Çin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tayvan’ı çevreleyen, nakliye ve hava trafiğini aksatan ve küresel ticaret için çok önemli bir bölgede çatışma potansiyeli konusunda endişeleri önemli ölçüde artıran tehdit edici askeri tatbikatları genişlettiğini söyledi.
Çin’in iktidardaki Komünist Partisi’nin askeri kolu olan Halk Kurtuluş Ordusu’nun doğu liderliğinin sosyal medya paylaşımlarına göre, tatbikatlar, olası bir Çin işgali durumunda ABD’nin Tayvan’a desteğini hedef alan denizaltı karşıtı tatbikatları içerecek.
Ordu, füze saldırıları, savaş uçakları ve tarafları ayıran Tayvan Boğazı’nın orta hattını geçen gemi hareketlerini içeren tatbikatların ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen hafta kendi kendini yöneten adaya yaptığı ziyarete bir yanıt olduğunu söyledi.
Çin, gerilimleri yatıştırma çağrılarını görmezden geldi ve bir ablukanın ne zaman sona ereceğine dair hemen bir işaret yoktu.
Tayvan Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, deniz ve hava tatbikatlarını yürüten toplam 66 uçak ve 14 savaş gemisi tespit ettiğini söyledi. Ada, ordusunu alarma geçirerek ve “Tayvan adasına ve denizdeki gemilerimize yönelik saldırıları simüle eden” Çin uçaklarını, gemilerini ve insansız hava araçlarını izlemek için gemileri, uçakları ve diğer varlıkları konuşlandırarak yanıt verdi.
Bu arada, Tayvan’ın resmi Merkez Haber Ajansı, Tayvan ordusunun Çin tatbikatlarına yanıt olarak Salı ve Perşembe günleri güney Pingtung İlçesinde gerçek ateşli topçu tatbikatları yapacağını bildirdi.
Anonim bir kaynağa atıfta bulunulan raporda, tatbikatlarda keskin nişancılar, savaş araçları ve zırhlı araçların yanı sıra saldırı helikopterlerinin yer alacağı belirtildi.
Çin eleştiriye karşı çıktı
Çin, Tayvan’ı kendi toprakları olarak görüyor ve gerekirse zorla ilhak etmekle tehdit ediyor. İki taraf, bir iç savaştan sonra 1949’da ayrıldı, ancak Pekin, yabancı yetkililerin Tayvan’a yaptığı ziyaretleri egemenliğini tanıdığını düşünüyor.
Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, uluslararası toplumu “demokratik Tayvan’ı desteklemeye” ve “bölgesel güvenlik durumundaki herhangi bir tırmanmayı durdurmaya” çağırdı. Yedi sanayileşmiş ülke grubu da Çin’in eylemlerini eleştirdi ve Pekin’in Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Japon mevkidaşı Yoshimasa Hayashi arasındaki görüşmeyi iptal etmesini istedi.
Çin, ABD ile savunma ve iklim görüşmelerini kesti ve ziyaretine misilleme olarak Pelosi’ye yaptırım uyguladı.
Biden yönetimi ve Pelosi, ABD’nin resmi diplomatik tanımayı Pekin’e genişleten ve Taipei ile sağlam gayrı resmi ilişkiler ve savunma bağlarına izin veren “tek Çin” politikasına bağlı kalmaya devam ettiğini söylüyor.
Ancak ABD, Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre ile “temelde sorumsuz” olarak nitelendirerek, Pekin’in Tayvan Boğazı’ndaki eylemlerini eleştirdi.
Jean-Pierre, “Bu tırmanışa gerek yok ve hiçbir sebep yok” dedi.
Gerginliği azaltma çağrıları
Washington’da, Tayvan’ın fiili büyükelçisi Bi-khim Hsiao, Çin’in Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret eden Amerikalı milletvekillerinin uzun bir geleneğini takip eden ziyaretine “bu kadar öfkeli” olması için hiçbir neden olmadığını söyledi.
Hsiao Pazar günü CBS News’e verdiği demeçte, “Biliyorsunuz, onlarca yıldır Çin tehdidi altında yaşıyoruz” dedi. “Okulda zorbalığa uğrayan bir çocuğunuz varsa, okula gitmiyorum demiyorsunuz. Zorbayla başa çıkmanın bir yolunu bulmaya çalışıyorsunuz.
Hsiao, “Riskler Pekin’den kaynaklanıyor” dedi.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Myanmar’a yaptığı bir ziyarette, Washington’un “bölgede askeri konuşlandırmayı geliştirme fırsatını değerlendirdiğini ve bu durumun her taraftan yüksek teyakkuz ve kararlı boykotu hak ettiğini” söyledi.
Wang’ın resmi Xinhua Haber Ajansı tarafından aktarıldığına göre, “Çin’in sağlam duruşu”, “Tayvan Boğazı’nda barışı ve bölgesel istikrarı ciddiyetle korumayı” hedefliyor.
Bu arada Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.
Wong, “Avustralya kısıtlama çağrısında bulunmaya devam ediyor, Avustralya gerilimi azaltma çağrısında bulunmaya devam ediyor. Ve bu yalnızca Avustralya’nın istediği bir şey değil… tüm bölge mevcut durumdan endişe duyuyor, tüm bölge istikrarın yeniden sağlanması çağrısında bulunuyor.” Canberra’da gazetecilere verdiği demeçte.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/china-taiwan-new-military-drills-1.6544480?cmp=rss