ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın eski eşi Ivana Trump, 73 yaşında hayatını kaybetti.


Ailesi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın ilk eşi ve en büyük çocuklarının annesi olarak 1980’lerde bir tanıtım gücü çiftinin yarısını oluşturan kayakçılığa dönüşen bir iş kadını olan Ivana Trump’ın New York’ta öldüğünü duyurdu. 73 yaşındaydı.

Eski ABD başkanı, sosyal medya sitesinde Manhattan’daki evinde öldüğünü duyurdu.

“Harika ve ilham verici bir hayat süren harika, güzel ve harika bir kadındı” diye yazdı. Gerçek Sosyal. Çiftin Donald Jr., Ivanka ve Eric adlarında üç çocukları oldu.

“Hepimiz onunla gurur duydukça o da onlarla gurur duyuyordu. Huzur içinde yat Ivana!”

Associated Press’e konuşan iki kişi, evindeki bir merdivenin yanında baygın halde bulundu.

Her ikisi de polisin kadının merdivenlerden düşüp düşmediğini araştırdığını ve ölümünün kaza sonucu olduğuna inandığını söyledi. Halk, konuyu kamuoyu önünde tartışamadı ve isminin açıklanmaması koşuluyla AP ile görüştü. Tıbbi muayene ofisi resmi bir ölüm nedenini belirleyecektir.

Bir kadın, üç genç yetişkinle çevrili bir fotoğraf için poz veriyor.
Soldan ikinci Ivana, 21 Eylül 2015’te Briarcliff Manor, NY’de üç çocuğu Donald Trump Jr., Eric Trump ve Ivanka Trump ile birlikte resmedildi. (Grant Lamos IV/Getty Images)

Çocuklarından övgüler

Eric Trump, annesinin Central Park yakınlarındaki evinden ayrılırken “Çok üzücü bir gün, çok üzücü bir gün” dedi.

Bir açıklamada, o ve kardeşleri onu “inanılmaz bir kadın – iş dünyasında bir güç, birinci sınıf bir atlet, parlak bir güzellik ve şefkatli bir anne ve arkadaş” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “Komünizmden kaçtı ve bu ülkeye sahip çıktı” ifadesi kullanıldı. “Çocuklarına azim ve dayanıklılık, şefkat ve kararlılığı öğretti.”

Ivanka Trump, “zeki, çekici, tutkulu ve feci şekilde komik” olarak nitelendirdiği annesiyle birlikte güldüğü ve gülümsediği çocukluk fotoğraflarını yayınladı.

Çek doğumlu bir kayak yarışçısı ve bir zamanlar model olan Ivana, müstakbel başkanla 1970’lerde tanıştı ve 2017’de yazdığı bir kitapta yazdığı gibi, onu çabucak “akıllı ve komik – tüm Amerika’nın iyi bir adamı” olarak algıladı. Çift 1977’de evlendi.

Kendine özgü sarışın kabarıklığıyla 80’lerin stili ve zarafeti ile kendi başına bir ikon haline geldi. Klasik İngiliz sitcom’unda abartılı Patsy Stone’un görünümünü etkiledi. Kesinlikle muhteşembir bölümde Ivana’yı “muazzam” olarak öven karakterle.

Gece elbiseli bir kadın, sağında oturan bir adama gülümsüyor.
22 Ekim 2018’de New York City’deki 2018 Angel Ball’da burada görülen Ivana, Montreal’e ve ardından New York’a taşınmadan önce Çekoslovakya’da doğdu. (Roy Rochlin/Getty Images)

Ivana sonunda 1996 hit filminde rol aldı. İlk Eşler Kulübü, şimdilerde meşhur olan “Bayanlar, güçlü ve bağımsız olmalısınız ve unutmayın, kızmayın, her şeyi alın.”

Trump’lar aşkta ve işte ortak oldular. Atlantic City kumarhanelerinden birini yönetti ve Trump Tower’ın 80’lerin başarısının (ya da bazılarına göre aşırılığın) bir görüntüsü olmasına yardımcı oldu.

