Birleşik Otomobil İşçileri sendikası, Detroit’in Üç Büyük otomobil üreticisine tedarik sağlayacak yeni ABD elektrikli araç (EV) pil fabrikalarında işçileri örgütleyemezse, sendikanın geleceği ciddi bir şüphe içinde olacaktır.
372.000 üyeli UAW’nin başkanı Ray Curry, büyük otomobil üreticilerinin geleceklerini elektrikli araçların yaygın olarak benimsenmesine bağladıkları göz önüne alındığında, akü fabrikalarında sendika temsilinin kritik olduğunu söylüyor.
Curry, sendikanın bu hafta Detroit’teki kongresinin arifesinde Pazar günü The Associated Press ile yaptığı röportajda, “Bu tür yeni teknolojiyi kilitlemenin anahtarı olacak” dedi. “Herkes bu pazarlıktan ne çıkacağına bağlı.”
General Motors, Ford ve Stellantis, pil üreticileriyle ortak girişimlerde yedi ABD fabrikası kurma planlarını açıkladılar – eski şirket Kanada’da Windsor, Ont’ta bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Fabrikaların binlerce kişiyi istihdam etmesi ve otomobil üreticilerinin 2030 yılına kadar ABD satışlarının yarısını oluşturacağını söylediği elektrikli araçlara güç sağlaması bekleniyor. EV’ler şu anda pazarın sadece yüzde 5’ini oluşturuyor.
Curry, yanmalı motorlardan elektriğe yıllarca süren geçiş sırasında, şimdi motor ve şanzıman üreten binlerce işçinin işe ihtiyacı olacağını söyledi. Bu işçilerin, teknoloji değişikliği nedeniyle herhangi bir iş kaybetmeden, şu anda saatte 32 ABD doları civarında olan en yüksek montaj hattı ücretlerini almaları gerektiğini savundu.
Sendika temsiliyle ilgili herhangi bir karar, önümüzdeki yaz başlayacak olan üç otomobil üreticisiyle yapılan sözleşme görüşmelerinin bir parçası olacak.
Guidehouse Insights’ta bir araştırma analisti olan Sam Abuelsamid, benzinle çalışan araç satışları düştükçe ve akü fabrikaları endüstrinin birkaç istihdam büyüme alanlarından biri haline geldikçe, UAW’nin işleri korumak için bu fabrikaları düzenlemesi gerekeceği konusunda hemfikir. Yanmalı motorlu araçlara göre üretimi çok daha basit olan elektrikli araçları yapmak için daha az işçiye ihtiyaç duyulacağını belirtti.
Abuelsamid, sendika hakkında, “Özellikle güç aktarma organları ve diğer bazı bileşen fabrikalarından ve muhtemelen montaj fabrikalarından çok sayıda üye kaybedecekler.” Dedi.
Karmaşık olan şu ki, tesisler otomobil üreticileri ve akü üreticileri arasındaki ortak girişimler olduğundan, iki şirket sendika temsili konusunda farklılık gösterebilir. Bu yaz Ohio, Lordstown’da akü fabrikalarının ilkini açacak olan GM, UAW’nin temsilini destekleyeceğini söyledi.
EV işleri konusu, UAW’nin geleceği için o kadar önemlidir ki, bazı endüstri analistleri, sözleşmeler Eylül 2023’te sona erdiğinde otomobil üreticilerine yönelik grevler olacağını tahmin ediyor. Ve otomobil üreticileri, maliyetlerin sendikasız pil tesisleriyle rekabetçi olmasını istedikleri için, grevler meydana gelebilir. uzun koşmak.
Curry, herhangi bir grev kararının UAW üyelerine bağlı olacağını söyledi. Sendika, bir otomobil üreticisiyle anlaşmaya varabileceğini ve ardından diğerlerinin sıraya girebileceğini söyledi.
Curry, işçilik maliyetlerinin toplam pil giderlerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturduğunu ve sendika ücretlerinin ödenmesinin yeni fabrikaları sendikasız pil fabrikalarıyla rekabet etmeye devam edeceğini savundu.
Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesinde olmasıyla birlikte, sendika, 2008-2009 Büyük Durgunluğunun otomobil endüstrisini hırpalamasının ardından askıya alınan yaşam maliyeti maaş artışlarını yeniden sağlamaya çalışacak.
Curry, “Dört yıllık bir anlaşma sırasında ücretleri artırmadan ve satın alma gücünüzü sürdüremezsiniz” dedi.
Curry, John Deere’deki UAW işçileri geçen yıl bir aylık grevden sonra yaşam maliyeti artışlarını kazandığında, bunun otomobil ve diğer endüstrilerdeki işçiler arasında ilgiyi artırdığını söyledi.
Sendika ayrıca güneydeki diğer ülkelerdeki otomobil üreticileri tarafından işletilen fabrikalarda işçileri örgütlemeye çalışıyor. Curry, elektrikli araç girişimlerine baktığını ve hala Tesla’nın Fremont, California’daki fabrikasını düzenlemeye çalıştığını söyledi.
UAW’nin, işçileri son birkaç yılda sendika temsilini kıl payı reddetmiş olan Nissan ve Volkswagen fabrikaları da dahil olmak üzere birçok yerde işe alım görevlileri olduğunu söyledi. Curry, ilk oylamanın nerede gerçekleşebileceğini söylemeyi reddetti.
UAW skandalın ardından seçime gidiyor
Bu haftaki kurultayda, delegeler bu sonbaharda seçilecek tüm birliğin en üst düzey ofisleri için adaylar gösterecek. Geçmişte, dört yıllık kongre delegeleri memurları seçiyordu. Ancak geçen yıl üyeler, iki eski UAW başkanını ve diğer sendika yetkililerini hapse gönderen bir rüşvet ve zimmete para geçirme skandalı sonrasında doğrudan seçimlere oy verdiler.
Geçen yıl emekli olan bir başkanın yerine atanan Curry, aday olacağını ve muhalefetle karşılaşacağını söyledi.
Sendika, skandaldan sonra federal bir devralmayı önlemek için mali reformları ve operasyonlarını denetlemesi için mahkeme tarafından atanan bir gözlemciyi kabul etti. Geçen hafta, gözlemci Neil Barofsky, UAW liderlerini bir yetkilinin suistimalini gizlemekle ve uygun mali kontrolleri uygulamamakla suçladı. Barofsky, sendikanın davranışının monitörün işini yapma becerisine müdahale ettiğini yazdı.
İddiaları, sendikanın duyurduğu gibi reform yapıp yapmadığına dair soruları gündeme getirdi. Barofsky, soruşturma için Detroit’teki ABD Avukatına iki dava gönderdiğini yazdı.
Curry, Barofsky’nin görevi kötüye kullandığından daha önce haberdar edilmesi gerektiğini kabul etti ve sendikanın yeni bir üst düzey avukat tuttuğunu söyledi. Ayrıca, dış hukuk firmasının artık monitörle ilgilenmediğini de kaydetti. Sendikanın Barofsky ile ilişkisini sıfırlamaya çalıştığını ve kısmen yanlış iletişimle suçladığını söyledi.
Curry, “Şimdi ona sorduk,” dedi Curry, “doğru olmayan bir şey varsa, bu sıraya girmiyorsa ve bununla ilgili bir sorunuz varsa, lütfen bize bildirin çünkü bunu duymak istemeyiz. altı ay sonra bir raporun parçası olarak.”
Barofsky ayrıca, birliğin, iç konferanslar için bütçe gerektiren yerinde kontrollerden yoksun olduğunu iddia etti. İçecekler, akşam yemekleri ve diğer satır öğeleri için harcama sınırlaması da yoktur.
Curry, sendika sözleşme görüşmelerini, örgütlenmeyi ve diğer konuları yönetirken tüm reformların kabul edilmesinin zaman alacağını ileri sürerek bu güvencelerin geldiğini söyledi.
“Bütün bunlar bir gecede olamaz” dedi. “Ama sizi temin ederim, bunların olmasını sağlamak için çalışıyoruz.”
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/canada/windsor/uaw-union-battery-plants-big-three-automakers-1.6532170?cmp=rss