Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar’daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti


Pazartesi günü Portekiz ile Uruguay arasında oynanan Dünya Kupası maçında bir protestocu elinde gökkuşağı bayrağı ve önünde “Ukrayna’yı Kurtarın” ve arkasında “İranlı Kadına Saygı” yazan mavi bir Süpermen tişörtü giyerek sahaya koştu.

Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar'daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti
Göstericinin tişörtünün arkasında ‘İranlı Kadına Saygı’ ve ön tarafında bir Süpermen ambleminin altında ‘Ukrayna’yı Kurtarın’ yazıyordu. (Molly Darlington/Reuters)

Güvenlik görevlileri protestocuyu kovaladı ve sahadan çıkarılmadan önce bayrak sahaya indirildi.

Hakem daha sonra bayrağı aldı ve yan çizgide bıraktı ve bir işçi gelip bayrağı alana kadar birkaç dakika orada kaldı.

Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar'daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti
Güvenlik, protestocuyu sahaya çıktıktan kısa bir süre sonra yakaladı. (Kai Pfaffenbach/Reuters)

Protestocunun herhangi bir suçlamayla karşılaşıp karşılaşmadığı veya polis tarafından gözaltına alınıp alınmadığı henüz netlik kazanmadı.

Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar'daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti
Protestocunun herhangi bir suçlamayla karşılaşıp karşılaşmadığı veya polis tarafından gözaltına alınıp alınmadığı henüz netlik kazanmadı. (Aijaz Rahi/The Associated Press)

Katar’daki turnuvanın ilk haftasında yedi Avrupa takımı, Dünya Kupası maçlarında çok renkli “One Love” kolluk takma mücadelesini kaybetti.

Hayranlar ayrıca, muhafazakar İslam Emirliği’nin stadyumlarına LGBTQ haklarının bir simgesi olan gökkuşağı renkli eşyalar getirmelerine izin verilmediğinden şikayet ettiler.

Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar'daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti
Hakem Alireza Faghani, protestocu sahadan çıkarıldıktan sonra gökkuşağı bayrağını aldı. (Molly Darlington/Reuters)

Katar’ın kısıtlayıcı seks yasaları ve LGBTQ kişilere yönelik muamelesi, Orta Doğu’da yapılacak ilk Dünya Kupası öncesinde parlama noktalarıydı. Katar, LGBTQ hayranları dahil herkesin hoş karşılanacağını, ancak ziyaretçilerin ülkenin kültürüne saygı duyması gerektiğini söyledi.

Olay, maçın ikinci yarısında Lusail Stadyumu’nda meydana geldi.

Gökkuşağı bayrağı taşıyan protestocu, Katar'daki erkekler Dünya Kupası maçını yarıda kesti
Belçikalı taraftarlar çarşamba günü gökkuşağı renginde kalpli tişörtler giyerken resmedildi. Bu logonun, FIFA araya girmeden önce Katar’ın LGBTQ karşıtı yasalarını protesto etmek için birkaç Avrupa takımının kol bantlarında görünmesi amaçlanmıştı. (Martin Meissner/The Associated Press)


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/protester-rainbow-flag-world-cup-1.6667028?cmp=rss

Yorum yapın