Donald Trump’ın biyografi yazarı Wayne Barrett’e göre, kulenin avlusuna 18 metrelik bir şelale yerleştirmek için mimarları reddetti ve bir İtalyan taş ocağına giderek zeminlerini ve duvarlarını süsleyen pembe-bej Breccia Pernice mermerini seçti.

Gökdelenin yapımından sorumlu eski bir Trump Organizasyon yöneticisi olan Barbara Res, Ivana’nın dekoratöre yardım ettiğini ve kapıcı üniformaları gibi ayrıntılara büyük ilgi duyduğunu hatırlattı.

Res, “Bütün bunları Donald’ı etkilemek, onun onayını kazanmak için yaptı,” dedi. “Sürekli gidip geliyor ve çocuklarını bırakıyordu. Muazzam bir iş ahlakı vardı.”

İkisi, eşit derecede halka açık ve dağınık 1992 boşanmalarından önce New York’un görülen ve görülen sahnesinin demirbaşlarıydı. Donald o sırada bir sonraki karısı Marla Maples ile tanışmıştı.

Bir erkek ve kadın demirlemiş bir yatın önünde poz veriyor.
Ivana ve Donald, 1977’den 1992’ye kadar evlilerdi. Burada lüks yatları Trump Princess ile 4 Temmuz 1988’de New York’ta East River’daki 30th Street iskelesinde poz veriyorlar. (Marty Lederhandle/The Associated Press)

Ivana kitabında “Adımı duymadan televizyonu açamadım” diye yazdı.

Ayrılma sırasında Ivana, yeminli bir ifadeyle onu tecavüzle suçladı. Daha sonra, kelimenin tam anlamıyla demek istemediğini, daha çok ihlal edildiğini hissettiğini söyledi.

Donald bazen Ivana’nın iş hayatında kendisine katılmasından pişman olduğunu söyler ve evliliklerinin dağılmasından onu sorumlu tutardı.

90’ların başında ABC News’e “Bir eşi çalıştırmanın çok tehlikeli bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi. “Kendiniz için iş yapıyorsanız, karınızı sizin için çalıştırmanın gerçekten kötü bir fikir olduğunu düşünüyorum” dedi ve bir iş adamına dönüştüğünde “bir yumuşaklığın kaybolduğundan” şikayet etti.

Beyaz Saray koşusunu destekledi

Yine de, sonunda ünlü olarak “Donald” olarak adlandırdığı eski kocasıyla arkadaşlığını sürdürdü. 2016 Beyaz Saray koşusunu coşkuyla destekledi ve o yıl New York Post’a kampanyasıyla ilgili önerilerde bulunduğunu söyledi.

“Görüntülerden önce ve sonra konuşuyoruz ve bana ne düşündüğümü soruyor” dedi. Ona “daha sakin olmasını” tavsiye ettiğini söyledi.

“Ama Donald sakin olamaz,” diye ekledi. “Çok açık sözlü. Olduğu gibi söylüyor.”

Ne kadar destekleyici olursa olsun, ara sıra tüyleri karıştırdı.

2017’de kitabının tanıtımını yaparken ABC’ye şunları söyledi: Günaydın Amerika o zamanki başkanla yaklaşık iki haftada bir konuştuğunu ve doğrudan Beyaz Saray numarasını aldığını, ancak Donald’ın şu anki karısı Melania Trump nedeniyle çok sık aramak istemediğini söyledi.

“Kıskançlığa ya da bunun gibi bir şeye neden olmak istemiyorum çünkü temelde Trump’ın ilk eşiyim, tamam mı?” Ivana gülerek söyledi. “Ben First Lady’yim, tamam mı?”

Bir erkek ve kadın, bir şehrin caddesinde kol kola yürüyorlar.
Ivana, merhum partneri Roffredo Gaettani ile 19 Nisan 1999’da New York’ta görüntülendi. Gaettani 2005’te öldü. (Diane Freed/Getty Images)


Kaynak : https://www.cbc.ca/news/world/ivana-trump-dead-1.6520900?cmp=rss

Yorum yapın