Bir kuş uzmanı Cuma günü yaptığı açıklamada, genç bir çubuk kuyruklu tanrının Alaska’dan Avustralya’nın Tazmanya eyaletine en az 13.560 kilometre uçarak göçmen kuşlar için kesintisiz bir mesafe rekoru kırdığını söyledi.
Birdlife Tazmanya toplayıcısı Eric Woehler, kuşun Kuzey Yarımküre yazında Alaska’da bir izleme GPS çipi ve uluslararası bir araştırma ekibinin Pasifik Okyanusu boyunca ilk yıllık göçünü izlemesini sağlayan küçük güneş paneli ile etiketlendiğini söyledi. Kuş çok genç olduğu için cinsiyeti bilinmiyordu.
Almanya’nın Max Plank Ornitoloji Enstitüsü’nün verilerine göre, yaklaşık beş aylıkken 13 Ekim’de Yuko-Kuskokwim Deltası’nda güneybatı Alaska’dan ayrıldı ve 11 gün sonra Tazmanya’nın kuzeydoğu ucundaki Ansons Körfezi’ne indi. . Araştırma henüz yayınlanmadı veya hakem tarafından gözden geçirilmedi.
Kuş, Japonya’ya doğru güneybatı bir rotada başladı, ardından Yeni Zelanda’nın Pūkorokoro Miranda Shorebird Merkezi tarafından yayınlanan bir harita olan Alaska’nın Aleut Adaları üzerinden güneydoğuya döndü.
Kaybolmuş olabilir
Kuş, Kiribati ve Yeni Kaledonya üzerinden veya yakınında uçarken tekrar güneybatıya doğru ilerliyordu, ardından Avustralya’nın en güney eyaleti olan Tazmanya için doğrudan batıya dönmeden önce Avustralya anakarasını geçti. Uydu izi, durmadan 13.560 kilometre kat ettiğini gösterdi.
Araştırma projesinin bir parçası olan Woehler, “Bunun bir kaza olup olmadığını, bu kuşun kaybolup kaybolmadığını veya bunun türler için normal bir göç modelinin parçası olup olmadığını hala bilmiyoruz” dedi.
Guinness Dünya Rekorları, bir kuşun yemek ve dinlenmek için durmadan yaptığı en uzun göçü, Alaska’dan Yeni Zelanda’ya uçan, uydu etiketli bir erkek kısa kuyruklu tanrıçanın kat ettiği 12.200 kilometre olarak listeliyor.
Bu uçuş, Çin’in Fudan Üniversitesi, Yeni Zelanda’nın Massey Üniversitesi ve Global Flyway Ağı’nı da içeren aynı on yıllık araştırma projesinin bir parçası olarak 2020’de kaydedildi.
Araştırmacılar, aynı kuşun geçen yıl bir sonraki göçünde 13.000 kilometrelik bir uçuşla kendi rekorunu kırdığını söylüyor. Ancak Guinness bu başarıyı henüz kabul etmedi.
Uçuş bilim adamlarını sorularla baş başa bırakıyor
Woehler, araştırmacıların 234684 uydu etiketi ile bilinen en son kuşun tek başına mı yoksa bir sürünün parçası olarak mı uçtuğunu bilmediklerini söyledi.
Woehler, “Etiketlenen çok az kuş var, bu olayın ne kadar temsili olduğunu bilmiyoruz” dedi.
“Alaska’dan göç eden kuşların yarısı, Yeni Zelanda yerine doğrudan Tazmanya’ya gelebilir ya da yüzde bir olabilir, ya da bu şimdiye kadar olan ilk şey olabilir.”
Woehler, yetişkin kuşların Alaska’dan gençlerden daha erken ayrıldığını, bu nedenle etiketli kuşun güneyde daha deneyimli gezginleri takip etme olasılığının düşük olduğunu söyledi.
Woehler, Tazmanya’nın ücra köşesinde yağışlı havalar açıldığında kuşu görmeyi umuyor, bu yolculuk sırasında vücut ağırlığının yarısını kaybettikten sonra şişmanlayacak.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/science/godwit-migration-alaska-tasmania-record-1.6632658?cmp=rss