Fransız çimento şirketi Lafarge Salı günü, ABD Adalet Bakanlığı’nın türünün ilk örneği olarak nitelendirdiği, Suriye’deki bir fabrikanın açık kalabilmesi için İslam Devleti grubuna milyonlarca dolar ödemeyi kabul etti.
Şirket, kabaca 91 milyon ABD Doları tutarında cezai para cezası ödemeyi kabul etti ve toplamda yaklaşık 778 milyon ABD Doları ceza için 687 milyon ABD Doları daha kaybetti.
Savcılar, şirketi, militan grubun davranışlarına göz yummak ve kaçırılan Batılılara işkence yaptığı sırada örgüte para ödemekle suçladı.
“Sanıklar, dünyanın en kötü şöhretli iki terör örgütü IŞİD ve Suriye’deki El Nusra Cephesi’ne, bu grupların Suriye’de masum sivillere gaddarca davrandığı ve aktif olarak Amerikalılara zarar vermeyi planladığı bir dönemde, yaklaşık 6 milyon dolarlık yasadışı ödemeyi yönlendirdi.” ABD Adalet Bakanlığı’nın en üst düzey ulusal güvenlik yetkilisi General Matthew Olsen yaptığı açıklamada.
Çok uluslu bir şirketin, belirlenmiş terör örgütüne ödeme yapma yetkisi vermesinin hiçbir gerekçesi olamaz” dedi.
ABD ihracat kontrol yasalarını ve Suriye’de iş yapmak için mevcut yaptırımları ihlal etmekle ilgili suçlamalar, New York City’deki federal savcılar ve Washington’dan üst düzey Adalet Bakanlığı liderleri tarafından açıklandı.
İddialar, daha önce Fransa’daki yetkililer tarafından soruşturulan davranışları içeriyor.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/us-indictment-lafarge-syria-isis-1.6620203?cmp=rss