Hotel Rwanda filmine ilham veren Paul Rusesabagina hapisten çıkacak


Ruanda hükümeti, filme ilham veren Paul Rusesabagina’nın cezasını hafifletti. otel Ruanda yüzlerce vatandaşı soykırımdan kurtardığı için yıllar sonra çok eleştirilen bir davada terör suçlarından hüküm giydi.

Hükümet sözcüsü Yolande Makolo Cuma günü Associated Press’e verdiği demeçte, 25 yıl hapis cezasının af talebinin ardından cumhurbaşkanlığı emriyle çevrildiğini söyledi. Ruanda yasalarına göre, hafifletme mahkumiyeti “söndürmez”, diye ekledi.

ABD’de ikamet eden ve Belçika vatandaşı olan 68 yaşındaki Rusesabagina’nın Cumartesi günü serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi. On dokuz kişinin de cezaları hafifletildi.

Makolo, “Ruanda, ABD hükümetinin bu konuda diyalog için koşullar yaratmadaki yapıcı rolünü ve Katar devletinin sağladığı kolaylaştırmayı not ediyor.” dedi.

Haber Cuma günü yayılırken ailesi yaptığı açıklamada, “Paul’ün serbest bırakılacağı haberini duymaktan memnuniyet duyuyoruz. Aile, yakında onunla yeniden bir araya gelmeyi umuyor.”

Katar dışişleri bakanlığı sözcüsü Majid Al-Ansari yaptığı açıklamada, “Katar devletine geçiş süreci devam ediyor ve ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek. Katar ve Ruanda’yı bir araya getiren toplantılarda bu konu ele alındı. en üst düzeydeki yetkililer.”

Ortadan kaybolmayla ilgili gizem devam ediyor

Başkan Paul Kagame bu ayın başlarında sorunun çözümü için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Dava, ABD ve diğerleri tarafından haksız olarak tanımlanmıştı.

Rusesabagina, onları korumaya çalışan 800.000’den fazla Tutsi ve Hutu’nun öldürüldüğü 1994 Ruanda soykırımı sırasında yönettiği otelde 1.000’den fazla etnik Tutsi’yi barındırmakla tanınıyordu. Çabalarından dolayı George W. Bush’tan ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası aldı.

Biri takım elbiseli ve uzun kravatlı, biri takım elbiseli ve papyonlu iki adam gösteriliyor.
Don Cheadle, solda, sağda Paul Rusesabagina’yı Hotel Rwanda’da canlandırdı. Çift, Los Angeles’ta film için 2 Aralık 2004’te bir etkinlikte gösterildi. (Carlo Allegri/Getty Images)

Kagame’nin alenen eleştirmeni oldu ve 1996’da Ruanda’dan ayrıldı, önce Belçika’da ve ardından ABD’de yaşadı.

Rusesabagina, 2020’nin sonlarında Teksas’taki evinden ayrıldı ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dubai ziyareti sırasında ortadan kayboldu ve günler sonra elleri kelepçeli olarak Ruanda’da ortaya çıktı. Ailesi, onun kaçırıldığını ve yargılanmak üzere isteği dışında Ruanda’ya götürüldüğünü iddia etti.

Terör örgütüne üyelik, cinayet ve adam kaçırma da dahil olmak üzere sekiz suçtan mahkum edildi. Ancak tutuklanmasını çevreleyen koşullar, bağımsız bir hukuk ekibine sınırlı erişimi ve bildirilen sağlığının kötüleşmesi uluslararası endişe yarattı.

Ruanda: Rusesabagina kaçırılmadı, kandırıldı

Rusesabagina, tutuklanmasının, insan hakları ihlalleri iddiasıyla Kagame’ye yönelik eleştirisine yanıt olarak olduğunu iddia etti. Kagame hükümeti, muhalif sesleri tutuklamalar ve yargısız infazlarla hedef aldığını defalarca reddetti.

Rusesabagina, Kagame’ye yazdığı 14 Ekim tarihli ve adalet bakanlığının internet sitesinde yayınlanan imzalı bir mektupta, “Eğer affedilip salıverilirsem, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki geri kalan günlerimi sessizce düşünerek geçireceğimi tamamen anlıyorum. … Aksi takdirde hiçbir kişisel veya siyasi hırsım olmadığını bu mektup aracılığıyla temin ederim. Ruanda siyasetiyle ilgili soruları arkamda bırakacağım.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, “zorla kaybedildiğini” ve Ruanda’ya götürüldüğünü söyledi.

Ancak oradaki mahkeme, kiralık bir uçağa binmesi için kandırıldığında kaçırılmadığına karar verdi.

Ruanda hükümeti, Rusesabagina’nın burada ve Kongo’da bulunan silahlı gruplarla koordinasyon sağlamak için Burundi’ye gittiğini iddia etti.

Rusesabagina, muhalefetteki siyasi platformu Ruanda Demokratik Değişim Hareketi’nin silahlı kanadını desteklemekle suçlandı. Silahlı grup, 2018 ve 2019’da güney Ruanda’da dokuz Ruandalı’nın öldüğü saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Rusesabagina mahkemede, mültecilere yardım etmek için silahlı grubun kurulmasına yardım ettiğini ancak şiddeti asla desteklemediğini söyledi. Rusesabagina ayrıca hapse girmeden önce ağzının tıkandığını ve işkence gördüğünü söyledi, ancak Ruandalı yetkililer bunu yalanladı.

Belçika’nın o zamanki dışişleri bakanı Sophie Wilmes cezasının ardından, “Bay Rusesabagina’nın adil ve adil bir şekilde yargılanmadığı sonucuna varılması gerektiğini” söyledi.

Geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kagame ile Ruanda’da bir araya geldi ve ABD’nin yargılamanın adil olduğuna inanmadığını söyledi.


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/rwanda-rusesabagina-commutation-1.6789772?cmp=rss

Yorum yapın