Federal Rezerv, kaçak enflasyonun önüne geçmek için yaptığı son hamlede gösterge faiz oranını yüzde dörtte üç oranında artırdı.
ABD merkez bankasının kararı, ekonomistlerin beklentileriyle uyumluydu, ancak bazılarının Fed’in daha da artırabileceği – tam bir yüzde puanı- olabileceği düşünülüyordu.
Bunun yerine Fed, trend belirleme oranını üst üste üçüncü kez 75 baz puan artırdı. Fed’in faiz oranı şu anda 2008’den bu yana en yüksek noktasında ve politika yapıcılar henüz bitirmediklerinin sinyallerini veriyorlar: yetkililer, gösterge oranlarını yıl sonuna kadar kabaca yüzde 4,4’e çıkaracaklarını tahmin ettiler, bu da onlardan tam bir yüzde puanı daha yüksek. Haziran ayı öngörüsü vardı.
Oranlar için bu agresif yol, politika yapıcıların enflasyonun ne kadar büyük bir sorun olduğunu düşündüklerini anlatıyor. Enflasyon oranları son yıllarda dünya çapında on yılların en yüksek seviyelerine yükseldi ve merkez bankalarının bunu kontrol altına almak için bir dizi harekete geçmesine neden oldu.
Her şey eşit olduğunda, merkez bankaları aşırı ısınan bir ekonomiyi soğutmak istediklerinde oranlarını yükseltirler ve ekonomiyi büyütmek için borçlanmayı canlandırmak istediklerinde oranlarını düşürürler.
Fed’in hamlesi, ipotek veya diğer kredi türlerini almayı daha maliyetli hale getirecek ve şüphesiz bu süreçte tüketici harcamalarını serinletecek. Desjardins ekonomisti Royce Mendes, Fed’in bir resesyona yol açmadan enflasyonu soğutmaya çalıştığını ve bunu başarmanın zor olabileceğini söyledi.
“Fed’in lazer odaklı enflasyonu kontrol altına almasıyla, saldırgan eylemlerinin durgunluğa yol açması ihtimali artık daha yüksek” dedi.
Kaynak : https://www.cbc.ca/news/business/federal-reserve-1.6590380?cmp=rss