Rocky Dağları’ndan Orta Batı’ya kadar ABD’nin orta kesimlerinin çoğu Salı günü kar fırtınası benzeri koşullar için hazırlanırken, daha güneydeki eyaletler ülke çapında esen büyük bir fırtınadan kasırgalar gördü.
Montana’dan batı Nebraska ve Colorado’ya kadar uzanan bir bölge kar fırtınası uyarıları altındaydı ve Ulusal Hava Durumu Servisi, Güney Dakota’nın batısı ve Nebraska’nın kuzeybatısındaki bazı bölgelerde 61 santimetreye kadar karın mümkün olduğunu söyledi.
Bu arada doğu Great Plains’de buzlanma ve sulu kar bekleniyordu.
‘Şaka yapmıyoruz’ tipi fırtına
ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, Iowa, Minnesota ve Güney Dakota’nın bazı bölgelerinde yaklaşık 2,5 santimetreye kadar buz oluşabileceği ve rüzgarların saatte 45 ila 72 km hıza çıkabileceği konusunda uyardı.
Elektrik kesintileri, ağaç hasarları, düşen dallar ve tehlikeli seyahat koşulları bölgeyi tehdit ediyordu.
Güney Dakota Kamu Güvenliği Departmanı Pazartesi günü insanları temel ihtiyaç maddelerini stoklamaya ve ardından fırtına vurduğunda evde kalmaya çağıran bir tweet’te “Bu, ‘şaka yapmıyoruz’ türünden bir fırtına” dedi.
Bu “şaka yapmıyoruz” türünden bir fırtına. Yağmur ve dondurucu yağmur, ardından yoğun kar ve şiddetli rüzgarlar. En son tahminlerden haberdar olun. Herhangi bir seyahat planını yeniden gözden geçirin. Reçeteli ilaçlar ve diğer tüm ihtiyaçlar dahil olmak üzere evde yeterli malzemeye sahip olun. pic.twitter.com/nvgyyaxCiV
Eyalet Ulaştırma Bakanlığı, Interstate 90 ve Interstate 29’un Güney Dakota’dan geçen bölümlerinin “dondurucu yağmur, önemli kar toplamları, düşük görüş, sürüklenen kar ve şiddetli rüzgarlar” nedeniyle Salı sabahı kapatılmasının beklendiğini söyledi. İkincil otoyollar muhtemelen “geçilmez” hale gelecek dedi.
Daha güneyde, Salı günü doğu Teksas, Louisiana’nın çoğu ve batı Mississippi’nin şiddetli fırtınalar için en büyük risk altında olduğu kasırgalar, kuvvetli rüzgarlar, dolu ve ani sel bekleniyordu.
Salı günü erken saatlerde, Oklahoma’nın merkezi ve kuzey Teksas’ın bazı bölgelerinde kasırga uyarıları yayınlandı.
Hava durumu servisinin Salı günü sabah 5’ten kısa bir süre sonra “doğrulanmış bir kasırga” uyarısının ardından Oklahoma’nın Wayne kasabasında hasar bildirildi.
Oklahoma TV kanalı KOCO’nun video görüntüleri, Oklahoma City’nin yaklaşık 72 kilometre güneyindeki Wayne’de bir evde ciddi hasar olduğunu gösterdi.
Teksas’ta, Salı sabahı Dallas-Fort Worth metropol bölgesine doğru ilerlerken fırtınanın ön kenarı boyunca en az iki kasırga tespit edildi, ancak herhangi bir hasarın boyutu hemen bilinmiyordu.
Norman, Okla’daki Fırtına Tahmin Merkezi’ne göre şiddetli hava tehdidi, Louisiana, Mississippi, Alabama ve Florida Panhandle için Çarşamba gününe kadar devam ediyor.
Aynı sistem Sierra Nevada’da karı boşalttı
Hava durumu servisinin College Park, Md.
Hava, doğuya taşınmadan önce hafta sonu Sierra Nevada’ya yoğun kar yağdıran aynı sistemin bir parçası.
Kuzey Utah’ta, Pazartesi sabahı kar ve soğuk havanın bölgeyi kaplaması nedeniyle bir tur otobüsü kaza yaptı. Eyalet Otoyol Devriyesi yaptığı açıklamada, sürücünün şerit değiştirirken hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle otobüsün Tremonton’da yan yattığını söyledi. Otoyol Devriyesi, bazıları ağır olmak üzere 23 yolcunun yaralandığını söyledi.
Wyoming, Nebraska ve Dakotas’taki Kızılderili topluluklarından binlerce öğrenci, bir lise atletizm etkinliği olan bu haftaki Lakota Nation Invitational için Rapid City, SD’ye seyahat ediyordu. Organizatörlerden biri olan Brian Brewer, okulları ve katılımcıları erken seyahat etmeye çağırdığını söyledi.
Pazartesi günü, “Onlara bu fırtına yaklaşırken – yarın yola çıkarsanız, büyük ihtimalle yetişemeyebileceğinizi söyledik” dedi.
Kuzey Kaliforniya’da çoğu dağ otoyolu Pazartesi günü yeniden açıldı. Hava durumu servisi, Güney Kaliforniya dağlarında kalan uyarıların Pazartesi gecesi sona erdiğini söyledi.
Kışa daha bir haftadan fazla zaman varken, su tasarrufu çağrılarını teşvik eden yıllarca süren kuraklığın etkileriyle uğraşan Kaliforniya’ya önemli miktarda yağış getiren son sonbahar fırtınasıydı.
Tahoe Gölü’nün kuzeybatısındaki UC Berkeley Central Sierra Kar Laboratuvarı, fırtınanın 138,5 santimetre kar yağdığını bildirdi.
Ortalama olarak 1 Nisan’da zirveye ulaşan Sierra kar örtüsü, ilkbaharda eridiğinde normalde önemli bir su kaynağıdır. İklim değişikliği bir zamanlar ortalama koşulları nadir hale getirdiğinden, kuraklık boyunca uzmanlar erken sezon fırtınaları konusunda iyimserlik konusunda uyarıda bulundular.
Geçen yıl, güçlü bir atmosferik nehir fırtınası, Ekim ayında Kaliforniya’ya büyük miktarda yağmur yağdırdı ve Aralık ayında nemli bir bölge, Sierra Nevada’nın bazı kısımlarını karla kapladı. Ardından eyalet, Ocak’tan Nisan’a kadar kaydedilen en kurak dönemini yaşadı.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/storm-us-blizzard-threat-tornadoes-south-1.6683850?cmp=rss