasar gören – başbakanla görüşen kentin belediye başkanı tarafından sosyal medyada yayınlanmasıyla kırıldı.

Ottawa’ya döndüğümüzde, resimler Twitter’da dolaşmaya başladığında, Trudeau’nun iletişim direktörü Cameron Ahmad geziyi doğrulayan bir açıklama yaptı.

Üst düzey bir kaynak, savaş bölgesindeki güvenliğin değişen doğası nedeniyle seyahat kararının kalkış anına kadar değişkenlik gösterdiğini söyledi. Kaynak, ekibin çevik ve uyum sağlamaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Bir kaynak, belirli bir tarihte Ukrayna’ya seyahat etmek için belirli bir neden olmadığını söyledi. Kaynak, koordinasyonun büyük ölçüde Ukraynalı yetkililerin bir delegasyonu ağırlayacak zamana ve kaynaklara sahip olmasına bağlı olduğunu söyledi.

Trudeau’nun ziyareti, G7 ülkelerinin Ukrayna’daki savaşı tartışmaya hazırlandığı aynı gün geldi. Trudeau ve Zelensky, G7 ülkelerinin liderleriyle bir saatlik sanal görüşme için Kiev’de bir araya geldi.

Trudeau’nun gezisi, ABD First Lady’si Jill Biden ve Bono’nun ve U2 rock grubundan The Edge’in diğer yüksek profilli ziyaretleriyle aynı zamana denk geldi.


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/politics/trudeau-zelensky-ukraine-visit-1.6447082?cmp=rss

Yorum yapın